Την προτεραιότητα του συνεδριακού τουρισμού σε ένα μεικτό πλάνο σχεδιασμού και υλοποίησης των συνεδρίων,
event αλλά και εκθέσεων με τη χρήση της τεχνολογίας αλλά και των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας έθεσαν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς του τουρισμού, που συμμετείχαν στο τρίτο Destination Update Webinar που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau και τους Οργανισμούς Τουρισμού Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Στην τοποθέτηση του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γιάννης Φραγκάκης εξήρε τη συνεργασία του με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, που «έφερε κάτι καινούριο στο διάλογο που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες. Είναι πολύ σημαντικό μία Περιφέρεια να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες» είπε ο κ. Φραγκάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα δύο τουριστικές καμπάνιες που θα ξεκινήσουν στους επόμενους δύο μήνες. Αναφερόμενος στα συνέδρια και τις εκθέσεις, ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΔΥ ο ΕΟΤ θα ανακοινώσει άμεσα τους νέους καινοτόμους τρόπους διεξαγωγής τους.
Στα οφέλη του συνεδριακού τουρισμού για την οικονομία της πόλης αναφέρθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, η οποία τόνισε ότι “οι σύνεδροι είναι εκείνοι που ξοδεύουν περισσότερο από το μέσο τουρίστα και συνδυάζουν το συνέδριο με τις διακοπές τους, δίνοντας παράλληλα ζωή στην πόλη σε εποχές μη τουριστικές”.
Τη δική του θέση σχετικά με τις προκλήσεις του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Thessaloniki Convention Bureau Γιάννης Ασλάνης, επισημαίνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη το 2019 βρέθηκε στη 39η θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους συνεδριακούς προορισμούς, ενώ το 2020 θα είναι μια χρoνιά κατά την οποία θα γίνει προσπάθεια ελαχιστοποίησης των ζημιών».
«Τα μηνύματα που κρατούμε είναι η συνέπεια, η ευελιξία, οι συνέργειες και η προσαρμοστικότητα» τόνισε η γενική διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau Ελένη Σωτηρίου, συμπληρώνοντας ότι «η προβολή και η προώθηση πρέπει να βρουν καινούρια έκφραση με νέα μέσα και τρόπους γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος».
Το μήνυμα ότι η 85η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, δίνοντας παράλληλα το «πράσινο φως» και για την τουριστική έκθεση Philoxenia, απέστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης. Ο κ. Ποζρικίδης τόνισε ότι “ακολουθώντας τα πρωτόκολλα, η Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρώτη πόλη πανευρωπαϊκά που θα κάνει την αρχή στη διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων”.
Την εκτίμηση ότι το 2022 θα υπάρξει ανάκαμψη και ευελιξία στο συνεδριακό τουρισμό με τη χρήση της τεχνολογίας έκαναν ως εκπρόσωποι της αγοράς του συνεδριακού τουρισμού η Βίκη Παπαδημητρίου και ο Δημήτρης Παλιούρας, επισημαίνοντας ότι “όσο κάποια πράγματα θα μεταφέρονται online τόσο θα χρειάζεται και η δια ζώσης επικοινωνία των σύνεδρων”.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου των διαδικτυακών σεμιναρίων Destination Update Webinars για την επόμενη μέρα του τουρισμού, ο συντονιστής των διαδικτυακών σεμιναρίων, Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος υπογράμμισε ότι «ο συνεδριακός τουρισμός βρίσκεται σε προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς δημιουργεί υπεραξία στην περιοχή. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα τριετές πλάνο ώστε να βρεθούμε σε υψηλότερη θέση από αυτή που είχαμε πριν την υγειονομική κρίση».