Πραγματοποιήθηκε πετυχαίνοντας τους στόχους της, στις 17/6/2020, η παρουσίαση του βιβλίου «ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ, καλλιέργεια & μετασυλλεκτική διαχείριση, ανθέων και φυλλωμάτων» από τον καθ Αναστάσιο Δάρρα, στην ΑΝΘΑΓΟΡΑ Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα).
Την παρουσίαση, που πέτυχε χάρις στην υποστήριξη του SKYWALKER-Εργασία στην Ελλάδα, με την κα Ελισάβετ Καλαρούτη (Διευθύντρια Δράσεων) ώστε να μεταδίδεται δημόσια διαδικτυακά μέσω facebook, με 47 περίπου διαδικτυακούς σύγχρονους συμμετέχοντες, που μπορεί όποιος επιθυμεί να την ακούσει & να την δει στο https://www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/701102590709099/. Το video της παρουσίασης έχει ήδη (19/6/2020) 8.300 θεάσεις! … …
Ο συντονιστής της εκδήλωσης «ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ», η οποία εντάχθηκε από τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών-ΑΑΣΑ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα) στην ενημερωτική-εκπαιδευτική σειρά «ΑΝΘΟΤετάρτες» κ Δημήτριος Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα) επεσήμανε την παρουσία-συμμετοχή 50 περίπου άμεσα ενδιαφερομένων μεταξύ των οποίων: κ Αθανάσιος Κελμάγερ (πρόεδρος Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών), κ Νικόλαος Θυμάκης (πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών), κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Ενεργός Πολίτης), κ Πέτρος Ηρειώτης (πρόεδρος Συνιδιοκτησίας ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ Αθηνών), κ Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), κ Αλέξανδρος Μόσχος (Αντιπρόεδρος ΑΑΣΑ), κ Σταύρος Κιτάντης (Γραμματέας ΑΑΣΑ), κ Κώστας Ηρειώτης (Ταμίας ΑΑΣΑ), κ Χρήστος Φλεριανός (Μέλος ΔΣ ΑΑΣΑ), κ Αντώνης Σούχλας (Μέλος ΔΣ ΑΑΣΑ), κ Γεώργιος Πονηρός, κ Γεώργιος Χαμπάκης, κ Γεώργιος Λέκκας, κ Φάνης Κατσανδρής, κ Δημήτρης Μούγιος, κα Ιωάννα Σιδέρη, κα Κων/τίνα Βαφειαδάκη, κα Αναστασία Δήμα, κ Γεώργιος Προκοπίδης, κα Κυριακή Κλουβάτου, κ Στέλιος Πρωτονοτάριος, κα Κων/να Καραγιάννη και άλλοι.
Το βιβλίο «ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ, καλλιέργεια & μετασυλλεκτική διαχείριση, ανθέων και φυλλωμάτων» του κ Αναστάσιου Δάρρα, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, το 2019, με ISBN 978-960-583-402-9 αναπτύσσει σε 330 σελίδες τα κεφάλαια: 1. ΒΑΣΙΚΕΣ αρχές φυσιολογίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την άνθιση, 2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του πολλαπλασιαστικού υλικού, 3. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ και εχθροί των ανθοκομικών καλλιεργειών, 4. ΒΑΣΙΚΕΣ αρχές μετασυλλεκτικής διαχείρισης και ποιότητας ανθέων & φυλλωμάτων, 5. ΕΜΠΟΡΙΑ και διακίνηση ανθέων & φυλλωμάτων, 6. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ και διαχείριση των εμπορικότερων ανθοκομικών ειδών.
Μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία της ΑΝΘΟΤετάρτης, 17/6/2020, ήταν:
- Εάν τα συνέδρια είναι σταυροδρόμια επιτάχυνσης της ροής των γνώσεων, και οι εκθέσεις είναι σταυροδρόμια επιτάχυνσης εμπορικών πράξεων, τότε οι διαγωνισμοί και οι αγώνες είναι οι χώροι εντοπισμού των προσεχών ή μελλοντικών τάσεων ή εφαρμογών.
- Με προσοχή καταγράφεται στους ανθοδετικούς διαγωνισμούς διεθνώς η τάση να χρησιμοποιούνται ενδογενή ανθοκομικά φυτά σε κάθε περιοχή.
- Παρ’ ότι τα συνήθη εμπορικά ανθοκομικά σήμερα είναι τα τριαντάφυλλα και οι ορχιδέες σήμερα, φαίνεται ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα ενδημικά ανθοκομικά φυτά.
- Καταγράφηκε ότι σε διεθνείς ανθοδετικούς διαγωνισμούς το 80% ήταν ενδημικά φυτά από διάφορες περιοχές. Αυτή η τάση θα είανι η επικρατούσα σε 5-10 χρόνια και επιβάλεται η έγκαιρη προετοιμασία όλων.
- Οι μεμονωμένοι ανθοπαραγωγοί ΔΕΝ είναι σε θέση να περιαματίζονται με τις νέες τάσεις, μέχρι να γίνουν εμπορικά επικρατούσες. Αυτό μπορεί αν γίνει μόνο από συνένωση δυνάμεων και δυνατοτήτων, όπως μπορεί να κάνει ένας συνεταιρισμός παραγωγών, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα.
- Φαίνεται ότι το μέλλον στην αγορά των ανθοκομικών φυτών ανήκει σε όσους μπορούν να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν από σήμερα ως καινοτομία κυρίως τα ενδημικά φυτά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Σημειωτέον ότι το κόστος παραγωγής, λόγω υπερβολικά μεγάλων αναγκών σε ενέργεια εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής και λόγω των πολλών ακριβών φυτοφαρμάκων μειώνεται σημαντικότατα με τα εγκλιματισμένα ενδημικά φυτά και διότι τα ενδημικά φυτά ΔΕΝ απαιτούν εξειδικευμένα φυτοφάρμακα.
