16 Οκτ είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Τετάρτη, 21 Οκτ 2020 στις 12.00 με πρόταση του κ Πασχάλη Συρίγου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής συζητά δημόσια στο διαδίκτυο (facebook: Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα) την ΤΟΠΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές και τα μικρά νησιά.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής προσκάλεσε τον κ Πασχάλη Συρίγο, τον κ Δημήτρη Ρουκά, τον καθ Γιάννη ΧατζηΓεωργίου, τον κ Γιώργο Πίττα, την Δρ Πηνελόπη Μπεμπέλη, τον κ Ανδρέα Μπέκα και τον κ Γιάννη Σάρρο σε μια σύντομη σημειακή προσέγγιση, με στόχο την επανεξέταση της Τοπικής Διατροφικής Ασφάλειας & Αυτάρκειας, μετά (?) την πανδημία του covid 19.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη καθιέρωσε τις δημόσιες συζητήσεις της Τετάρτης, κάθε Τετάρτη, στις 12.00, σαν μια ενεργό αντίδραση στα εμπόδια επικοινωνίας με τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, αλλά και σαν έκφραση ανάγκης επικοινωνίας όλων των μελών της τοπικής κοινωνίας για να διαμορφωθούν συνθήκες Βιώσιμων Τοπικών Κοινωνιών, όπως το εξήγγειλε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής ήδη από τον Ιούλιο 2018.
Και οι γηγενείς -αυτόχθονες κάτοικοι της υπαίθρου της Αττικής και οι νεοέποικοι που δημιούργησαν την πληθυσμιακή και οικιστική έκρηξη τσιμεντοποίησης στην Αττική, μπορούν να βρουν τρόπους συμβίωσης και επιβίωσης, και του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού, πολιτικού κλπ), και της τοπικής οικονομίας, και των τοπικών κοινωνιών ανθρώπων.
Ο κ Παχάλης Συρίγος, με καταγωγή από την Σίκινο, τον γνωρίσαμε στην συνάντηση (2013) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με στόχο την τοπική ανάπτυξη με ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα. Το 2015, ο κ Π. Συρίγος, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων οργάνωσε Συνέδριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Αθήνα) για την ανάγκη να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας στα νησιά. Μάλιστα οργανώθηκε Ομάδα Πρωτοβουλίας για την προώθηση της αυτάρκειας των μικρών Κυκλαδονήσων, η οποία συνεδρίαζε τακτικά, με πολλούς εθελοντές, ανάμεσα στους οποίους και ο καθ Γ. ΧατζηΓεωργίου.
Το 2016-2019 ο κ Π. Συρίγος συμμετείχε σε πολλές προσπάθειες να οργανωθούν προγράμματα υποστήριξης της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στα μικρά νησιά, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, και Βιωσιμότητας τοπικών κοινωνιών.
Ο κ Δημήτρης Ρουκάς, ζωοτέχνης, επιστημονικός συνεργάτης στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, έχει εμπειρία από την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά και πολλή δράση στην εμψύχωση των αγροτών σε τοπικές κοινωνίες για να δημιουργήσουν συνθήκες τοπικής ανάπτυξης και εγκατάστασης συστήματος τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Έχει συνεργαστεί πολλές φορές σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης & επαγγελματικής κατάρτισης σε μικρά νησιά και σε ορεινές περιοχές.
Ο καθ Γιάννης ΧατζηΓεωργίου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) μελέτησε στο πρόγραμμα Terra Lemnia για το πως μπορούν μικρές, ποιοτικές παραγωγές απομακρυσμένων περιοχών να ανταγωνισθούν επιτυχώς το διεθνές σύστημα διανομής και μαζικής παραγωγής. Προϊόντα από αυτοφυή φυτά και αυτόχθονες φυλές με παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας και κτηνοτροφίας μπορούν να πετύχουν καλά αποτελέσματα εντός και εκτός ενός νησιού.
Η Δρ Πηνελόπη Μπεμπέλη συμμετέχει σε μια Μεσογειακή συνεργασία που στοχεύει στη «Διατήρηση παραδοσιακών πολιτισμικών πρακτικών που διαμορφώνουν τοπία υψηλής οικολογικής αξίας» μέσω στήριξης παραδοσιακών & αειφόρων διαχειριστικών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα. Μια εκστρατεία είναι η RootedEveryday για να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον πολιτισμό, τη φύση, την ιστορία και τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνύπαρξης και της σύνδεσης του ανθρώπινου στοιχείου με το φυσικό περιβάλλον.
Ο κ Γιώργος Πίττας, ξενοδόχος, Μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εραστής των πανηγυριών του Αιγαίου, της γαστρονομίας και του Ελληνικού (τοπικού) Πρωινού, έχει ταξιδέψει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος & έχει συγγράψει πολλά άρθρα. Στο greekgastronomyguide.gr με τη μορφή ψηφιδωτού καταγράφονται όλες οι αξίες που διαμορφώνουν τον γαστρονομικό περιβάλλον κάθε περιοχής. Τόποι και τοπία, ιστορία και παράδοση, προϊόντα και παραγωγοί, καφενεία και ταβέρνες, εδέσματα και τοπικές κουζίνες, πανηγύρια και τελετουργίες συγκροτούν ένα παζλ και έτσι η γαστρονομία από απλή απόλαυση μετατρέπεται σ’ έναν κόσμο ολόκληρο και σε μια ενότητα ζωής.
Ο κ Γιάννης Σάρρος, αρχισυντάκτης σε πανελλήνια εφημερίδα ανάπτυξης της υπαίθρου, γεωτεχνικός, αναπτύσσει τις τελευταίες δεκαετίες δράση στην δημιουργία συστημάτων συντόμευσης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με ενδιαφέρον στην εμπλοκή των αγροτών-παραγωγών διατροφικών προϊόντων, τις ΑΓΡΟΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ.
Ο κ Ανδρέας Μπέκας, γεωτεχνικός, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στα αγροτικά συνεργατικά σχήματα ως εργαλεία τοπικής & περιφερειακής ανάπτυξης.
Το ΠΑΚΟΕ-Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών σήμερα χαρακτηρίζει την 16 Οκτ ως Παγκόσμια Ημέρα Δια(σ)τροφής, τονίζοντας: Η κακή ποιότητα διατροφής είναι ο τρόπος που ζει ο βιομηχανικός άνθρωπος, με την απάνθρωπη οργάνωση του χρόνου του και την αρρωστημένη επιθυμία του να μυηθεί στα τελετουργικά του τεχνητρονικού πολιτισμού. Για να έχει «λευκό ψωμί» ή «λευκή ζάχαρη», θυσιάζει θρεπτικά υλικά, βιταμίνες και προσθέτει βελτιωτικά και λευκαντικά. Ένας «πολιτισμός» που αντιμάχεται τη φύση και έχει την τραγική αυταπάτη ότι μπορεί να την καλυτερεύσει και να την «διορθώνει»! …
Η πανδημία του covid 19 άλλαξε τις προτεραιότητες. Μέχρι την προ covid 19 εποχή ίσως η εκχρηματισμένη κερδοσκοπική ιδιωτική οικονομική φαινόταν ότι είχε σημαίνουσα θέση. Κατά την πανδημία του covid 19 απόκτησε απόλυτη προτεραιότητα η εξασφάλιση της ζωής και της υγείας. Στην μετά covid 19 εποχή πρέπει να έχει προτεραιότητα, μετά την υγεία, η διατροφική ασφάλεια και η πρωτογενής παραγωγή, καθώς και η τοπική ανάπτυξη. Μετά όλα τα άλλα ….
Σε πρόσφατη έρευνα της Mastercard, αποκαλύπτει πως 3 στους 4 καταναλωτές πραγματοποιούν όλο και περισσότερες αγορές στα καταστήματα της γειτονιάς τους, σε σχέση με τις αντίστοιχες συναλλαγές τους πριν από ένα χρόνο, διότι θέλουν να στηρίξουν τους γείτονες στην δύσκολη αυτή περίοδο. Και 1 στους 4 εμπιστεύεται όλο και περισσότερο προτάσεις αγορών που προέρχονται από γείτονες ή ανθρώπους που πραγματοποιούν αγορές στην ίδια τοπική κοινωνία.
Στην μετά Κοροναϊό εποχή, πριν η κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες γίνει μη βιώσιμη («θανατηφόρα»?), ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές και στις αποκλεισμένες, ακόμα και συγκοινωνιακά, κοινωνίες των μικρών νησιών, αξίζει να συζητηθούν τρόποι ανάληψης δράσης από τους ίδιους τους πολίτες, από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, από τις συλλογικές δομές των ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές, ακόμα και στις δεξαμενές σκέψης για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, ώστε να δημιουργηθούν ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ στηριγμένες στην συνεργασία όλων.
Την Τετάρτη, 21 Οκτ 2020, στις 12.00 συζητάμε στο facebook: Skywalker, με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 6932094231) να υπενθυμίζει ότι και η διατροφή συνδέεται στενά με την γυναίκα και ακόμα περισσότερο με την αγρότισσα.
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα