Για τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εγχείρησε ένα έγγραφο με κάποιες ιδέες για αποκλιμάκωση και απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.
H Ελλάδα ζήτησε τη σύγκληση του North Atlantic committee του ανώτατου οργάνου στο ΝΑΤΟ -θα συνεδριάσει αύριο- προκειμένου να τεθεί από την Ελλάδα η τουρκική προκλητικότητα η οποία δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την συμμαχία. Επομένως, είναι άλλο το επίπεδο των πολιτικών ενεργειών που αναλαμβάνει η Ελλάδα -όπως αυτή του North Atlantic meeting, και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του Ο.Η.Ε.- και είναι άλλο το επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων σε στρατιωτικό σκέλος, προκειμένου να υπάρξει απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή.
Υπάρχει ένα έγγραφο στο τραπέζι από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ το οποίο επιδέχεται παρατηρήσεων των πλευρών. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και αν αυτές οι παρατηρήσεις θα είναι γραπτές ή αν θα είναι άλλου τύπου, μετά από την αυριανή συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο πρέσβεων.
Για την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο
Είμαστε στο επίπεδο που οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο τραπέζι να δουν όλη την προετοιμασία που έχει γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας. Και τα σκέλη της αμυντικής συνεργασίας από τη μία πλευρά και το εξοπλιστικό από την άλλη. Δεν θα υπάρχουν υπογραφές, αλλά ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.
Για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο
Είναι μια σημαντική ημερομηνία η 13η Σεπτεμβρίου για το Καστελόριζο και με την ευκαιρία των εορτασμών θα είναι εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία και δεν ανησυχούμε για αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας να βγουν σιγά- σιγά στην άκρη.
Υπάρχουν διάφορα φόρα που έχει τη δυνατότητα η Τουρκία να επιλέξει για να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση. Είναι το ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και η προσπάθεια που κάνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Μισέλ για μια ευρύτερη πολυμερή διάσκεψη. Άρα, έχει πολλά επίπεδα η Τουρκία που μπορεί να προχωρήσει και ελπίζουμε να το κάνει.
Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Δεν θα μπει στην τάξη κανένα παιδί που δεν θα φοράει μάσκα. Είναι κάτι που αποτυπώνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε από την κυρία Κεραμέως και τους συναρμόδιους Υπουργούς.
Η αναφορά του Πρωθυπουργού, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χρήση μάσκας ιδίως στις μικρότερες ηλικίες, λειτουργεί διαπαιδαγωγικά στη προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Η χρήση μάσκας προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό από τον κορονοϊό, ώστε αυτό να είναι ένα μέρος της καθημερινότητα των παιδιών.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η αποδοχή της μάσκας, ιδίως στα σχολεία, ήταν πολύ χαμηλότερη, αν δει κανείς τις έρευνες, σε σχέση με αυτές που γίνονται τώρα. Το παράδειγμα των προηγούμενων ημερών, έδειξε στην μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ότι είναι προς το καλό τους να φορούν τη μάσκα. Έχουμε πολύ μεγάλα ποσοστά αποδοχής. Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία, θα φορέσει τη μάσκα.
Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε θέματα τα οποία να απαιτούν την συνδρομή κάποιας Αρχής. Κατ’ αρχάς, θα φροντίσουμε να υπάρχει ένας περιορισμός όσον αφορά την είσοδο. Έχουν ήδη δοθεί κάποιες οδηγίες, για παράδειγμα για τον αγιασμό, που είναι μια παραδοσιακή διαδικασία που προσελκύει τους γονείς ή τους παππούδες, να μην εισέρχονται στον προαύλιο χώρο. Αυτό θα αποτρέψει την μαζική συνάθροιση.
Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
Είμαστε σε μία φάση με μία βαθιά ύφεση φέτος, η οποία όμως είναι μέσα στο εύρος των εκτιμήσεων μας. Επομένως, ο αρχικός μας σχεδιασμός για ένα σημαντικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας και βραχυπρόθεσμα για όσους επλήγησαν από την κρίση, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα, είναι ισχυρός και αυτό θα αποτυπωθεί στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Θα είναι ένα μεγάλο πακέτο. Θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέτρα στήριξης του εισοδήματος όσων επλήγησαν από την κρίση, προκειμένου να παραμείνει ο παραγωγικός ιστός στη θέση του. Έτσι ώστε να έχουμε μία δυναμική επανεκκίνηση μετά από τον Χειμώνα όταν -όπως ελπίζουμε- θα έχουμε αφήσει πίσω την υγειονομική κρίση. Είμαστε στο μέσον του ποταμού και με το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός θα περάσουμε στην απέναντι όχθη.