- Όλα είναι θέμα marketing, ακόμα και στην αγορά των δρεπτών ανθέων.
- Εάν αξιοποιούσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την προταθείσα από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (δρ Ε. Μαλούπα) «ολυμπιακή ανθοδέσμη» ΜΟΝΟ με ελληνικά ενδημικά ανθοκομικά φυτά ίσως ΔΕΝ να μην «τρέχαμε» σήμερα πίσω από τα «διεθνή» τριαντάφυλλά και τις εισαγωγές από Ολλανδία …
- Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (κτήμα Συγγρού) προσφέρει για αξιοποίηση προώθησης ενδημικών ανθοκομικών φυτών το δύο στρεμμάτων θερμοκήπιό του και τον διπλάσιο υπαίθριο χώρο, σε μια ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ συνεννόηση ανθοπαραγωγών.
- Στον Διεθνή Διαγωνισμό Ανθοδετικής τον Οκτ 2018 στην Καλαμάτα έκανε έντονη αίσθηση ότι οι διαγωνιζόμενοι χρησιμοποίησαν στις συνθέσεις τους άνθη που βρήκαν στην περιοχή της Καλαμάτας.
- ΔΕΝ έχει ουσιαστικό νόημα η καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς που σήμερα είναι εμπορική, αλλά ενεργοβόρα και με ανθεκτικότητες στα φυτοφάρμακα, και λόγω αυτών με πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής.
- Παραμένει σοβαρά αμφιλεγόμενο το ερώτημα σε έναν νέο ανθοπαραγωγό «Να καλλιεργήσω κάποια από τα 4-5 σήμερα εμπορικά ανθοκομικά φυτά ή να επικεντρωθώ στα υποσχόμενα ενδημικά?».
- Τα «καινούργια» ενδογενή ανθοκομικά απαιτούν για την επικράτησή τους στην αγορά τολμηρές συνεργασίες των συνεταιρισμένων ανθοπαραγωγών με τις συλλογικές εκπροσωπήσεις των ανθοπωλητών και των ανθοδετών.
- Οι εκστρατείες προώθησης νέων ενδογενών ανθέων απαιτούν συνεργασίες.
- Η λέξη συνεργασία, συνεταιρισμός, συμφωνία ακούστηκε πολλές φορές. Άλλωστε η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού γιορτάζεται διεθνώς στις 4 Ιουλ και εφέτος εστιάζεται στην κλιματική αλλαγή.
- Η περίεργη άρνηση δημόσιων λειτουργών να επιτρέψουν την παραδοσιακή καύση των φύλλων σε καλλιέργειες ναρκίσσου, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς έρευνες, και βλάπτει ευθέως και αναίτια τους αγρότες ανθοπαραγωγούς. Τα αέρια προϊόντα της καύσης, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και το αιθυλένιο (C2H4), καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, συμβάλλουν στην επιτυχέστερη ανθοφορία (ποσοτικά και ποιοτικά) την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
- Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΑΑΣΑ αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας, καθ’ όσον ανανέωσε και προσάρμοσε το καταστατικό του, μετά από 55 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, τον Μαρ 2017.
- Ο ΑΑΣΑ προσβλέπει στην ανανέωση της ελληνικής ανθοκομίας με καινοτόμες ενεργειακές εφαρμογές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και με αξιοποίηση ενδογενών ανθοκομικών φυτών προσαρμοσμένων στο περιβάλλον.
- Ο ΑΑΣΑ μετέχει στην διαμόρφωση συνθηκών ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ προσέγγισης για την ελληνική ανθοκομία και για την προοπτική εξαγωγών.
- Από το 2017 οι αγρότες ανθοπαραγωγοί συντάσσουν αίτηση ΟΣΔΕ και πέτυχαν να αναγνωρισθούν τα δρεπτά άνθη ως αγροτικό προϊόν (Ιουλ 2017)
- Ο ΑΑΣΑ οργάνωσε και διεξήγαγε επιτυχώς το πρώτο Συνέδριο για το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας (Οκτ 2017)
Ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΑΑΣΑ, 6932381604) κλείνοντας τόνισε ότι πιστεύοντας ακράδαντα στην απαίτηση αγροτικής εκπαίδευσης και στους ανθοπαραγωγούς, καθιέρωσε από το 2017 τις ΑΝΘΟΤετάρτες, που προτίθεται να συνεχίσει και διαδικτυακά, ενώ πραγματοποίησε και πολλές Επισκέψεις Μελέτης (Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο-Κιλκίς, Ινστιτούτο Ενδογενών & Ανθοκομικών φυτών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Θέρμη, Σχολή Ανθοκομίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Καλαμάτα κλπ).
Η πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή δημόσια εκδήλωση έκλεισε με πολλά «πηγαδάκια» με ανθοπαραγωγούς, αλλά και γύρω από τον καθ Α. Δάρρα με ερωτήματα των ανθοπαραγωγών, γύρω από την κα Μάγδα Κοντογιάννη για την συσχέτιση της «ποιότητας» του γάλακτος και του κρέατος από την αξιοποίηση ενδογενών φυτών στην διατροφή παραγωγικών ζώων, και γύρω από τον κ Ν. Θυμάκη για τις εξελίξεις στις Γεωπονικές Επιστήμες και βέβαια γύρω από τον ελαφρύ μπουφέ που στήθηκε στον στεγασμένο υπαίθριο χώρο της ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα, 210 2584680)
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα