4 νέες ρυθμίσεις για φόρους 10 δισ. ευρώ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σε πολλές δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τους φόρους που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας χιλιάδες φορολογούμενοι. Ο φόρος εισοδήματος αναμένεται να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις από 3 διμηνιαίες, ο ΕΝΦΙΑ σε 6 από 5μηνιαίες δόσεις και τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο σε 12 άτοκες έως 24 έντοκες δόσεις. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα να πληρωθούν ο φόρος για τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2013 σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.      

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός καθώς εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους συσσωρευμένους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε μια νέα μεγάλη «τρύπα» στα δημόσια έσοδα, αυξάνοντας σημαντικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν στην εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μόνο για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους που ήταν να πληρωθούν την περίοδο της καραντίνας και μετατέθηκαν για τον ερχόμενο Αύγουστο και Σεπτέμβριο χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 10 με 11 δισ. ευρώ. Η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πηγάζει και από το γεγονός ότι πλέον δεν μπορούν να δώσουν αλλά κίνητρα για την πληρωμή φόρων με «έκπτωση» όπως είχαν κάνει για τις φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι όσοι πλήρωσαν εφάπαξ τους φόρους  του Απριλίου είχαν έκπτωση 25%, η οποία θα συμψηφισθεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα εάν κάποιος πλήρωσε εφάπαξ στο τέλος Απριλίου φορολογικές υποχρεώσεις 1.000 ευρώ έχει έκπτωση 250 ευρώ από τον επόμενο ΦΠΑ, τον νέο φόρο εισοδήματος ή ακόμη και τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει τους επόμενους μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το μήνα Απρίλιο ανήλθε σε  409 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο, κάτι που οφείλεται στην παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% αλλά και στη λήψη μέτρων φορολογικής ανακούφισης όπως η αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και των βεβαιωμένων οφειλών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Προηγούμενο άρθροΑυστρία: Οι Αυστριακοί μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήριο του «ΕΡΑΣΜΟΥ» για το θάνατο του Κώστα  Μπραβάκη
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