Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και το δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
Για την Αγιά Σοφιά
Είναι μία δύσκολη ημέρα, μια ημέρα που ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να κάνει ένα ιστορικό λάθος. Ένα λάθος που δημιουργεί χάσμα -ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο- ανάμεσα στον Οικουμενικό Χριστιανισμό και την Τουρκία. Μια απόφαση λανθασμένη, η οποία θα δημιουργήσει και πολλά προβλήματα στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο και στην Τουρκία στο μέλλον. Η Ελλάδα καταδικάζει αυτήν την ενέργεια και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία.
Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω οτιδήποτε. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο κυρώσεων. Όχι μόνο στην Ε.Ε., αλλά σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς με προεξάρχουσα την UNESCO, για την οποία η χθεσινή απόφαση του κ. Ερντογάν ήταν βαθιά προσβολή. Και αυτό δεδομένου ότι, υπήρχε ανταλλαγή αλληλογραφίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, για να αποτραπεί η Τουρκία από το να κάνει αυτό το απονενοημένο διάβημα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποιας μορφής κυρώσεις. Το θέμα είναι οι αποφάσεις να έχουν τις συνέπειες που πρέπει, ώστε να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτήν την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες πονάνε. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.
Υπάρχουν πολλά πράγματα στην εξωτερική πολιτική που δεν χρειάζεται να λέγονται. Δεν μπορώ να κάνω σχόλια για τη στάση άλλων χωρών. Μένω στις κοινές αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε επίπεδο Ε.Ε. και διεθνών Οργανισμών. Από εκεί και πέρα κάθε χώρα μπορεί να τοποθετείται μόνη της.
Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι ελληνοτουρκικό. Είναι ένα διεθνές ζήτημα, ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και με τον υπόλοιπο κόσμο. Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή τις επόμενες ημέρες για να δούμε να αποκρυσταλλώνονται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση.
Είναι αδύνατον να μην έρθει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. Περιμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Σημασία έχει η απάντηση να είναι αυτή που πρέπει και να φτάνει συνεχώς το μήνυμα, ότι, όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, τόσο κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις, υπάρχουν συνέπειες.
Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό. Είναι διεθνές. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να υπάρξουν οι ανάλογες συνέπειες.
Δεν είναι μόνο ότι η απόφαση απομονώνει τον κ. Ερντογάν από την Ευρώπη. Τον απομακρύνει από τη Δύση. Στις τελευταίες επισκέψεις που είχαμε στο εξωτερικό -και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες- ήταν σαφές σε επιχειρηματικούς, ερευνητικούς, επιστημονικούς κύκλους ότι η λεγόμενη στρατηγική κατεύθυνση που είχε η Τουρκία προς τη Δύση, πλέον δεν υπάρχει. Θεωρούν ότι ο δρόμος απομάκρυνσης από τη Δύση που έχει πάρει ο κ. Ερντογάν είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. Και μία ενέργεια όπως αυτή που είδαμε χθες με την απόφαση για την Αγιά Σοφιά επιβεβαιώνει αυτούς που ήταν απαισιόδοξοι.
Αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα και κάποιες εντάσεις όσον αφορά τη χώρα μας που είναι γειτονική με την Τουρκία. Από την άλλη ενισχύει τις διεθνείς μας συμμαχίες στη Δύση απέναντι σε έναν άνθρωπο και απέναντι σε μία χώρα, που δυστυχώς δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ένας συνεχής παραβάτης των διεθνών υποχρεώσεων. Προχωρούμε με σταθερότητα στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ετοιμότητα να απαντάμε με τον τρόπο που χρειάζεται σε τέτοιου είδους προκλήσεις.
Δεν χρειάζεται να συζητάμε από πριν για τις επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, αλλά να βλέπουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας και αυτό είναι που ενδιαφέρει τους Έλληνες. Πολλά πράγματα στην εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται να είναι αντικείμενα δημόσιου διαλόγου πριν καταλήξουμε κάπου.
