Η πρώτη ανταπόκριση από την παρέμβαση του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την τουρκική πρόκληση κατά της Αγίας Σοφίας,
ήρθε με ανακοίνωση του Ιταλού Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Fabio Massimo Castaldo, ο οποίος είναι ηγετικό στέλεχος που κινήματος πέντε αστέρων (M5S), συμμαχικού κόμματος του ΑΚΚΕΛ. Το ΑΚΚΕΛ, όπως είναι γνωστό, προώθησε κείμενο στο οποίο περιλαμβάνεται και πρόταση για συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Στο Δελτίο Τύπου του αναφέρει καθαρά ότι η ενέργεια του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί «θέτει σε κίνδυνο την θρησκευτική ελευθερία» και ότι «αντιπροσωπεύει το όραμα μιας Τουρκίας που γίνεται ένα αξιοσημείωτα ομολογιακό-θεοκρατικό κράτος». Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου από το M5S δεν περιορίζονται στα θέματα της UNESCO που αποκλειστικά και άκαιρα θέτουν οι «σύμμαχοι» της κυβέρνησης κλπ, αλλά μπαίνει στην ουσία του θέματος και αναδεικνύει αυτή τη σοβαρή πτυχή του.
Μετάφραση του Δελτίου Τύπου του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Fabio Massimo Castaldo
Αντιπρόεδρος ΕΚ Castaldo (M5S) για Τουρκία: η επιλογή του Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας θέτει σε κίνδυνο την θρησκευτική ελευθερία
«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι έμβλημα συνύπαρξης του Χριστιανισμού και του Ισλάμ με αλληλεγγύη, ειδικά σε μια εποχή όπου η πανδημία που αντιμετωπίζουμε απαιτεί από εμάς να υιοθετήσουμε μια στάση αδελφοσύνης και μια αίσθηση κοινότητας. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι η απόφαση της σημερινής τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει το μνημειακό συγκρότημα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί αποτελεί πραγματική επίθεση στη θρησκευτική ελευθερία, η προστασία της οποίας πιστεύω ότι είναι θεμελιώδης όσον αφορά τον αμοιβαίο σεβασμό και τα δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος. Αυτά δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Fabio Massimo Castaldo σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τον πρώην Βυζαντινό καθεδρικό ναό της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, με άνοιγμα στις 24 Ιουλίου για προσευχές της Παρασκευής, και να θέσει το μνημείο υπό την διαχείριση του Diyanet, της κρατικής αρχής για θρησκευτικές υποθέσεις που διαχειρίζεται τα τζαμιά στην Τουρκία.
«Η Τουρκία έγινε σπουδαία από τον Ατατούρκ ο οποίος έκανε τον κοσμικό χαρακτήρα ισχυρό στοιχείο, αφήνοντας τις θρησκευτικές παρεμβάσεις έξω από τις κρατικές αποφάσεις. Έμβλημα αυτής της πολιτικής γραμμής ήταν ακριβώς η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε κοσμικό μουσείο · η επιλογή του Ερντογάν, αντιθέτως, αντιπροσωπεύει το όραμα μιας Τουρκίας που γίνεται ένα αξιοσημείωτα ομολογιακό-θεοκρατικό κράτος, που προδίδει την πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά που εκπροσωπεί η Αγία Σοφία και την ιστορία της πόλης της Κωνσταντινούπολης. Αυτό που συμβαίνει αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, ένα λάθος που ριζοσπαστικοποιεί τις εντάσεις ανανεώνοντας τις διαφορές μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων και κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία», καταλήγει ο Castaldo.