Για τον Μεσογειακό κυκλώνα
Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Χαρδαλιά. Από τις 4:00 τα ξημερώματα είχαμε μία πολύ ισχυρή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή του Ιονίου άνω των 10 μποφόρ. Θα είναι μια δύσκολη μέρα για τα Ιόνια νησιά και τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Ευτυχώς τα τελευταία μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι ενδεχομένως η ηπειρωτική Ελλάδα να μην πληγεί τόσο έντονα όσο περιμέναμε στην αρχή. Σε κάθε περίπτωση εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και όσοι είναι σε υπόγεια -αν είναι δυνατόν- να βρουν καταφύγιο για λίγες ώρες. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα ισχυρές βροχοπτώσεις και όχι μόνο δυνατούς ανέμους. Άρα χρειάζεται πολλή προσοχή.
Για τα Ελληνοτουρκικά
Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας προχθές στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συμβούλων του Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου. Επομένως, είμαστε σε αυτήν τη φάση των συζητήσεων, οι οποίες είναι καλό να γίνονται -ιδίως τώρα που έχει δείξει η Τουρκία κάποια έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης- προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ελπίζουμε να μην είναι προσχηματική αυτή η αποκλιμάκωση και να προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές. Έχουμε πει ότι επιθυμούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016.
Από την διαδικασία του Βερολίνου, από τη συνάντηση Καλίν, Σουρανή, Χέκερ, αυτό το οποίο συζητούσαμε είναι πώς θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Και αυτό γιατί θα είναι πισωγύρισμα αν ξεκινήσουν χωρίς σωστή προετοιμασία και μετά διακοπούν. Είναι γνωστή η θέση μας. Δεν συζητούμε τίποτα άλλο.
Ο Πρωθυπουργός μιλάει συχνά με όλους τους εμπλεκόμενους. Με την Καγκελάριο Μέρκελ, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το διάστημα, έχει συχνές επαφές. Θα έχει επικοινωνία και σήμερα το μεσημέρι με την κυρία Μέρκελ και την κυρία Φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το προσφυγικό. Έχει συνεχείς επικοινωνίες για όλα τα θέματα, όσο πλησιάζουμε προς το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν οι συνολικές σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία.
Για ενδεχόμενη επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο
Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να είναι είδηση μια επικοινωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει επικοινωνία, αλλά αν τηρούνται οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός. Εμπιστοσύνη και επαρκής, σωστή προετοιμασία.
Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι είμαστε σήμερα έτοιμοι να γίνει μια τέτοια επικοινωνία. Θα το δούμε στις επόμενες ημέρες, στις επόμενες εβδομάδες.
Για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η ανησυχία μήπως η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι προσχηματική ενόψει του Συμβουλίου υπάρχει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες.
Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο τέλος Αυγούστου θα υιοθετηθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το θέμα είναι πότε θα εφαρμόζεται, ποιο θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν όλες ή κάποιες από τις κυρώσεις. Μακάρι να μην φτάσουμε ποτέ στην ενεργοποίηση. Πρέπει όμως να υπάρχει μία αξιόπιστη απειλή. Αν είναι προσχηματικό αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία τις τελευταίες 10-15 μέρες τότε οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να οδηγεί σε κάποιας μορφής ενεργοποίηση των κυρώσεων.
Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες έχουν καταλάβει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει στο τραπέζι το πλαίσιο των κυρώσεων, ώστε να αναγκάζει την Τουρκία, -η οποία αντιμετωπίζει και προβλήματα στην οικονομία- να δει ότι το συμφέρον της είναι επιτέλους να προχωρήσουμε σε μία ειρηνική διευθέτηση και όχι σε ρητορικές απειλές ή σε κλιμακούμενες ενέργειες.
Για τον κορονοϊό
Όταν ξεκίνησε η κρίση όλοι είχαμε μπροστά μας το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της δημόσιας υγείας και μόνο. Επομένως, όλες οι κινήσεις της Κυβέρνησης εισπράττονταν από τους πολίτες ως απαραίτητες, προκειμένου να προστατευτεί το ύψιστο αγαθό που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Όσο προχωρούσαμε στους επόμενους μήνες – και τώρα μιλάμε για πολλούς μήνες- άρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Επομένως, αυτό που περιμένουν οι πολίτες από όλους εμάς, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, όπως ξέρουμε όλοι, τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 1,5 μήνα τώρα, υπάρχει αναζωπύρωση στον αριθμό των κρουσμάτων -δυστυχώς και των θανάτων- και στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες, ο πολίτης έχει μια εύλογη ανησυχία. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν αντιμετωπίζουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είναι λογικό να υπάρχουν και αμφιβολίες. Επιμένουμε σε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να είναι βέβαιοι ότι αυτό που κάνουμε είναι στη σωστή κατεύθυνση, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, η οποία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.
