Η Γαλλία, η Ιταλία & η ντροπή του ΝΑΤΟ με την Τουρκία – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όσα κατήγγειλε προχθές  η υπουργός Αμύνης της Γαλλίας  Φλοράνς Παρλί στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας  στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ! Δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του ΝΑΤΟ!

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η Γαλλίδα υπουργός περιέγραψε με συγκλονιστική παραστατικότητα και λεπτομέρειες όσα συνέβησαν με τις τρεις τουρκικές φρεγάτες που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με όπλα, σε πορεία προς το λιμάνι της Μισράτα στη Λιβύη.

Η Παρλί, ανέφερε ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία «κλείδωσαν» στο στόχαστρό τους γαλλικό πολεμικό που επιχείρησε να ασκήσει έλεγχο με εντολή που δόθηκε από το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ «Ειρήνη» προς εκείνο του ΝΑΤΟ.

Αυτό συνέβη αμέσως μετά την παρακολούθηση των τουρκικών σκαφών από την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» νοτίως της Κρήτης. Όπου, για να μη δημιουργηθεί ή πυροδοτηθεί ένταση αντικαταστάθηκε από το γαλλικό πολεμικό πλοίο.

Οι αποκαλύψεις της Γαλλίδας υπουργού στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών του ΝΑΤΟ δημιούργησαν ένταση που κορυφώθηκε όταν η ίδια αναρωτήθηκε αναφορικά « με το τι ακριβώς παριστάνουν ότι συζητούν οι 30 εκπρόσωποι στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, τη στιγμή που τα πολεμικά πλοία μιας χώρας-μέλους, απειλούν ένα συμμαχικό κράτος με χρήση βίας»!!!

Δηλαδή, η Φλοράνς Παρλί ουσιαστικά διερωτήθηκε απευθυνόμενη στους ομολόγους της αν όλοι μαζί … κοροϊδεύονται όταν η Τουρκία απειλεί συμμαχικά πλοία χωρίς κυρώσεις.

Προσέξτε: Πριν την τοποθέτηση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας , Γάλλοι αξιωματούχοι διέρρεαν προς το πρακτορείο Reuters ότι για το Παρίσι υπάρχει πλέον σαφές και μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Το οποίο δεν πρέπει πια να κλείνει αυτιά και μάτια. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν συγκινήθηκαν πολλοί εκ των «παρισταμένων» στην τηλεδιάσκεψη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο Ακάρ, δεν επιχείρησε να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει όσα κατήγγειλε η γαλλίδα ομόλογός του κι επιχείρησε ν’ αλλάξει ατζέντα στη συζήτηση. Κάτι που σχεδόν αποδέχθηκε η Γερμανίδα υπουργός Κραμπ-Κάρενμπάουερ, προφανώς στα πλαίσια της παραδοσιακής φιλοτουρκικής πολιτικής του Βερολίνου, ενώ οι Αμερικανοί νοιάστηκαν σχεδόν αποκλειστικά να βρουν τρόπους περιορισμού της ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στη Λιβύη.

Προσέξτε κι αυτό: πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ, σημειώθηκε άλλη μια σημειολογική κίνηση προς την Τουρκία. Αυτή τη φορά από την Ιταλία. Η οποία μόλις μαθεύτηκε ότι λειτουργούν απροκάλυπτα τα διπλωματικά «κανάλια» ανάμεσα σε Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Λιβύης, αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα. Μάλιστα διπλωματικές πηγές από τη Ρώμη ανέφεραν ότι δεν μπορεί η Τουρκία ν’ ασκεί πολιτική πειρατείας στη Λιβύη με την εμφάνιση στην Τρίπολη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του γαμπρού Ερντογάν  Μπεράτ Αλμπαϊράκ και του ο διευθυντή της υπηρεσίας Πληροφοριών Χακάν Φιντάν! Φυσικά ουδενός το «αυτί ίδρωσε», πολύ περισσότερο των Τούρκων.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έναντι συμμάχων της στο ΝΑΤΟ (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία κλπ) η σύνοδος ασχολήθηκε με…. «αναλογικά» μέτρα κατά της ρωσικής επιρροής!!! Επιβεβαιώθηκε έτσι, ότι όσο υπάρχει χαλαρή δομή κι απροθυμία των κρατών –μελών να μπουν στην ουσία και στο βάθος κορυφαίων προβλημάτων, τόσο η Άγκυρα θ’ αποθρασύνεται.  Χώρια που η συμμαχία εξευτελίζεται και δείχνει ότι δεν έχει πλέον σαφείς κι ορατούς στόχους…

Πρέπει όμως να καταγράψουμε ότι οι παρεμβάσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τις θέσεις της χώρας μας, της Κύπρου ή και άλλων Μεσογειακών κρατών, καταδεικνύουν ότι στην περιοχή κάτι αλλάζει…

Ας παρακολουθούμε λοιπόν τα πράγματα. Όταν μας το επιτρέπει η ενασχόλησή μας με την βιτριογυναίκα ή κάθε ήσσονος σημασίας ζήτημα που προβάλλουν τα ελληνικά κανάλια και τα ΜΜΕ…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2020
Επόμενο άρθροΜεξικό: Νέο θλιβερό ρεκόρ 5.662 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.