Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου για την Αγιά Σοφιά και την τουρκική προκλητικότητα.
Χθες, ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Μπορέλ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η Ε.Ε. ζητά να αναθεωρηθεί η απόφαση Ερντογάν, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει. Η απόφαση της Τουρκίας καθιστά σαφή προς τη Δύση, την αλλαγή προσανατολισμού της. Δεν θέλει πλέον να είναι πιστή στο δόγμα, το οποίο διέπει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, εδώ και δεκαετίες, δηλαδή τον προσανατολισμό της Τουρκίας προς τη Δύση. Δείχνει μάλλον προς την Ανατολή.
Είναι μια απόφαση που την απομακρύνει de facto από τη Δύση γενικά, όχι μόνο από την Ευρώπη. Επιδρά καθοριστικά, όχι μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, είναι διεθνές, είναι παγκόσμιο. Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, το λάδι της θρησκείας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ν’ ανάβει τη φωτιά σε εθνικιστικούς και πολιτικούς λόγους, γιατί είναι άσβεστο ή σβήνει πολύ δύσκολα. Επομένως, η απόφαση ανοίγει ένα ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανούς παντού στον κόσμο και στην Τουρκία, πού πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί.
Ενώ έχουμε δείξει πάντα, ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας κι ενώ είχε δεχθεί προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές, από όλον τον πολιτισμένο κόσμο, από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Ερντογάν κάνει αυτήν την κίνηση, παίρνει μια απόφαση ακατανόητη. Επομένως, ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας, είμαστε πολύ προσεκτικοί και αναδεικνύουμε συνεχώς αυτά τα θέματα σε διεθνές επίπεδο.
Εργαζόμαστε πάντα για όλα τα σενάρια. Πάντα προετοιμαζόμαστε με γνώμονα όχι το καλύτερο, αλλά το δυσμενέστερο. Οι δηλώσεις που έχουν γίνει κατ’ επανάληψη από επίσημα τουρκικά χείλη δυστυχώς είναι απαράδεκτες. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς το τρίπτυχο το οποίο διέπει την πολιτική μας. Ότι πάντα λειτουργούμε και έχουμε με το μέρος μας το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και έχουμε και τη δύναμη σαν χώρα, να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας, δεν μείναμε μόνοι μας. Και αν έρθει μια τέτοια κρίσιμη στιγμή στο μέλλον, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας. Εργαζόμαστε, για ν’ αναδεικνύουμε τα θέματα αυτά και να ‘χουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας πάντα. Χθες, είχαμε μία σαφή καταδίκη της Τουρκίας, ενώ προετοιμάζεται ένας κατάλογος κυρώσεων από τον κ. Μπορέλ, για να υποβληθεί στο Συμβούλιο.
Πρέπει να γνωρίζει και η άλλη πλευρά, ποιο είναι το διακύβευμα από τις προκλητικές της ενέργειες. Πρέπει να καταλαβαίνει ότι υπάρχουν συνέπειες. Και οι συνέπειες μ’ έναν κατάλογο μέτρων, που μπορεί να ενεργοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά της, είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας.
Για τον κορονοϊό και τις πύλες εισόδου στη χώρα μας
Μετά το άνοιγμα των συνόρων μας, από τις 15 Ιουνίου και ιδίως μετά την 1η Ιουλίου, είδαμε μία ελεγχόμενη, ήπια, αύξηση των κρουσμάτων, τόσο των εισαγομένων όσο και των εγχώριων. Κάναμε διορθωτικές κινήσεις. Βάλαμε ως χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουλίου, για να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Δηλαδή, περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορά μας, μόνο μία χερσαία πύλη εισόδου, πολύ καλή δειγματοληψία σε όλες τις άλλες πύλες εισόδου και κάποιες απαγορεύσεις, όπως των πανηγυριών, που έχουν να κάνουν συγχρωτισμό. Θα δούμε, λοιπόν, μέχρι τέλος Ιουλίου αν θα γυρίσει η καμπύλη των κρουσμάτων προς τα κάτω. Θα δούμε τις επόμενες 15 ημέρες, αν γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, αν προκύψουν περισσότερες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι θετικό ότι μέχρι τώρα δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο. Έχουμε από 1ης Ιουλίου μέχρι 13 Ιουλίου 422 κρούσματα, αλλά μόνον έναν θάνατο. Και είναι θετικό ότι τα νοσοκομεία μας δεν έχουν πίεση.
