Σ. Πέτσας: Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Σε ό,τι αφορά τον Ιανό

Η Κυβέρνηση εκφράζει βαθιά θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε περιοχές της χώρας. Η Κυβέρνηση εκφράζει, επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, που -με αυτοθυσία πολλές φορές- απεγκλώβισαν και έσωσαν πολλούς συνανθρώπους μας. Αλλά και σε όσους εργάστηκαν και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες και την αποκατάσταση της λειτουργίας βασικών υποδομών.

Η Κυβέρνηση -κατόπιν οδηγιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- προχωρά σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Συγκεκριμένα:

  1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.
  2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες.  Επιπλέον, 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
  4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
  5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
  6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους  30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
  7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με  την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής,  επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

 

Β.  Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι:  Το Καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας. Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κορονοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τέστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τέστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν. Τώρα όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Αττικής -και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας- βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το «κόκκινο». Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.

 

Γ. Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ ο Πρωθυπουργός συνόψισε τη θέση μας στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Η  απόσυρση του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα  αποτέλεσε θετικό σήμα. Και εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα -η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα- θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων. Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: Έμπρακτη, ειλικρινή, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις.

Δ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Καρδίτσα. Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Τέλος, σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα μεταβεί το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με αφορμή την ορκωμοσία του γιού του που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού αποφασίστηκε η ορκωμοσία των νέων κληρωτών να πραγματοποιείται χωρίς προσκεκλημένους.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΕΙΡ. MΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι περιμένουμε από την έλευση Πομπέο στην Αθήνα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό που πολλές φορές έχει ειπωθεί από αμερικανικής πλευράς όλο το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή, μια έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως δε απέναντι  στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Από κει και πέρα υπάρχουν μία σειρά από θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών, τα οποία θα αποτυπωθούν στην επίσκεψη και στην Αθήνα, αλλά και στην Κρήτη, η οποία θα ακολουθήσει. Ακριβές πρόγραμμα για τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και το πρόγραμμα του Αμερικανού Υπουργού στην Ελλάδα, θα έχετε τις επόμενες ημέρες.

ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι στο τραπέζι; Ή, λόγω της αποκλιμάκωσης, έχουν πάει ένα βήμα πίσω; Η δεύτερη ερώτηση είναι, πόσο πιθανό είναι ένα ενδεχόμενο τοπικών lockdowns στην Αττική και όχι ενός ολικού lockdown;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδριάζει και σήμερα στις Βρυξέλλες, έχει εγκρίνει από το τέλος Αυγούστου ένα πλαίσιο κυρώσεων που παρουσίασε ο κ. Μπορέλ. Αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το ζητούμενο που θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες είναι με ποιον τρόπο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις, εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί και σήμερα -επαναλαμβάνω- στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά πολύ περισσότερο από τους ηγέτες στις 24 και 25 του μηνός.

Όσον αφορά για το ζήτημα τοπικών lockdowns, ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdowns, από την αρχή της πανδημίας, από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική σ’ αυτό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όμως, να δει κανείς είναι ποια είναι η επίπτωση από τέτοιου είδους απόφαση. Αν είναι εφαρμόσιμη ή όχι, κι αν είναι προτιμότερη από άλλου είδους μέτρα. Αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, όχι η Κυβέρνηση. Κι εμείς θ’ ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επ’ αυτού, με μία έννοια, υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων, τα οποία ανακοινώνονται σταδιακά και ενδεχομένως θ’ ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα. Για να μην υπάρχει κάποια σύγχυση στον κόσμο, για να είναι ξεκαθαρισμένο τι ακριβώς ισχύει η κάθε περίπτωση, σχεδιάζετε να κάνετε κάτι; Ή, ενδεχομένως να προσθέσω, και να επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που λέτε έχει μια σημασία υπό την έννοια ότι όλο το τελευταίο διάστημα, ιδίως από τον Αύγουστο και μετά, έχουμε συνεχή λήψη μέτρων, προκειμένου να τιθασευτεί το πρόβλημα. Και ενδεχομένως, σε συγκεκριμένες περιοχές που εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, να υπάρχει μία σύγχυση. Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο αναπτύσσουμε εφαρμογή σε συνεργασία του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία θα μπορεί με το κινητό του ο κάθε πολίτης να πληκτρολογεί τον ταχυδρομικό του κώδικα και να γνωρίζει ακριβώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκεται. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για αποφυγή σύγχυσης. Θα γνωρίζει ο καθένας ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο κ. Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, χθες, είπε ότι θα ζητήσει από την Κυβέρνηση «158 συγγνώμες» για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, σε σχέση και με τις κυρώσεις, που «έπαιξε» πολύ αυτή την εβδομάδα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπήρχαν κάποια ανταλλάγματα για την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο και τις έρευνες. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, υπάρχει μια συνολική αποτίμηση της παρουσίας του κ. Τσίπρα και γενικά του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη αυτό το διήμερο. Όπως είπαμε και χθες, ο κ. Τσίπρας άλλαξε logo, αλλά δεν άλλαξε λόγο. Παρέμεινε ο ίδιος. Ίδιος και απαράλλαχτος. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με τρεις διαφορετικές λέξεις όλα όσα είπε. Πρώτον λαϊκισμός, δεύτερον ψέματα και τρίτον εικονική πραγματικότητα. Όσον αφορά τον λαϊκισμό θα εστιάσω στην οικονομία. Τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας δεν τα ακούει κανείς γιατί έχει μηδέν αξιοπιστία. Όλοι γνωρίζουν το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπόσχεται το Σάββατο, με όλα όσα είπε, μέτρα που κοστολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πάνω από 42 δισεκατομμύρια ευρώ και την άλλη μέρα το πρωί να λέει ότι κοστίζουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλοι ξέρουμε πόσο κοστίζουν, ιδίως τα πολύ μεγάλα προγράμματα τα οποία πρότεινε, σε σχέση με διάφορες πτυχές της οικονομίας, την εργασία ή τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα. Αν πίστευε έστω και κάτι απ’ αυτά τα οποία λέει, ιδίως για τον κόσμο της εργασίας, θα είχε ψηφίσει την τροπολογία που καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας για ανέργους, ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν το έκανε ούτε αυτό.

