Το κούρεμα των τράγων και των αιγών είναι ένα σπάνιο πατροπαράδοτο έθιμο, χρηστικό για τη ζωή του κοπαδιού, που γίνεται τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.
Δείτε το βίντεο:
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα & Στέλιος Νίκας
Έτσι με την κάμερα του Έμβολος, είμαστε προσκεκλημένοι στην οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα των αδελφών Μπαρτζώκα, στο Νεόκαστρο Ημαθίας.
Μια ημέρα που συγκεντρώνονται όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, προκειμένου να βοηθήσουν κάθε φορά τον γείτονα κτηνοτρόφο να κουρέψει και να περιποιηθεί τα ζώα του.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο αδελφός του Χρήστος διατηρούν μεγάλη εγκατάσταση κατσικιών εκτατικής εκτροφής, δηλαδή παραδοσιακής κτηνοτροφίας, που συμβάλλει στη διατήρηση της οικολογίας του περιβάλλοντος. Τα κατσίκια είναι αυτόχθονων φυλών αλλά και βελτιωμένων.
Με ειδικό δέσιμο ώστε να μην κινούνται και τραυματιστούν τα ζώα, οι κτηνοτρόφοι με επικεφαλής των κύριο Παύλο, που είναι ο παλαιότερος κτηνοτρόφος άρχισαν τα κουρέματα. Προηγούνται οι τράγοι και μετά οι κατσίκες οδηγούνται στο σημείο όπου κουρεύονται.
Το κούρεμα των τράγων είναι περίτεχνο με φούντες ή ψαροκόκαλο για να νοιώθει ο τράγος περήφανος, αφού είναι ο αρχηγός του κοπαδιού ή οι οδηγοί του που τον συντροφεύουν.
Ο αρχηγός του κοπαδιού φέρει στο λαιμό του την μεγάλη κουδούνα, που ο ήχος αναγνωρίζεται από όλα τα μέλη του κοπαδιού. Οι υπόλοιποι τράγοι έχουν μικρότερα κουδούνια, που λέγονται κυπριά και είναι βοηθητικά, αλλά εντελώς απαραίτητα.
Μας έκανε εντύπωση το καμάρι του τράγου μετά το κούρεμα, αφού νοιώθει όμορφος και περιποιημένος και είναι έτοιμος να συναντήσει «τα κορίτσια του» … όπως χαριτωμένα αποκαλούν οι κτηνοτρόφοι τις κατσίκες του κοπαδιού.
Ημέρα γιορτής, με γέλια και πειράγματα μεταξύ κτηνοτρόφων … επίπονη δουλειά που συμμετέχουν όλοι και στο τέλος του κουρέματος, ακολουθεί γλέντι στο σπίτι του ιδιοκτήτη της στάνης.
Η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι αν θα μπορέσουν να αντέξουν την οικονομική πίεση, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν το κοπάδι τους, αφού τόσοι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν λόγω των χαμηλών τιμών γάλακτος και των δύσκολων συνθηκών να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
Εμείς ευχόμαστε στην οικογένεια Μπαρτζώκα «του χρόνου περισσότερα», που είναι η πατροπαράδοτη ευχή της ημέρας και να υποσχεθούμε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διατηρηθεί η κτηνοτροφία στην Ελλάδα.