Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και το δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
Για την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο
Το τελευταίο διάστημα, μετά την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 3 Ιουνίου, καταδικάστηκε η τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο από πάρα πολλούς ηγέτες της Ευρώπης. Έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις, από τον Πρόεδρο Μακρόν μέχρι τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις εξωτερικές Υποθέσεις κ. Μπορέλ. Καλούν την Τουρκία να σταματήσει την προκλητικότητα και την παραβατικότητα, αν επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό των ευρωτουρκικών σχέσεων, που δεν βρίσκονταν στο καλύτερο σημείο, είδαμε, τις τελευταίες ημέρες, μια διάθεση να σπάσει ο πάγος.
Υπήρξαν επικοινωνίες της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Σουρανή με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας κ. Ιμπραχίμ Καλίν, προκειμένου να γίνει αυτή η επικοινωνία, που έγινε χθες, για θέματα επικαιρότητας, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και η επανέναρξη των τουριστικών ροών μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, χωρίς να μπουν σε θέματα υψηλής πολιτικής, προκειμένου να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας. Θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του είχε πει ότι είναι απαραίτητο, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, να υπάρχει επικοινωνία, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να συνιστά είδηση η επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Τούρκου Προέδρου, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και προβλήματα της τελευταίας στιγμής.
Να υπάρχει δηλαδή ένα ανοιχτό κανάλι που να μπορεί να λύνει τέτοια θέματα. Περιμένουμε από την πλευρά της Τουρκίας έμπρακτη αποκλιμάκωση της προκλητικότητάς της προκειμένου να έχουμε μία σχέση καλής γειτονίας. Μακάρι αυτό το τηλεφώνημα να είναι μια αφετηρία προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά είμαστε πάντα επιφυλακτικοί. Θέλουμε να επικοινωνούμε, θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας, αλλά πάντα επαγρυπνούμε και προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, το οποίο θα ανεβάσει το θερμόμετρο.
Έχουν περάσει περίπου 6,5 μήνες από την τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Λονδίνο και περίπου 3,5 μήνες από τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό, μετά το γνωστό φιάσκο που υπέστη η Τουρκία στον Έβρο. Είναι καλό να υπάρχει αυτή η επικοινωνία και περιμένουμε από την Τουρκία εμπράκτως να αποκλιμακώσει τις παραβατικές της ενέργειες.
Ακούμε πολλές δηλώσεις από στελέχη της τουρκικής πλευράς, τα οποία συνήθως ρίχνουν λάδι σε μια φωτιά που καλό είναι να σβήσει. Θέματα, όπως το τουρκολυβικό μνημόνιο δεν βοηθούν την κατάσταση αντίθετα την επιβαρύνουν.
Το μόνο σημείο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για να προχωρήσει κανείς όμως σε διάλογο για αυτό το θέμα χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατ. Μεσόγειο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες πρώτες διερευνητικές επαφές και να υπάρχει μετά η δυνατότητα ενός συνυποσχετικού, ενδεχομένως, για να προχωρήσουμε σε ένα διεθνές επίπεδο επίλυσης του ζητήματος. Όλα αυτά είναι αρκετά μακριά. Αυτό που θα κρατήσουμε τώρα, είναι ότι το χθεσινό τηλεφώνημα ως ένα καλό πρώτο βήμα. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί.
Να πάρει ξεκάθαρη θέση ο κ. Τσίπρας για το παρακράτος των ημερών του
Όταν από το 2016 ένας Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Παππάς, αναγνωρίζει σε μία επικοινωνία, -που δεν διέψευσε την αυθεντικότητά της- την ύπαρξη παρακράτους και μάλιστα με κάποιον που κινεί τα νήματα να είναι αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση, είναι πρωτοφανή πράγματα και δεν πρέπει να παθαίνουμε μιθριδατισμό. Αυτά είναι σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία μας και επομένως το ερώτημα που έχει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σήμερα είναι αν γνώριζε. Δεν είναι ήσσονος σημασίας για τους πολίτες. Είναι στην καρδιά της Δημοκρατίας. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλει να βγει να τοποθετηθεί δημοσίως -και όχι με θέατρο όπως έπαιξε προχθές με τον κ. Παππά- και να πει αν γνώριζε. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια.
Αδράνεια της Κυβέρνησης Τσίπρα για το πραγματικό σκάνδαλο Novartis
Ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά αγγλικά -το έχει αποδείξει στο παρελθόν- και μπορεί να διαβάσει καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους τι λέει η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. για την Novartis. Όποιος τη διαβάσει θα δει ότι σαν «ξένους αξιωματούχους» ορίζει τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της υγείας, είτε στα νοσοκομεία είτε αλλού. Δεν έχει να κάνει με κυβερνητικά στελέχη. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε μία υπόθεση, η οποία ήταν ένα υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς.
Το έχει αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εποχή που ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή, πολλές φορές από το 2018. Η τότε Κυβέρνηση, όμως, αντί να διερευνήσει το υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, προσπάθησε να κατασκευάσει μια πολιτική σκευωρία, για να σπιλώσει πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν έγινε τίποτα για να αποζημιωθεί το Δημόσιο για αυτήν την υπόθεση. Εμείς -όπως ανακοινώσαμε χθες- ξεκινούμε τη διαδικασία, με ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να δούμε κάθε πρόσφορο μέτρο που μπορεί να οδηγεί σε μία εύλογη αποζημίωση για το Δημόσιο.
Για την μείωση φόρων
Οι Έλληνες φορολογούμενοι απέδειξαν ότι, ακόμη και μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, πλήρωσαν κάποιους φόρους, όχι αυτούς που είχαν προϋπολογιστεί, αλλά αρκετούς, σε σχέση με τα σενάρια που είχαν καταρτιστεί στο Υπουργείο Οικονομικών στην αρχή της πανδημίας. Βγήκαμε, από τότε, στις αγορές δύο φορές με πολύ χαμηλό επιτόκιο και με υψηλή κάλυψη. Άρα, έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε περαιτέρω την ελληνική οικονομία και όσους χρειάζονται βοήθεια. Παράδειγμα, χθες έγινε μία κορυφαίας σημασίας κίνηση: Δεν θα πληρώσουν φέτος τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες μας που έχουν κατά κύριο επάγγελμα την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Περίπου 150.000 αγρότες εντάσσονται σε αυτό το μέτρο.
Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα προβλέπει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν το επόμενο διάστημα προκειμένου να δρομολογήσουμε αυτές τις μειώσεις.
Καθώς επιστρέφουμε σε μία μορφή κανονικότητας, αίρουμε επιβαρύνσεις που μπήκαν σε έκτακτες συνθήκες, όπως στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές. Και φαίνεται ότι υπάρχουν αυτές οι αντοχές.
Ο Πρωθυπουργός, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ προχθές, είπε ότι θα στηρίξουμε κι άλλο τον τουρισμό. Επειδή νοιαζόμαστε και επειδή μπορούμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε και αυτό τον χώρο.
Για τα τραπεζικά δάνεια
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπει κάθε επιχειρηματίας και το κάθε νοικοκυριό είναι η άρνηση στο τραπεζικό γκισέ. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα. Ένα καλό δείγμα είχαμε με τα στοιχεία του Μαΐου που βγήκαν χθες, και δείχνουν ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το επιθυμητό επίπεδο. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε τα πολλά δισεκατομμύρια ρευστότητας που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, να φτάσουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι εύκολο μια αλλαγή νοοτροπίας, που πρέπει να δείξουν τα τραπεζικά στελέχη, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε το επόμενο διάστημα για να φτάσουν αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Χωρίς ρευστότητα, δεν υπάρχει οικονομία.
Πως θα ανοίξουν οι πύλες της χώρας για τους τουρίστες από 1η Ιουλίου
Είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα το R0 στην Ελλάδα. Είναι κάτω από 0,30 σταθερά τον τελευταίο μήνα. Όμως ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τη διασπορά. Βλέπουμε έξαρση σε κάποιες χώρες και γι’ αυτό τον λόγο στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες -και είναι πραγματικά μαραθώνιες- προσπαθούμε στην Ευρώπη να προειδοποιήσουμε. Όπου υπάρχει έξαρση και φαίνεται να ξεφεύγει, έχουμε κοινούς κανόνες. Εκεί που δεν υπάρχει έξαρση, αλλά σύγκλιση των επιδημιολογικών δεδομένων, απελευθερώνουμε τις τουριστικές ροές.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Κρατών και ελπίζουμε να γεφυρωθούν μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση, πριν από την 1η Ιουλίου, θα ανακοινώσουμε με ακρίβεια τι θα ισχύει. Δηλαδή, ποιες χώρες θα στέλνουν ελεύθερα ταξιδιώτες εδώ -και θα υπάρχει ένας δειγματοληπτικός έλεγχος- για ποιες χώρες θα υπάρχει καθολικός έλεγχος και σε ποιες θα υπάρξει καθολική απαγόρευση για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Δεν είναι εύκολη απόφαση.