Όσον αφορά τα ψέματα,  αφορούν πολλές πτυχές σε διάφορες πολιτικές, από την υγεία και την παιδεία μέχρι την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Τσίπρας για 15.000 προσλήψεις στην υγεία. Πριν από λίγους μήνες έλεγε για 4.000 προσλήψεις στην υγεία. Και τώρα ανέβασε τα νούμερά του, γιατί έχουμε φτάσει ήδη στις 6.800 και πλέον προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Άρα, ο κ. Τσίπρας τι κάνει; Επειδή η Κυβέρνηση όντως κάνει πολλά, ο κ. Τσίπρας πλειοδοτεί, λέει ακόμη περισσότερα, χωρίς, όμως, να εννοεί τίποτε απ’ αυτά.

Όσον αφορά την εικονική πραγματικότητα, σας παραπέμπω σε όσα είπε για τις τράπεζες, για διαγραφή χρεών. Τα έχει ξανακούσει αυτά ο Έλληνας, από τη σεισάχθεια, από το 2014. Το θέμα είναι ότι κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας τεσσεράμισι χρόνια και δεν έκανε τίποτε γι’ αυτά. Και πάει πάρα πολύ ο κ. Τσίπρας να μιλάει για τις τράπεζες όταν ο ίδιος τις έκλεισε με απόφασή του το Καλοκαίρι του 2015, γεγονός που κόστισε 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξαΰλωσε  την περιουσία του Δημοσίου και οδήγησε στην εξαγορά των ελληνικών τραπεζών με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από ξένα κεφάλαια. Επομένως, πάει πάρα πολύ να μιλάει ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό.

Όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, είτε αυτό έχει να κάνει με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας είτε έχει να κάνει με τα θέματα στα ελληνοτουρκικά, έδειξε πραγματικά μια επικίνδυνη στάση. Είναι άλλο πράγμα το τι λέει κανείς για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής και πώς τα εκλαμβάνουν οι πολίτες και είναι άλλο το τι λέμε στην εξωτερική πολιτική, γιατί δεν μας ακούν μόνο οι Έλληνες πολίτες. Μας ακούν φίλοι και αντίπαλοι και έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσέχει κανείς το τι λέει.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει κλειδώσει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας; Ένα τέτοιο κλίμα εκπέμπεται. Ενδεχομένως, δηλαδή, να έχουμε και ανακοινώσεις πριν τη Σύνοδο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα κάνουμε ανακοινώσεις όταν πραγματικά κλειδώσει αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε, όμως, σε ένα καλό κλίμα. Είμαστε κοντά στην επανάληψη διερευνητικών επαφών. Αλλά το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό, εξαρτάται και από τους δύο -και από την Ελλάδα και από την Τουρκία. Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων. Όταν θα έχουμε κάτι έτοιμο, θα το ανακοινώσουμε.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω, πόσο έτοιμοι είστε να ενεργοποιήσετε άμεσα τη βοήθεια στους πληγέντες. Μας είπατε για τη δέσμη μέτρων που πήρατε, είναι τουλάχιστον δέκα. Τα πρώτα μέτρα αφορούν τα 600 ευρώ που θα δοθούν άμεσα. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι αυτό το ποσό είναι πολύ λίγο, προκειμένου γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι να αποκαταστήσουν τις όποιες ζημιές. Είδαμε όλοι τι καταστροφή υπήρξε. Το ποσό των 6.000 ευρώ, που είναι πολύ σημαντικό, όπως επίσης και το ποσό των 5.000 ευρώ, που είπατε στη συνέχεια, για κάθε φυσικό πρόσωπο μέσα στην οικογένεια, πότε πιστεύετε ότι θα δοθούν αυτά τα χρήματα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού είναι να δοθούν άμεσα. Γι’ αυτό και ο ίδιος αύριο θα επισκεφθεί την περιοχή. Θα δει, κυρίως, τι πρόκειται να γίνει με την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για την  ανακούφιση των πληγέντων. Θα δει επίσης και το σχέδιο που έχουν καταστρώσει οι αρμόδιοι Υπουργοί, που έχουν μεταβεί ήδη στην περιοχή, για το θέμα των υποδομών. Γιατί είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή και σε επίπεδο υποδομών, όχι μόνο σε επίπεδο αγροτικών καλλιεργειών. Αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα και για  τις επιχειρήσεις και για τις υποδομές, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσουμε άμεσα. Το πόσο άμεσα, θα το ακούσετε αύριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Να επανέλθω στο θέμα της Καρδίτσας. Το θέμα της Καρδίτσας είναι διπλό: Οι πλημμύρες από τη μια, το φράγμα από την άλλη. Το φράγμα είναι πάρα πολλά χρόνια πίσω. Τι θα γίνει με το φράγμα, γιατί αυτό είναι που πλημμυρίζει την περιοχή; Θα γίνει μια αναστήλωση για να σταματήσει το κακό στην περιοχή;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα, σε αυτή τη φάση, να προκαταλάβω τις αυριανές ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός με το κλιμάκιο των Υπουργών που θα είναι στην περιοχή. Θα ακούσουμε αύριο τι θα γίνει για όλες τις υποδομές.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Έγινε, χθες, μια δήλωση από την κυρία Γκάγκα, που είναι επικεφαλής της Πνευμονολογικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», η οποία πραγματικά προκαλεί πολύ μεγάλη αίσθηση και σοκ και εντύπωση ότι 15-15 έρχονται τα κρούσματα και ότι θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε ένα επίπεδο που δεν θα προλαβαίνουν τα νοσοκομεία να περιθάλπουν τους νοσούντες από Covid. Είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά και είναι μια κορυφαία επιστήμονας η κυρία Γκάγκα και έχει πολύ μεγάλη σημασία οτιδήποτε λέει. Αυτό που εμείς κάνουμε, είναι να αυξήσουμε τις υποδομές του Συστήματος Υγείας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Είχαμε πει και την προηγούμενη εβδομάδα, την Πέμπτη, ότι προωθούμε ένα πλέγμα νέων Μ.Ε.Θ., περίπου 40, μέσα στην εβδομάδα. Ήδη, οι 14 έχουν δοθεί. Είναι 4 στο «ΝΙΜΙΤΣ» και 10 -αν δεν κάνω λάθος- στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Και θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες, τις επόμενες ημέρες, ώστε να έχουμε και στο «Αττικόν» και στη Χαλκίδα και αλλού το πλέγμα αυτών των 40 Μ.Ε.Θ. που είπαμε. Επίσης, έρχονται άλλες 236, που έχουν να κάνουν με τις δωρεές. Δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο και προσπαθούμε τις 565 κλίνες Μ.Ε.Θ. που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, να τις φτάσουμε στις 1.200 περίπου, που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε., μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες. Ήμασταν στις 930 την προηγούμενη εβδομάδα. Με αυτές τις 14, που σας είπα, έχουμε ανέβει κι άλλο και πολύ γρήγορα θα περάσουμε τις 1.000. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται, γι’ αυτό παίρνουμε αυξημένα μέτρα και ζητούμε από όλους να τα τηρούν.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού μου θίξατε το θέμα με τις Μ.Ε.Θ., να πούμε κάτι σε σχέση με το προφίλ των ανθρώπων που καταλήγουν σε αυτές. Είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι. Όπως βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αυξηθεί η μετατόπιση των κρουσμάτων σε ηλικίες πάνω από τα 55 έτη. Είναι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Τι λέμε, λοιπόν; Λέμε να προσέχουν διπλά, όχι μόνο στις κοινωνικές τους επαφές, αλλά και μέσα στο σπίτι, γιατί διαπιστώνουμε ότι πολλά κρούσματα είναι ενδο-οικογενειακά. Μεταφέρονται, δηλαδή, από τα παιδιά τους κυρίως, όχι τόσο από τα εγγόνια τους, τα οποία έρχονται από τον εργασιακό τους χώρο. Νιώθουν πιο χαλαροί μέσα στο σπίτι, αγνοούν ή δεν είναι τόσο σε εγρήγορση για τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει η επαφή με τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας ή τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και έτσι αυτοί να καταλήγουν, είτε στο νοσοκομείο, είτε πολύ χειρότερα στις Μ.Ε.Θ.. Άρα, απευθύνουμε έκκληση, πολλή προσοχή και στο οικογενειακό περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΝάουσα: Έναρξη χειμερινού ωραρίου λειτουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Επόμενο άρθροΕλληνική Λύση: Οικονομική ενίσχυση 12 εκ. ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊο