Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την τεράστια αξία του γάλακτος στην ανάπτυξη και την τεράστια αξία του γάλακτος στην περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
«Η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα, ο «λευκός χρυσός», ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού, αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή. Έχει πλέον τεκμηριωθεί, ότι η «ακεραιότητα» των οστών (αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος διασφαλίζεται καλύτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου» ΣΕΒΓΑΠ.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής υπενθυμίζει πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία γράφουν ότι τα παιδιά τα οποία ζουν σε αγροκτήματα με ζώα που παράγουν γάλα, αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο (το ένα δέκατο) να εμφανίσουν αλλεργίες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που επίσης ζουν στην ύπαιθρο, αλλά όχι κοντά σε ζώα της κτηνοτροφίας, Ο κίνδυνος για αλλεργίες είναι πολύ μεγάλος για τα παιδιά των πόλεων. «Η καθυστερημένη ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως όσον αφορά τα κύτταρα – βήτα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αλλεργιών» …
«Πρέπει να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία των παιδιών έναντι των αλλεργιών και επιταχύνουν την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήδη από το εμβρυακό στάδιο».
Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες. Σουηδοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι έγκυες γυναίκες θα ωφελούνταν αν περνούσαν ένα διάστημα σε ένα τέτοιο αγρόκτημα με ζώα, ώστε να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στο έμβρυο να αναπτυχθεί πιο σωστά από ανοσολογική πλευρά. Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ, Σουηδία. Journal of Immunology.
Στην στρατηγική της ΕΕ για επαναφορά της φύσης στη ζωή μας με ορίζοντα το 2030, που αποφάσισε η Ευρ. Επιτροπή και την ανακοίνωσε στις 20-5-2020, ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που καθορίζουν την καθημερινότητα, την ζωή και τις επιλογές μας ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής εντοπίζει:
Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»,
Στρατηγική για σημαντικό περιορισμό εισαγωγής χωροκατακτητικών ξένων ειδών,
Προώθηση του ρόλου των μη κρατικών φορέων και των γηγενών πληθυσμών,
Προτεραιότητα στη φύση & βιοποικιλότητα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία,
Αναστροφή της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της υποβάθμισης του φυσικού μας κεφαλαίου που διευκολύνει πανδημίες ιώσεων και μειώνει το δυναμικό κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων της υπαίθρου.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, στις 14.00 (μέχρι 16.00) στο facebook με εστίαση στην «Μετά Κοροναϊό Εποχή για την Κτηνοτροφία της Αττικής».
Μάγδα Κοντογιάννη, 6906962549, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής