Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Δρ. Έρνστ Ράιχελ έκανε την ακόλουθη δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Γερμανία για το β΄εξάμηνο του 2020. «Αν δει κανείς εκ των υστέρων τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊού πιστεύω ότι συνολικά ήταν καλός, ότι συνεργαστήκαμε καλά και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε τελικά μεγάλη αλληλεγγύη. Ισχύει το γεγονός ότι κατά τις πρώτες-πρώτες μέρες κάθε χώρα προσπάθησε να αντιμετωπίσει την επιδημία μόνη της, όπως φυσικά και η Ελλάδα.
Ξεκινήσαμε όμως ήδη μετά από μερικές μέρες να σκεφτόμαστε πως θα συνεργαστούμε εμείς οι Ευρωπαίοι στην από κοινού αντιμετώπιση του κορονοϊού, περάσαμε στη φάση της αλληλέγγυας αντιμετώπισης και είμαι πεπεισμένος ότι επιδείξαμε τελικά μεγάλη αλληλεγγύη. Η δε πρόταση για το πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν είναι το πρώτο πακέτο βοήθειας της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της κρίση του κορονοϊού, αποδεικνύει νομίζω καλύτερα από οτιδήποτε άλλο τον απαράμιλλα αλληλέγγυο τρόπο, με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την κρίση. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της ανήκει στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και το γεγονός ότι εισήγαγε αποφασιστικά το lockdown και πριν έρθουν από άλλες χώρες πολλοί φορείς του ιού και τον διαδώσουν, απέδωσε τα μέγιστα. Η καλή διαχείριση της κρίσης δίνει την ελπίδα ότι και οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊου θα είναι περιορισμένες. Η καλή διαχείριση της κρίσης οδηγεί ήδη στην επανέναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες όπως λ.χ. η Τουρκία δεν συμβαίνει αυτό. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Κατά βάσιν ισχύει, επίσης, γενικώς και ότι όποιος βγεί ταχύτερα από την κρίση μπορεί να επανεκκινήσει γρήγορα και τις οικονομικές δραστηριότητες. Και πιστεύω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση».
ΑΠΕ-ΜΠΕ