Δεύτερη «δύναμη» παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες αναδείχθηκε η Ελλάδα, καθώς 497 ελληνικές ακτές, δεκατέσσερις μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το Διεθνές Βραβείο Ποιότητας. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Στις πρώτες θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, σε σύνολο βραβεύσεων, έρχονται και φέτος η Κρήτη και η Χαλκιδική.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλον τον κόσμο. Όπως υπογραμμίζει η ΕΕΠΦ, «διανύοντας την τέταρτη δεκαετία του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής την προστασία της Δημόσιας Υγείας».
Οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται από το 1987, αρχικά σε ακτές και μαρίνες, και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική λειτουργία τους. Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Στη χώρα μαε, το Πρόγραμμα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
ΑΠΕ-ΜΠΕ