Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει σήμερα και αύριο στην ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula vonder Leyen.

Το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί από τους ηγέτες στο αποψινό δείπνο.  Σημειώνω ότι στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Περιμένουμε να δούμε στη πράξη πώς θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός.

Α. Επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Αναστασιάδη

Με αφορμή την σημερινή 60ή επέτειο Ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. O Kυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τις ευχές του για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού και υπογραμμίζει ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε., παραμένει κορυφαίο μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε στον στόχο επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την ευόδωση των κοινών προσπαθειών που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην περιφερειακή, ευρωπαϊκή και ευρύτερη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά και στην επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας.

Β. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. στη χώρα μας

Η Κυβέρνηση εκτιμά ως εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Pompeo   στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο  όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών, όταν έχει προηγηθεί επίσκεψή του στην Κύπρο, όταν δεν συνδυάζεται με επίσκεψη στην Τουρκία και όταν γίνεται  τη στιγμή αυτή. Η σημασία της επίσκεψης αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην απέναντι πλευρά. Γι’ αυτό  -όπως επισήμανε χθες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο- σε τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι διότι από αυτές τις εξελίξεις, δεν κερδίζει η Κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα.

Οι συζητήσεις που έγιναν αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της χώρα μας στα Βαλκάνια και την στρατηγική σημασία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποκαλυπτικό για τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι επέλεξαν ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams, στη Σούδα.

Μείζονος σημασίας είναι η ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών θέσεων και το  μήνυμα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σε κάθε περίπτωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ο Αμερικανός Υπουργός -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- συμμερίζεται τις θέσεις μας, κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συμφέρει κανέναν, βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο και θεωρεί πως  το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας. Σημαντικό είναι βεβαίως και το γεγονός ότι τα  -όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός- η επίσκεψη αυτή ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα που εκπέμφθηκε από την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά στην απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε με το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Δίνει μάλιστα προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην κοινωνική συνοχή και την στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ανάμεσα στα άλλα, συζητήθηκαν:

Πρώτον, η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για άτομα με αναπηρία η  εκπόνηση του οποίου  αποτελούσε προγραμματική δέσμευση και προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα «οδικό χάρτη» που παρέχει ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης κυρίως για την περίοδο 2020-2023, ενώ  καταγράφει και δράσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αφορά 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό εντός του Οκτωβρίου.

Δεύτερον, το νομοσχέδιο που αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Δια Βίου Μάθηση με κεντρική στόχευση να καταστεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση συνειδητή επιλογή  και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής  και όχι λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους.

Και τρίτον το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση της Πρόνοιας, ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος, ενεργητικός μοχλός προώθησης αλλαγών  για την ενδυνάμωση των πλέον ευάλωτων πολιτών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και γίνεται πιο επιτακτική εξαιτίας των συνθηκών, που διαμορφώθηκαν από την πανδημία.

Δ. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και ιδίως στην Αττική, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης. Παρόλα αυτά η Ελλάδα, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα -τόσο ως προς τα κρούσματα όσο και ως προς τους θανάτους- σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό. Η Ολλανδία είχε χθες 3.249 νέα κρούσματα και 13 θανάτους, το Βέλγιο 1.762 κρούσματα και 13 θανάτους, η Πορτογαλία 825 κρούσματα και 8 θανάτους, ενώ η Ελλάδα 354 κρούσματα και 3 θανάτους.

Ωστόσο, η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Απαιτείται διαρκής και αυξημένη επαγρύπνηση. Μπορούμε και οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι μαζί σε προσπάθεια για τη βελτίωσή της.