Υπάρχει μία Κυβέρνηση που βασίζεται στη γνώμη των ειδικών. Ακούμε τις οδηγίες τους και κινούμαστε βλέποντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράδειγμα: Κλείσαμε τις πύλες εισόδου στα χερσαία σύνορά μας και επιτρέψαμε την είσοδο μόνο από τον Προμαχώνα. Όταν είδαμε ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα από τη Σερβία, σταματήσαμε τις εισροές από τη Σερβία. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχει έξαρση στα Βαλκάνια, βάζουμε υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία. Από την άλλη, επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία η επιδημιολογική κατάσταση βελτιώνεται, ανοίγουμε σταδιακά τις πύλες μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ανοίξουμε και για τη Σουηδία από τις 22 του μηνός.
Επειδή στον τουρισμό χρειάζεται να υπάρχει μία ορατότητα, προκειμένου κάποιος να προετοιμάσει το ταξίδι του, ιδίως αν αυτό είναι υπερατλαντικό, λέμε πως αν δούμε ότι δουλεύει αυτό το σύστημα με το τεστ των 72 ωρών, θα το χρησιμοποιήσουμε και για χώρες εκτός Ευρώπης. Και δίνουμε το σήμα ότι αυτό μπορεί να γίνει και για τις Η.Π.Α.. Βλέποντας, λοιπόν, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες 15 ημέρες, θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τη στάση μας. Αλλά πάντα παρακολουθώντας την εξέλιξη στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η καμπάνα του κινδύνου για το εσωτερικό χτυπά πιο δυνατά
Το πρόβλημα είναι εκεί που υπάρχει συνωστισμός και ιδίως στους όρθιους, είτε αυτό έχει να κάνει με τα μπαρ ή τα κλαμπς είτε έχει να κάνει με εκδηλώσεις μαζικές, όπως τα πανηγύρια. Στα beach bars για παράδειγμα ή τα νυχτερινά μαγαζιά, υπάρχει κάποιος υπεύθυνος ο οποίος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Υπάρχει συγκεκριμένη χωρητικότητα, για την οποία ελέγχεται και ο υπεύθυνος του καταστήματος και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό. Έχουμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα κάνουμε εντατικούς ελέγχους και τους ξεκινήσαμε. 590 έλεγχοι έγιναν τις προηγούμενες τρεις μέρες. Περίπου 120 μέρες αναστολής λειτουργίας και χιλιάδες ευρώ επιβλήθηκαν ως διοικητικό πρόστιμο.
Η καμπάνα κινδύνου για το εσωτερικό είναι μεγαλύτερη. Χτυπάμε την καμπάνα του κινδύνου για να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού από την Κέρκυρα ήταν να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Δεν είμαστε σε καθεστώς lockdown. Έχουμε περισσότερες επαφές και κοινωνικές και οικονομικές. Χρειάζεται να επανέλθουμε, όχι σε κατάσταση χαλάρωσης, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, αλλά σε κατάσταση εγρήγορσης.
Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να πάμε μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού χωρίς κάποια έξαρση, που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Αν αυτό το καταφέρουμε, μετά θα προετοιμαζόμαστε για το Φθινόπωρο κοιτάζοντας δύο πλευρές. Η μια είναι η επανέναρξη των σχολείων μας και η άλλη τα επαγγελματικά ταξίδια από το εξωτερικό.