Κυριάκο ακούς; Ουραγοί! – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είμαι σίγουρος ότι ουδείς αντιλήφθηκε ότι συμφώνως με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα είναι ουραγός σε σχέση με την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και της εταιρικής φορολόγησης!!! Ένα θλιβερό γεγονός που συμπληρώνει την απογοήτευση που λάβαμε από την κάκιστη απόδοσή μας και στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας…

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Θα μου πείτε, ότι αυτά δεν μας νοιάζουν αφού εμείς συζητάμε για τον αν έχουμε εμπιστοσύνη ή αποδεχόμαστε τον Νομπελίστα  Πισσαρίδη ή αν κατέρρευσε ο ….νεοφιλελευθερισμός ή ακόμη ακόμη τις ανησυχίες του Καρανίκα ή της Νοτοπούλου….

Δυστυχώς, έτσι είναι. Πού χώρος στη δημόσια συζήτηση για θέματα όπως η οικονομική ελευθερία ή η γραφειοκρατία-πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος; Άλλωστε έχουμε να ασχοληθούμε και να αφιερώσουμε τον μισό χρόνο των δελτίων ειδήσεων στην κοπέλα που της πέταξαν βιτριόλι….

Όμως, ας σταθούμε λίγο σ’ αυτή την έρευνα/μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γίνεται κάθε χρόνο και μελετά/αναλύει τα φορολογικά συστήματα 190 χωρών αναφορικά με την πολυπλοκότητα των συστημάτων φορολόγησης. Στην μελέτη/ανάλυση ένα κρίσιμο μέγεθος είναι ό χρόνος (εργατοώρες) που απαιτείται σε μια μικρομεσαία επιχείρηση για να καταβάλλει τις φορολογικές υποχρεώσεις της.

Προσέξτε: Η μελέτη/ ανάλυση καταδεικνύει για πολλοστή φορά ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι από τα λιγότερα ανταγωνιστικά στον ανεπτυγμένο κόσμο! Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με χειρότερη επίδοση από εμάς είναι η Αλβανία! Ενώ στην κορυφή βρίσκονται το Σαν Μαρίνο, η Εσθονία και η Ιρλανδία.

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως για την αναγκαιότητα τεράστιων μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία. Για μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές στην Οικονομία και τους τρόπους λειτουργίας του Κράτους. Για στήριξη της Οικονομίας μ’ ένα απλό, σταθερό και ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα.

Κι αν αυτό μέχρι τώρα δεν γινόταν επειδή δεν υπήρχε πολιτική βούληση, τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Πρωθυπουργός είναι ο Μητσοτάκης που γνωρίζει εις βάθος το θέμα και διαθέτει τη βούληση.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ένα και μόνο: Μπορεί ο Μητσοτάκης;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πολύ περισσότερο όταν ο κρατισμός είναι πανταχού παρών και η γραφειοκρατία Λερναία Ύδρα.

Ναι, κυβερνά ο κρατισμός! Σκεφτείτε, πλην όλων των άλλων, ότι το δημόσιο εδώ και μήνες έχει κατεβάσει ρολά και δέχεται να παράσχει υπηρεσίες ΜΟΝΟ μέσω ραντεβού από κάποιο τηλεφωνικό αριθμό! Ο οποίος δεν απαντά ποτέ!!

Αναρωτιέμαι: Θα τολμούσε ποτέ ένας ιδιώτης να κρεμάσει ταμπέλα που να γράφει …σαδιστικά:  Εξυπηρέτηση μόνο με ραντεβού;

Δυστυχώς, όσες προσπάθειες  κι αν κάνει ο Μητσοτάκης, ο Πιερρακάκης ή όποιος άλλος φιλόδοξος να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό, η Ελλάδα κι εμείς είμαστε εξαρτώμενοι κι όμηροι της … δημοσιολαγνείας και δημοσιοκρατίας μας…

Εύλογα απελπιζόμαστε, αγανακτούμε, βλαστημάμε!

Μα τελικά δεν ντρεπόμαστε αφού δεν αλλάζουμε τίποτα… Κι εξακολουθούμε να είμαστε ουραγοί…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 9 Ιουνίου 2020
Επόμενο άρθρο“Άνοιξε” η δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ με άλλους φόρους ή ρυθμίσεις οφειλών στο Taxisnet
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.