Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πυροδοτεί μια φλεγμονώδη αντίδραση μέσα στο στόμα, μεταβάλλοντας το μικροβιακό σύστημα και τις ισορροπίες μεταξύ των βακτηρίων, αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου μετά από μερικούς μόνο μήνες ατμίσματος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που θέτουν σε αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή για την υγεία.
Η νέα μελέτη, η οποία συνέκρινε τις μικροβιακές κοινότητες στα στόματα καπνιστών, ατμιστών και μη, βρήκε ότι στους ατμιστές η πιθανότητα μιας περιοδοντίτιδας βρίσκεται λίγο κάτω από την επιφάνεια των δοντιών τους, καθώς τα «καλά» βακτήρια έχουν χάσει έδαφος σε βάρος των «κακών». Το στόμα των ατμιστών βρίθει από βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα και άλλες παθήσεις. Αν η περιοδοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών και σε παθήσεις των πνευμόνων ή της καρδιάς.
Η βλαβερή δράση συμβαίνει είτε με χρήση νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είτε όχι, πράγμα που δείχνει πως άλλες ουσίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πιθανώς ένοχες για τη μεταμόρφωση του στόματος των ατμιστών σε πρόσφορο έδαφος για επικίνδυνους συνδυασμούς μικροβίων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιοδοντολογίας Πουρνίμα Κουμάρ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, συνέλλεξαν δείγματα πλάκας από τα ούλα 123 ανθρώπων χωρίς συμπτώματα οδοντικής νόσου, από τους οποίους οι 25 ήταν καπνιστές, οι 25 μη καπνιστές, οι 20 ατμιστές, οι 25 πρώην καπνιστές και νυν ατμιστές, ενώ οι 28 τόσο καπνιστές όσο και ατμιστές.
Η γενετική ανάλυση του μικροβιώματος των 123 ατόμων και η δημιουργία ενός μικροβιακού «προφίλ» για τον καθένα, αποκάλυψε αρνητικές εξελίξεις στα δόντια όσων ήσαν ατμιστές (επί τέσσερις έως 12 μήνες), ακόμη και αν δεν είχαν ποτέ προηγουμένως καπνίσει, ήσαν νέοι (21 έως 35 ετών) και κατά τα άλλα υγιείς. Επιπλέον, σε όσους είχαν αντικαταστήσει το κάπνισμα με άτμισμα, το μικροβιακό «προφίλ» του στόματος του ήταν πλέον πιο επιβαρυμένο.
«Ακόμη και χωρίς τη νικοτίνη, το άτμισμα έχει αρκετά μεγάλη επίπτωση στις βακτηριακές κοινότητες που τα σώματα μας θεωρούν φιλικές. Το άτμισμα συνιστά μια πολύ μεγάλη επίθεση στο στοματικό περιβάλλον και η αλλαγή συμβαίνει δραματικά και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε η δρ Κουμάρ.
Ακόμη και σε μακρόχρονους νυν και πρώην καπνιστές, οι οποίοι λόγω του καπνού είχαν επιτρέψει σε παθογόνα μικρόβια να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στο στόμα τους, μετά από μερικούς μήνες ατμίσματος το στοματικό «προφίλ» τους ήταν χειρότερο. Αυτό, κατά την Κουμάρ, θέτει σε αμφισβήτηση ότι το άτμισμα μειώνει τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://advances.sciencemag.org/content/6/22/eaaz0108
ΑΠΕ-ΜΠΕ