Έχουμε πει από την αρχή ότι θα παίρνουμε όποιο μέτρο χρειάζεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Έχουμε πάρει πάρα πολλές φορές, από το Καλοκαίρι και μετά, σειρά από μέτρα, είτε τοπικού είτε οριζόντιου χαρακτήρα. Ποτέ δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε τοπικά lockdowns, όπως το κάναμε σε πολλές περιοχές, είτε σε νησιά, είτε στην Ξάνθη. Τώρα, όμως, μιλάμε για την Αττική, μια μητροπολιτική περιοχή πολύ μεγάλη, τη μισή σχεδόν χώρα. Επομένως, είναι άλλα τα δεδομένα που πρέπει να σταθμίσει κανείς. Όταν άλλα, λοιπόν, μέτρα δεν έχουν αποδώσει, όλα τα εργαλεία θα τα έχουμε στο τραπέζι προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.
Έχουμε τους ειδικούς μας κάθε μέρα πάνω από τα μοντέλα τους να προβλέπουν την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μια διευρυμένη σύσκεψη που εξετάζουμε και αναλύουμε αυτά τα δεδομένα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών παίρνουμε τις αποφάσεις. Έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να είμαστε μπροστά από την καμπύλη και όχι πίσω από αυτήν. Θέλουμε να προλαμβάνουμε την έκρηξη και όχι να ακολουθούμε μετά, για να σβήσουμε τη φωτιά.
Για τις μάσκες στα σχολεία
Όποιος κυβερνά, κάνει και λάθη. Σημασία έχει τα λάθη να τα αναγνωρίζει και να τα διορθώνει Αυτό κάναμε και στην προκειμένη περίπτωση. Σταμάτησε η παραγωγή των μεγάλων μασκών αμέσως. Και θα δώσουμε τις μάσκες που έχουμε πει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς μας, χωρίς να επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος. Το budget παραμένει όπως ήταν και θα χορηγηθεί ο αριθμός των μασκών, που είχαμε πει, σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν πρόκειται να αυξηθεί το budget.
Για το μεταναστευτικό
Το πλαίσιο του Δουβλίνου δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Πάμε προς μία αλλαγή. Είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία εδώ και κάποιους μήνες, αλλά το θέμα του κορονοϊού έφερε πίσω αυτές τις εξελίξεις. Ευτυχώς, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεπαγώνει το θέμα.
Υπάρχει ένα πολύ θετικό στοιχείο ότι η Καγκελαρία έχει ανακοινώσει επισήμως πως 1.533 άτομα, οικογένειες με προσφυγικό προφίλ, στα οποία έχει απονεμηθεί άσυλο, θα μετακινηθούν προς τη Γερμανία. Και είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχώς δηλώσεις περί δίκαιου καταμερισμού των βαρών από το προσφυγικό -μεταναστευτικό. Περιμένουμε να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα πώς θα γίνει αυτό. Το μείζον θέμα, όμως, είναι να αναθεωρηθεί η διαδικασία του Δουβλίνου, ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά στάνταρς.
Για τις δηλώσεις του κ. Λιάκου
Όσον αφορά το θέμα του κ. Λιάκου, είναι θετικό το γεγονός ότι ανασκεύασε την πρώτη του δήλωση, αλλά δεν θα ήθελα να μείνω στο πρόσωπο του κ. Λιάκου, θα ήθελα να πάω στη Αξιωματική Αντιπολίτευση συνολικά. Επικροτεί τέτοιου είδους φράσεις; Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φιλοξενούμε στην Πατρίδα μας, ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, είτε δικαιούνται ασύλου και διεθνούς προστασίας είτε όχι. Προσπαθούμε να είναι ικανοποιητικές οι συνθήκες διαβίωσής τους, μέχρι να βρουν την τύχη τους. Είτε της επιστροφής, αν δεν δικαιούνται άσυλο είτε της χορήγησης ασύλου, αν το δικαιούνται. Μέχρι τότε, είναι δυνατόν να βάζουν φωτιές; Θα καταστρέφουν την περιουσία του Κράτους που προσπαθεί να τους φιλοξενήσει ή των πολιτών; Αυτά είναι αδιανόητα. Ιδίως για ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει και είναι τώρα Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100 χιλ. θέσεων εργασίας.
Η υγειονομική κρίση έχει οικονομικές επιπτώσεις. Όταν, λοιπόν, η Κυβέρνηση καταρτίζει και φέρνει στη Βουλή ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας , με προϋπολογισμό 345 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να βρουν άνεργοι συμπολίτες μας δουλειά, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει Αντιπολίτευση που λέει «παρών». Μόνο μία λέξη θα έβαζα εδώ: Ντροπή.