Την ώρα που στη χώρα μας κάποιοι ηλίθιοι στρατόκαυλοι μα και λαϊκίστικα, κίτρινα συγκροτήματα Τύπου δημιουργούν κλίμα ότι δήθεν η ελληνική κυβέρνηση αφοπλίζει τα ελληνικά νησιά, η ελληνική εξωτερική πολιτική κάνει συνεχή βήματα ενίσχυσης της Ελλάδας.
Χθες βράδυ, η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε έναν ισχυρό προσκεκλημένο που μέσω της Ελλάδας κομίζει τέσσερα ισχυρά μηνύματα.
- Προς τη Ρωσία και την συνεχή επιχείρησή της να αποδιοργανώνει αδύναμες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια.
- Προς τη χώρα μας αναφορικά με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.
- Προς όλες τις χώρες της περιοχής, από τη βάση της Σούδας, την «καλύτερη στη Μεσόγειο», όπως ισχυρίζονται στο Ναυτικό των ΗΠΑ.
- Προς το εγχώριο πολιτικό λουμπεναριό, ξεκαθαρίζοντας ότι ΠΟΤΕ δεν ετέθη θέμα αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου.
Κατ’ αρχάς να συζητήσουμε για ποιον λόγο ο Πομπέο προτίμησε να έρθει στη Θεσσαλονίκη κι όχι στην πρωτεύουσα, που θα ήταν το λογικό. Οι διπλωματικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έρχεται στην Ελλάδα δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου αρνήθηκε, μάλιστα, να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει επισκεφθεί, εν τω μεταξύ, την Τουρκία. Επιπλέον, αναφέρουν ότι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να υπερτονίσει παντού τη σημασία που έχει η πόλη για τις ΗΠΑ, όχι μόνο αναφορικά με την Ελλάδα αλλά και με τα Βαλκάνια. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο «μυστικός πόλεμος» ελέγχου των Βαλκανίων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Το δε νέο πρόβλημα των Βαλκανίων είναι η φιλορωσική κυβέρνηση που εξελέγη στο Μαυροβούνιο, που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ!
Από την άλλη πλευρά κορυφαίο ενδιαφέρον έχει η σημερινή επίσκεψη Πομπέο στην Κρήτη και δη στα Χανιά.
Προσέξτε: Δεν θα μείνει σε ξενοδοχείο αλλά στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, όπου ασφαλώς η παραδοσιακή φιλοξενία θα ευνοήσει την συζήτηση για μια σειρά από δύσκολα ζητήματα, με προφανέστερο την πολεμική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ποιότητα των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και δη λίγο μετά την αντίστοιχη στην Κύπρο και μάλιστα εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί ένταση στο τουρκικό σαράι και μεγεθύνει τον εκνευρισμό του Ερντογάν. Ακόμη κι αν όλα αυτά αποσκοπούν στο να «υφαρπάξουν» την ψήφο των Ελλήνων ομογενών για λογαριασμό του Τραμπ , στις αμερικανικές εκλογές.
Είναι και κάτι ακόμη: Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, οι Αμερικανοί προτείνουν την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών τύπου MMCS, σε ελληνικά Ναυπηγεία, στην Ελευσίνα ή και στον Σκαραμαγκά. Σε περίπτωση που κερδίσουν το διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, η Λόκχιντ Μάρτιν επιθυμεί να αναλάβει και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου «ΥΔΡΑ» (MEKO).
Προσέξτε κι αυτό: Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα ναυπηγεία αλλά και για την ΕΑΒ, αλλά αυτό είναι κάτι που «σέρνεται» εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, τώρα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, δεδομένης της εν εξελίξει αναβάθμισης των F16 και της πιθανότατης ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35.
Όμως, πέραν αυτών, ο βασικός λόγος της επίσκεψης Πομπέο φαίνεται να είναι η ευρύτερη αμερικανική πολιτική στην Μεσόγειο. Όπου δημιουργείται πλέον ένας πανίσχυρος άξονας περιφερειακής ασφάλειας (μετά και την ειρηνική διευθέτηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν), στον οποίο συμμετέχουν κι η Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ενώ θ’ ακολουθήσουν κι άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Εδώ προκύπτει ένα ερώτημα: Θα μπορούσε να προσχωρήσει η Τουρκία σ’ αυτόν τον άξονα; Ουδείς μπορεί ν’ απαντήσει με σιγουριά, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργο και για την Ουάσιγκτον και για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά θα ανέτρεπε όλα τα σχέδια αναθεωρητισμού του Ερντογάν. Θα το δεχτούν, λοιπόν, οι Τούρκοι;
Η ουσία είναι, ότι ο Πομπέο κι οι ΗΠΑ δείχνουν ξεκάθαρα ότι στηρίζουν την Ελλάδα. Μάλιστα, οι διπλωματικοί αναλυτές διαχωρίζουν αυτή τη στήριξη από τις αμερικανικές εκλογές και από τα εσωτερικά της αμερικανικής πολιτικής. Απλά, εμείς πρέπει να είμαστε καχύποπτοι…
Είναι και κάτι ακόμη: Θεωρείται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «παίζει» τον ρόλο του γεφυροποιού του Τραμπ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την κυβέρνηση που θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ένα είναι το βέβαιο: Όσα θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον Πομπέο, θα έχουν μεγάλη σημασία αναφορικά με τον ρόλο που θέλουμε εμείς να παίξουμε στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο…