Στο Περού, τη χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, ξεπεράστηκε χθες το όριο των 5.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ο απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 5.301 νεκρούς, εκ των οποίων 137 υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 4.284 το ίδιο διάστημα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 183.198.
Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης και τρίτο σε αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και το Μεξικό (127 εκατ.).
Πάνω από 9.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα, έχοντας βυθίσει σε κρίση το σύστημα υγείας, το οποίο είναι αντιμέτωπο ιδίως με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, σε βαθμό που ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι πλέον το οξυγόνο κηρύσσεται «στρατηγικός πόρος».
«Ανακηρύσσουμε το οξυγόνο στρατηγικό υγειονομικό πόρο, η αξιοποίηση του οποίου για ιατρικούς λόγους έχει προτεραιότητα σε σχέση με τη βιομηχανική χρήση», τόνισε ο Βισκάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω Διαδικτύου.
Στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον 146 αστυνομικοί· 61 γιατροί και μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων· οκτώ πυροσβέστες· και 20 δημοσιογράφοι, οι οποίοι μολύνθηκαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις αρχές.
Στο Περού εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα περιορισμού από τη 16η Μαρτίου. Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά, προκειμένου να εμποδιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του ιού.
Χθες Πέμπτη έφθασαν στην περουβιανή επικράτεια 85 γιατροί από την Κούβα, για να υποστηρίξουν το περουβιανό υγειονομικό προσωπικό στον αγώνα του εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