Επαγρύπνηση για τον κορονοϊό
Δυστυχώς, όταν ανοίξαμε τα σύνορά μας είδαμε ότι άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις χώρες της Βαλκανικής. Ενώ ελέγχονται πολύ καλά οι αφίξεις στις άλλες πύλες της χώρας, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, στον Προμαχώνα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Για αυτό, πήραμε όλα αυτά τα δραστικά μέτρα. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Αυτό είναι ένα φρένο στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορά μας. Aπό την άλλη είμαστε έτοιμοι να πάρουμε οποιοδήποτε άλλο μέτρο χρειαστεί και προς τα βόρεια σύνορα, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας. Γιατί μας ανησυχεί και η χαλάρωση, που βλέπουμε όλοι γύρω μας. Είναι κατανοητή η κόπωση των συμπολιτών μας μετά από τόσους μήνες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτήν την κόπωση να μας οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο λάθος. H χαλάρωση και ο εφησυχασμός είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί θα το πληρώσουμε και εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όλη η κοινωνία. Χρειάζεται προσοχή, ιδίως τώρα που είμαστε στον Ιούλιο και προσβλέπουμε σε έναν πολύ δυνατό Αύγουστο για τουριστικές αφίξεις που θα δώσουν μία ανάσα στην οικονομία και σε πάρα πολλές χιλιάδες εργαζόμενους και συνανθρώπους μας.
Παίρνουμε τα μέτρα γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, που είναι η βασική μας προτεραιότητα. Όλα τα υπόλοιπα έπονται. Παρακολουθούμε ταυτόχρονα όχι μόνο τα κρούσματα, αλλά και τα υπόλοιπα επιδημιολογικά δεδομένα. Για παράδειγμα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίες δεν έχουν αυξηθεί, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Παρακολουθούμε, επίσης, τα δεδομένα διεθνώς. Φαίνεται να έχουμε μία έκρηξη κρουσμάτων, αλλά μία μείωση της θνητότητας, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό.
Για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ
Είναι πραγματικά ανατριχιαστικά για τη Δημοκρατία μας όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, για ένα παρακράτος που ήθελε να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε., προκειμένου να δημιουργήσει ένα καθεστώς. Αυτό είναι πραγματικά κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση, και προκαλεί πάρα πολύ μεγάλο προβληματισμό. Η απάντηση σε τέτοιου είδους ενέργειες, είναι η προστασία των θεσμών και η διαλεύκανση μέχρι τέλους τέτοιου είδους υποθέσεων. Το ένα σκέλος αφορά την Προανακριτική Επιτροπή, η οποία ολοκληρώνει σύντομα το έργο της και θα ρίξει φως σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια δημιουργίας παραδικαστικού κυκλώματος, για το οποίο ελέγχεται ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τα Μ.Μ.Ε. και τις αποκαλύψεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Για όλα αυτά τα ανατριχιαστικά, ο κ. Τσίπρας -όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του- αντί να πάρει αποστάσεις, πήρε τελικά αγκαλιά τον κ. Παππά. Δηλαδή, αποδέχθηκε ότι αυτό το ζήτημα ήταν σε γνώση του και διέχυσε την ευθύνη σε όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα εξεταστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, πρώτα στη Δικαιοσύνη, όπου βρίσκεται και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο, γιατί κάποια στιγμή θα φτάσει στη Βουλή.
Για τις δημόσιες συναθροίσεις
Όποιος λέει ότι απαγορεύουμε τις πορείες και τις συγκεντρώσεις, είναι ψεύτης. Είναι απλά τα πράγματα. Θέλουμε να θωρακίσουμε το δικαίωμα που πηγάζει από το άρθρο 11 του Συντάγματος, το δικαίωμα του συνέρχεσθε, αλλά ταυτόχρονα να θωρακίσουμε και τα δικαιώματα των πολλών. Των ανθρώπων, δηλαδή, που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους, που θέλουν να περπατήσουν ελεύθερα την πόλη και κινδυνεύουν κάθε στιγμή είτε από μολότοφ, είτε από πέτρες που μπορεί να πετάξει οποιοσδήποτε, που δεν θέλει να διαδηλώσει για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, αλλά να προκαλέσει καταστροφές. Προσπαθούμε με το νέο νόμο, ο οποίος πέρασε με ευρύτερη πολιτική συναίνεση, κάτι το οποίο είναι κρίσιμο. Να βάλουμε τάξη σε ένα πεδίο, όπου υπάρχει καταστρατήγηση, όπου μικρές πορείες των 40-50 ατόμων κρατούσαν σε ομηρία ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.
Για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας
Βλέπουμε συνεχώς πώς εξελίσσεται η κατάσταση, ακούμε και παρεμβαίνουμε. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα παρεμβαίνουμε συνεχώς. Γι’ αυτό κρατάμε εφεδρείες. Το Κράτος στηρίζει αυτούς που δεν έχουν εργασία, αλλά και αυτούς που έχουν δει τον τζίρο τους να μειώνεται. Είτε δίνοντας ρευστότητα, είτε μειώνοντας ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Και θα το κάνουμε ξανά. Και γρηγορότερα από τη Δ.Ε.Θ. αν χρειαστεί.