Ε. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία

Επειδή υπάρχουν ακόμη σχολεία στα οποία συνεχίζονται οι καταλήψεις αποφασίστηκε: Πρώτον ότι όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών,  Σαββάτων και σχολικών περιπάτων. Και δεύτερον ότι από σήμερα στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε σχέση με τις αιτιάσεις που ακούγονται τελευταία και αφορούν τόσο τις σχολικές αίθουσες όσο και τις προσλήψεις. Στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 αφορούν  στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα. Και σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις φέτος έχουμε την καλύτερη στελέχωση των σχολείων μας σε σχέση με όλες τις τελευταίες χρονιές, και αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του κορονοϊού. Έχουν προσληφθεί, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 32.291 αναπληρωτές, ενώ το 2019 στο ίδιο διάστημα είχαν προσληφθεί 24.505. Δεν έχουμε λοιπόν λιγότερους, αλλά περισσότερους εκπαιδευτικούς, ενώ έχουν γίνει επίσης 4.485  μόνιμοι διορισμoί εκπαιδευτικών, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και τρίτη φάση προσλήψεων.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, η πρώτη ερώτηση αφορά τις καταλήψεις. Η κυρία Κεραμέως είπε ότι πλέον θα γίνεται υποχρεωτικά η τηλεκπαίδευση, για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Και ρωτάω αν ένα παιδί δεν έχει τον τεχνικό εξοπλισμό για να συμμετάσχει σε τηλεκπαίδευση, θα παίρνει απουσίες; Θέλει να συμμετάσχει, αλλά δεν μπορεί. Αν έχει βρεθεί κάποια λύση.

Η δεύτερή μου ερώτηση είναι οικονομικού περιεχομένου. Άκουσα το πρωί στο «Mega» τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, να προαναγγέλλει νέα ρύθμιση για τα χρέη προς την Εφορία, που θα είναι πάνω από 48 δόσεις. Ξέρουμε τι ρύθμιση θα είναι αυτή και πότε θα έρθει;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, προφανώς θα αναμένουμε τις διευκρινίσεις του κ. Σταϊκούρα και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Ως προς το πρώτο, έχω να σας πω ότι όλα είναι έτοιμα για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε περίπτωση που χρειαζόταν. Προφανώς, δεν χρειαζόταν να κλείσουν τμήματα ή σχολικές μονάδες για να προετοιμαστεί. Και εφαρμόζεται ήδη ανεξαρτήτως καταλήψεων και σε περιπτώσεις όπου έκλεισαν τα σχολεία, όπου χρειάστηκε, σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Είναι προφανές ότι για τις καταλήψεις αυτή η απόφαση έχει και έναν παιδαγωγικό χαρακτήρα, διότι δεν είναι δυνατόν όσοι παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία να συμμετέχουν σε αυτήν.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Ρώτησα, εάν ένα παιδί δεν έχει τον τεχνικό εξοπλισμό, θα υπάρχει κάποια μέριμνα από το Υπουργείο, θα πάρει απουσία; Θέλει να συμμετάσχει, αλλά δεν μπορεί, γιατί υπάρχουν και παιδιά που δεν μπορούν να έχουν ένα laptop ή ένα ipad, και να μπουν μέσα να κάνουν τηλεκπαίδευση.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα το δούμε αυτό, κυρία Κάτζου, και αναμένω κι εγώ διευκρινίσεις από το Υπουργείο. Θα λυθεί, ωστόσο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλό μήνα. Παραδεχτήκατε ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα στην Αττική, σε συνέχεια της λιτής και  καθαρής δήλωσης του κ. Τσιόδρα χθες, ότι η Αθήνα δεν πάει καλά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάποια σενάρια, σκέψεις, για άμεσα μέτρα, εδώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, τις επόμενες ημέρες;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ανανιάδη, τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν, σας θυμίζω ότι δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη 15νθήμερο. Υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης παρά τον υψηλό αριθμό. Ωστόσο η Κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και είναι από πάνω. Θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα σε λίγες ημέρες. Μέχρι στιγμής, υπάρχει πάντως εικόνα συμμόρφωσης στα μέτρα όπως προκύπτει από τους ελέγχους. Φυσικά, εφόσον χρειαστεί, θα τεθούν και άλλα μέτρα στο τραπέζι. Όπως είπε και στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, είμαστε σε μία φάση ελεγχόμενης λειτουργίας, αυτής της νέας κανονικότητας. Όποτε και όπου απαιτείται, ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, θα λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ή θα χαλαρώνουν ή θ’ αυστηροποιούνται.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σήμερα κυκλοφόρησαν τα πρώτα λεωφορεία με αυτή την σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ. Θέλω να σας ρωτήσω, όμως: Υπάρχουν αιτιάσεις από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει πολύ γρήγορα στην προμήθεια 600 λεωφορείων και να έχει λυθεί ουσιαστικά το ζήτημα που υπάρχει με τις συγκοινωνίες. Είναι αλήθεια αυτό; Σχεδιάζετε κάποια άλλη παρέμβαση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Περδικάρη, να σας πω ότι το σχέδιο αυτό για τις αστικές συγκοινωνίες ξεδιπλώνεται σταδιακά και βήμα-βήμα. Ήδη, μέσα σε 14 μήνες θητείας αυτής της Κυβέρνησης, έχουν γίνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι την τελευταία δεκαετία δεν υπήρξε κανένα νέο όχημα και καμία πρόσληψη. Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω ότι τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 850 οχήματα στην Αθήνα, σήμερα έχουμε 1.150  και από σήμερα προστίθενται επιπλέον λεωφορεία μετά τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ.

Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι υπέρ των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τα επιπλέον  λεωφορεία θα φτάσουν τα 500 μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκατό λεωφορεία από  τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ θα προστεθούν εντός του Οκτωβρίου σε γραμμές επιβαρυμένες κατά τις ώρες αιχμής και προβληματικά -αν θέλετε- δρομολόγια. Και το σχέδιο ξεδιπλώνεται αυτό βήμα-βήμα. Και επειδή έχω ακούσει και αιτιάσεις για το κόστος, αρκεί να σας πω ότι αυτή την στιγμή με τις αστικές συγκοινωνίες το κόστος είναι περίπου 3 ευρώ το χιλιόμετρο, ενώ με τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ το κόστος είναι 1,40 ευρώ.

ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Θέλω να ρωτήσω σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν η Αθήνα πρόκειται να είναι σε πλήρη ταύτιση με τη Λευκωσία στο θέμα των κυρώσεων; Και ένα δεύτερο ερώτημα αφορά στις δηλώσεις, που έχει κάνει πριν από λίγο ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ο κ. Ακάρ, σε σχέση με το Καστελόριζο. Στον διεθνή Τύπο, λέει, «έχουν καταγράψει πως έχουν μεταφερθεί Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές. Αυτό το νησί θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947». Αν έχετε κάποιο σχόλιο.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει στηρίξει εξ’ αρχής, συνεχίζει να στηρίζει και είναι σε διαρκή συντονισμό με τη Λευκωσία, στο αίτημά της για πρόσθετο κατάλογο κυρώσεων στον ήδη υπάρχοντα που αφορά πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι το συμφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Προφανώς, κάθε κράτος-μέλος επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα προωθήσει το αίτημά του και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιλέξει αυτό τον τρόπο.

Σε ό, τι αφορά τις νέες δηλώσεις του κ. Ακάρ. Το έχουμε ξαναπεί. Θα το επαναλάβω. Δεν υπάρχει καμία Ελληνική Κυβέρνηση, που θα συζητήσει τέτοιο θέμα. Ούτε αυτή η Κυβέρνηση, προφανώς. Ωστόσο δεν έχει ζητηθεί, ούτε πρόκειται να τεθεί, ούτε είναι στην ατζέντα των όποιων συνομιλιών. Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο, όταν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Είναι το πλαίσιο από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο 2016 και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Με ποια απόφαση του Συμβουλίου θα ήταν ικανοποιημένη η Αθήνα; Την έγκριση του καταλόγου των κυρώσεων; Τη δέσμευση ότι αυτομάτως με την πρώτη προκλητική κίνηση της Άγκυρας θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι κυρώσεις αυτές; Τι είναι αυτό που επιδιώκουμε;

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Επιδιώκουμε να εκφραστεί στην πράξη ο πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Υπάρχει ένας κατάλογος που είχε συζητηθεί στο Γκίμνιχ.  Ο κατάλογος αυτός θέλουμε να υπάρχει, σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες. Και να σας πω, με αφορμή το αποψινό δείπνο όπου θα συζητηθεί, κατ’ αρχάς, το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι το δίλημμα δεν αφορά την ελληνική πλευρά. Αφορά τη γειτονική χώρα και την ευρύτερη σχέση που θέλει να έχει με την Ε.Ε.. Δηλαδή, αν θέλει να είναι ένας εταίρος που σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο ή απλά μια γειτονική χώρα. Άρα, το αν όλη αυτή η συζήτηση θα έχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο, εξαρτάται και από την ίδια την Τουρκία.

 Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε σχέση με το Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε, αν συζητήθηκε το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, πότε θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Και ένα δεύτερο ερώτημα. Αυτή τη στιγμή, πήρε απόφαση η Κυβέρνηση ότι όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες, με το χαρτί που θα τους δίνετε να έχουν μείωση 40% του ενοικίου τους οι άνθρωποι που ενοικιάζουν σπίτια. Αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο της Κρήτης, το 90% των ιδιοκτητών τους στέλνουν εξώδικα. Και θα ήθελα να ρωτήσω, εάν δεν το γνωρίζετε, τι αποφάσεις θα πάρετε γι’ αυτό το θέμα και αν θα έχουν ποινικές διώξεις αυτοί οι ιδιοκτήτες.

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Για το θέμα των ποινικών διώξεων, θα πρέπει να ρωτήσω και να επανέλθω. Όσον αφορά το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, είναι στον νομοθετικό προγραμματισμό και θα έρθει πολύ σύντομα.

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα μπει στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ή έχει από τώρα καθοριστεί πότε θα περάσει στη Βουλή;

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Μιλάτε για το χωροταξικό;

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Ναι.

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Νομίζω ότι θα έρθει πριν το επόμενο Υπουργικό, αν δεν κάνω λάθος.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Χθες, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να απευθύνεται με αυστηρό ύφος στους Υπουργούς του, κάνοντας λόγο και για ένα πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ τους, ζητώντας να μην υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές. Λίγο αργότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα μια επιστολή, με την οποία καθιστά σαφές ότι διαφωνεί με την επέκταση της δομής στις Θερμοπύλες. Ένα από τα «καρφιά» του κ. Μητσοτάκη αφορούσε και τον κ. Σταϊκούρα;

Α. ΠΕΛΩΝΗ: Η επισήμανση που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφορούσε ολόκληρη την Κυβέρνηση. Κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση είναι ένα συλλογικό όργανο. Ό,τι συμβαίνει, οι επιτυχίες, αλλά και οι όποιες αστοχίες, αφορούν όλα τα μέλη της Κυβέρνησης. Και συνέστησε, επειδή η Κυβέρνηση έχει και δύσκολα μπροστά της, διαχειρίζεται πολλές κρίσεις ταυτόχρονα και παράλληλα προωθεί και το μεταρρυθμιστικό της έργο, οι Υπουργοί να δείχνουν μεγαλύτερη συναδελφικότητα. Να μην μετακυλούν ευθύνες σε συναδέλφους τους και να συμμετέχουν, να στηρίζουν την κυβερνητική γραμμή και το κυβερνητικό έργο συνολικά και όχι μόνο ό,τι αφορά το Υπουργείο τους.

Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν προσωποποίησε ο Πρωθυπουργός. Είναι μια επισήμανση που αφορά και το μέλλον και το ενόψει και το από εδώ και πέρα. Έγινε μια ανοιχτή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όντως συζητήθηκε από τον κ. Σταϊκούρα το θέμα που αφορά την επέκταση της δομής φιλοξενίας στις Θερμοπύλες. Είναι σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Μηταράκη. Αυτό που έχω να σας πω, είναι ότι εξαρχής, σε ό,τι αφορά τις δομές, η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Και σε αυτή την περίπτωση, εφόσον υπάρξει εναλλακτική, πρόταση στον Νομό Φθιώτιδας, η  Κυβέρνηση είναι έτοιμη να τη συζητήσει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

*Διευκρινιστική απάντηση σχετικά με την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση: 

-Έχουν αναβαθμιστεί τα ψηφιακά συστήματα του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης.

-Έχει εξασφαλιστεί δωρεάν χρήση πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση η οποία έχει ήδη συνδεθεί από την αρχή του σχολικού έτους με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

-Έχουν εξασφαλιστεί δωρεάν δεδομένα (data) για τη χρήση πλατφορμών που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ για την τηλεκπαίδευση.

-Έχουν ενισχυθεί τα σχολεία με πάνω από 20.000 φορητές συσκευές οι οποίες διατίθενται ήδη, με απόφαση του Διευθυντή, σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αναμένονται άλλες περίπου 50.000 συσκευές μέσω ΕΣΠΑ.

-Υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί κανείς στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ακόμη και τηλεφωνικά, με απλή τηλεφωνική κλήση με αστική χρέωση.

Προηγούμενο άρθροΔιαισθητική διατροφή: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Επόμενο άρθροΔήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου