Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Όλοι δίνουν εξετάσεις και κρίνονται. Οι μαθητές απλώς πιέζονται πιο πολύ!
Ημέρα εξετάσεων η σημερινή. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δίνουν εξετάσεις για τη «ζωή» τους. Έτσι έχουν γαλουχηθεί τα παιδιά. Σκληρά και απάνθρωπα.
Πριν από 33 χρόνια μια τέτοια μέρα, παραμονή των δικών μου εξετάσεων η περίφημη Εθνική του Γκάλη και του Γιαννάκη και των «άλλων παιδιών» μας χάριζε ένα τρόπαιο. Μπήκαμε στην τάξη με τον ενθουσιασμό του πρωταθλητή.
Εξετάζονται τα παιδιά μας σήμερα, σε ένα σύστημα που εξετάστηκαν και κόπηκαν τόσοι και τόσοι υπουργοί.
Εξετάσεις έδωσαν κι αυτοί, οι περισσότεροι απέτυχαν παταγωδώς, και συνέχισαν να «εξετάζονται» σε άλλα Υπουργεία.
Βλέπεις, ο μαθητής που δε θα γράψει καλά πληρώνει με το μέλλον του την κακή του επίδοση τη μέρα της εξέτασης. Αυτοί που τον βάζουν σε αυτή την ατραπό είναι συνήθως στο απυρόβλητο.
Οι γονείς δεν εξαιρούνται από το «δίνουν εξετάσεις». Εκεί να δεις αποτυχίες που φυσικά κόστος, συνήθως συναισθηματικό, έχουν μόνο για τα παιδιά και όχι απαραιτήτως πάντα για τους ίδιους.
Σήμερα όμως, Δευτέρα 15 Ιουνίου σωτηρίου έτους 2020, μετά κορωνοϊού καραντίνας «εξετάσεις» δίνει και η προετοιμασία της Ελλάδας να υποδεχτεί τουρίστες.
Εκεί, εύχομαι ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από τον κάθε μαθητή κα μαθήτρια που θα διαγωνιστεί στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Γιατί αν δεν πετύχουν τα μέτρα, τότε θα έχουμε πρόβλημα όλοι.
Εξετάσεις λοιπόν θα δώσουν σήμερα και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θεσμοί του κράτους για να υποδεχτούμε μεν τους πολυπόθητους τουρίστες με τα χρήματά τους, χωρίς να κινδυνεύσουμε με νέα καραντίνα οι υπόλοιποι.
Εξετάσεις δίνουν και οι πολιτικοί μας, καθημερινά και περιμένουν τους «βαθμούς» τους κάθε τέσσερα χρόνια που ψηφίζουμε. Αλλά ως φαίνεται οι βαθμοί από τους πολίτες δίνονται πιο εύκολα από τους αντίστοιχους βαθμούς στους μαθητές από τους βαθμολογητές.
Βλέπεις οι μαθητές έχουν ύλη που θα εξεταστούν αν την έμαθαν ή την παπαγάλισαν σωστά. Οι πολιτικοί σε «ελεύθερο θέμα» μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και συνήθως να ζητάνε και τα ρέστα μετά, όταν τύχει να δεχτούν κριτική.
Ο μαθητής οφείλει να γράψει πόσο κάνει «ένα κι ένα» αλλά ο πολιτικός όταν ελέγχεται για κάτι μπορεί να απαντήσει «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και μετά οι «στρατοί» των οπαδών ή των αντιπάλων να συνεχίσουν την …βαθμολόγησή του.
Θέλω να πω ότι όλοι δίνουμε εξετάσεις, καθημερινά. Κάποιοι και πολλές φορές την ίδια μέρα.
Γιατί οι μαθητές που μπορεί να μη γράψουν καλά στις εξετάσεις «τιμωρούνται» τόσο αυστηρά; Είναι μια ερώτηση που μπορείς να την πεις και αφελή. Πάντως κακές ερωτήσεις δεν υπάρχουν. Οι απαντήσεις κάνουν τη διαφορά.
Γιάννης Καφάτος