Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη
Για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή»
Την εβδομάδα που πέρασε, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, είδαμε όλους τους Έλληνες να νιώθουν ανακούφιση και ακόμη μεγαλύτερη πίστη στη Δικαιοσύνη και στους θεσμούς, που άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης . Το σύνθημα: «Δεν είναι αθώοι» ακούστηκε απ’ όλους τους Έλληνες κατά την αναμονή για την απόφαση του Δικαστηρίου και ταυτίστηκε με την οργή τους απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα.
Κι είναι πραγματικά ντροπή να βλέπουμε σήμερα ένα τέτοιο πρωτοσέλιδο να απευθύνεται στον δημοκρατικό κόσμο, απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά και τον νυν Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, επί των ημερών των οποίων, πρώτον, παραπέμφθηκαν οί εκφραστές του νεοναζισμού στη Δικαιοσύνη και δεύτερον, καταδικάζονται από τη Δικαιοσύνη ως ένοχοι. Πραγματικά, είναι μία απαράδεκτη και δυστυχώς πολύ χαμηλού επιπέδου στιγμή για την «ΑΥΓΗ», η οποία είναι ένα ιστορικό έντυπο και πραγματικά λυπάμαι γι’ αυτό το πρωτοσέλιδο.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα σήμερα η εφημερίδα να πάρει μία απόσταση από αυτό. Ένα λάθος το οποίο έκανε. Αν έπαιρνε αποστάσεις, θα πήγαινε στην κατηγορία του λάθους. Εφόσον συνεχίζει και το υιοθετεί θα είναι μία μαύρη στιγμή στην ιστορία αυτού του εντύπου, αλλά και συνολικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που -υιοθετώντας τέτοιες πρακτικές- δείχνει να διολισθαίνει όχι σε ένα κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που διεκδικεί την εξουσία, αλλά ξανά στο περιθώριο μονοψήφιων ποσοστών.
Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, οι άνθρωποι αυτοί οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη από την Κυβέρνηση Σαμαρά, επί τεσσεράμισι περίπου χρόνια, δεν είδαν να εξελίσσεται η δίκη με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, με διάφορες προφάσεις. Ενώ σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο για κομβικά θέματα, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να ρίξει την Κυβέρνηση Σαμαρά.
Σε κομβικά σημεία της νεότερης Ιστορίας της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή σε πολλές περιπτώσεις. Όταν ήταν στην Αντιπολίτευση σύμπλευσε με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Κουβέλη για να ρίξει την Κυβέρνηση Σαμαρά. Αντιθέτως, ο κ. Δήμας είπε ότι δεν θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν Κυβέρνηση χρησιμοποίησε ψήφους της Χρυσής Αυγής -για παράδειγμα στην περίπτωση του εκλογικού νόμου- και έλεγε ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».
Σε πολλές περιπτώσεις εργαλειοποίησε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε επικοινωνιακά σόου, όπως στο Καστελόριζο. Και σε πολλές άλλες, ακόμη και μέχρι πρόσφατα, έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τις ποινές και να μην υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Κι όλα αυτά, προκειμένου να φτάσει η Χρυσή Αυγή μέχρι τις εκλογές του 2019, μήπως και μπορέσει να κόψει την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι πολίτες άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βασικό πολιτικό διακύβευμα που έθεσε, να ζητά να αφήσουν τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής και το έκαναν. Με την ψήφο τους άφησαν εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή και αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη λέει ότι είναι ένοχοι, ως εγκληματική οργάνωση. Και ελπίζουμε να γυρίσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες σελίδα, γιατί τέτοια μορφώματα δεν έχουν θέση στην Ελλάδα.
Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να δει η Κυβέρνηση για να νομοθετήσει σχετικά με το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων για όσους εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση όπως αυτοί της Χρυσής Αυγής. Η προσπάθεια που κάνει η Αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσει μια σύγχυση. Προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αν νομοθετήσουμε κάτι. αυτό θα αφορούσε αναδρομικά και τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι έτσι. Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν στα μαλακά. Και τώρα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύγχυση. Ψάχνει να βρει από κάπου να πιαστεί για να ξεπεράσει τα προβλήματά του στο εσωτερικό του.
Καταφέραμε ως χώρα παρά τα 10 χρόνια κρίσης να βάλουμε στην άκρη τέτοιου είδους μορφώματα. Και δεν κατανοώ γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση εγκλωβίζεται σε αυτού του είδους τη συζήτηση και θέλει να στείλει στον βούρκο την πολιτική συζήτηση.
Για τα ελληνοτουρκικά
Έχουμε καταφέρει, στο προηγούμενο διάστημα, να μετατρέψουμε το πλέγμα των επιχειρημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, σε επιχειρήματα της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία. Η Τουρκία, με τις ενέργειές της στα Βαρώσια, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το σημείο 18 των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας, που ζητά σεβασμό των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ο.Η.Ε.. Επομένως, θα βρει απέναντί της όλους τους Ευρωπαίους και τη Γερμανία και τη Γαλλία, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, για να λύσουμε τη μόνη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Για τις προκλήσεις στο Κυπριακό, είναι σαφέστατο ότι. στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15-16 Οκτωβρίου, η Τουρκία θα βρει απέναντί της όλη την Ευρώπη. Το θέμα δεν θα τεθεί μόνο από την Κύπρο, ούτε μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους υπόλοιπους.
Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι βασική «κόκκινη γραμμή» διαχρονικά όλων των Κυβερνήσεων. Και σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο, υπάρχει πλήρης συντονισμός.
Για τον κορονοϊό
Η κόπωση είναι ο μεγάλος εχθρός αυτή στιγμή. Είμαστε πολλούς μήνες σε αυτήν την κατάσταση. Επομένως, το θέμα δεν είναι η λήψη νέων μέτρων, αλλά η εφαρμογή των υφιστάμενων. Αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα που έχουμε πάρει, τα οποία είναι ήδη πολλά, τότε θα μπορέσουμε, όχι απλώς να έχουμε μια σταθεροποίηση στην καμπύλη των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και να την φέρουμε σε πτωτική τάση.
Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε και τις εποχικές ιώσεις, που θα συνυπάρχουν με τον κορονοϊό. Για αυτό πρέπει να ρίξουμε την καμπύλη ή να τη διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα προκειμένου να αντέξουμε μια περαιτέρω αύξηση όταν θα μπαίνουμε στις εποχικές ιώσεις. Το Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή αντέχει και ενισχύεται με νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ιδίως στην Αττική.
Ήδη από την Παρασκευή άρχισαν να μπαίνουν 50 νέες Μ.Ε.Θ. στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» και θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως στις επόμενες δύο εβδομάδες. Είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι αν οι πολίτες εξακολουθούν να εφαρμόζουν τα μέτρα τότε θα μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έρχεται το εμβόλιο και θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας σχετικά γρήγορα -το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου είναι ορατό- για να μην κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.
Για την ανεργία και τη στήριξη των εργαζόμενων
Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε εν μέσω της πανδημίας όπως αναμενόταν, δεν είχε όμως την έκρηξη που είδαμε σε άλλες χώρες γιατί εφαρμόσαμε μια σειρά από προγράμματα. Στην αρχή, είχαμε την απαγόρευση των απολύσεων, στη συνέχεια το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και την αναστολή εργασίας με στήριξη των εργαζόμενων, καθώς και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπήρξε ένα πλέγμα ρυθμίσεων που επέτρεψε η αύξηση της ανεργίας να μην είναι εκρηκτική.
Αυτό που έχει σημασία είναι οι παρεμβάσεις που κάνουμε ώστε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να μην έχουμε ένα δεύτερο γύρο απολύσεων και πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε. Και αυτό γιατί έχουμε 6,8 δισ. ευρώ στους επόμενους μήνες να ξεδιπλώνονται στην οικονομία που θα δώσουν εισόδημα εκεί που δεν υπήρξε, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό ή τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον θα στηρίξουμε ευρύτερα τα νοικοκυριά από τα αναδρομικά των συνταξιούχων μέχρι την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τους επόμενους μήνες για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Για τα «κόκκινα» δάνεια
Εν μέσω πανδημίας κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Πρώτον να έχουμε ρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούν να δίνουν δεύτερη ευκαιρία στους «κόκκινους» δανειολήπτες, και δεύτερο εφαρμόσαμε το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» προκειμένου να συνδράμουμε και τους συμπολίτες μας που είχαν πράσινα δάνεια και που κινδύνευαν να κοκκινίσουν τους επόμενους μήνες. Και το πρόγραμμα αυτό δουλεύει. Είχαμε πάνω από 130.000 αιτήσεις σε λίγες μόλις ημέρες όταν στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης, που δούλευε περίπου 12-14 μήνες, είχαμε 67.000 αιτήσεις. Άρα, υπάρχουν τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τράπεζες και τους δανειολήπτες να ξεπεράσουν αυτόν τον γύρο της κρίσης.