Η Ελλάδα δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου τονίζοντας ότι “για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία”. Σημειώνεται ότι μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου στο 1,2%.
Όλη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών για την σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι η εξής:
«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία. Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%. Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές.
Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.
Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