Η Δημιουργία Ξανά καλεί τον Υπουργό Τουρισμού να επαναεξετάσει τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης εισόδου τουριστών και να αξιοποιήσει τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην επιδημία ως « τουριστικό προϊόν»
Για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να “φορτσάρει” μόλις ξαναρχίσουν τα αεροπορικά ταξίδια. Αυτό όμως σημαίνει περισσότερους εισαγόμενους φορείς του κορονοϊού, άρα περισσότερα κρούσματα, Ελλήνων και τουριστών, άρα νέα έξαρση της νόσου. Αν όμως δεν έρθουν τουρίστες, θα βουλιάξει η Οικονομία μας συνολικά, διότι από τον Τουρισμό αμέσως και εμμέσως προέρχεται πάνω από το 30% του ΑΕΠ της χώρας.
Δεν μπορείς με τόσο αντιφατικά δεδομένα να πετύχεις το απόλυτο. Κάτι θα χάσεις και κάτι θα κερδίσεις. Η χώρα πρέπει να εξαργυρώσει την επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της επίθεσης του κορονοϊού, διαφημιζόμενη ως πολύ περισσότερο ασφαλής από άλλες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι.
Αυτό μπορεί να το πετύχει αν αναγγείλει με διαφημιστική εκστρατεία πως, από εδώ και πέρα, για την είσοδο στην χώρα απαραίτητη είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εξέτασης για COVID 19, με αρνητικό αποτέλεσμα. Θα κοινοποιήσει αυτή την απόφαση σε όλες τις εταιρείες μεταφοράς ανθρώπων, φυσικά και τις αεροπορικές, οι οποίες θα ενημερώνουν τους πελάτες τους (θα το εντάξουν και ως προειδοποίηση στο site τους, πριν το κλείσιμο του εισιτηρίου) πως για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδεικνύουν αυτό το πιστοποιητικό στις πύλες εισόδου.
Τι θα συμβεί έτσι;
Η απόκτηση του πιστοποιητικού έχει κόστος. Για κάποιους δυνητικούς επισκέπτες, χαμηλού εισοδήματος, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Από την άλλη, αυτή η αναγγελία θα λειτουργήσει ως πρόσκληση σε ανθρώπους που δίνουν μεγάλη σημασία στην προστασία της υγείας τους. Το να βρίσκεσαι σε ένα αεροπλάνο μαζί με ανθρώπους που είναι απαλλαγμένοι από κορονοϊό, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για να αποφασίσεις ένα αεροπορικό ταξίδι, ειδικά αν ανήκεις στις ηλικιακά ευπαθείς ομάδες που κατά τεκμήριο έχουν και τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Εάν δεν αποφασιστεί αυτό, είναι απολύτως βέβαιο πως θα σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων από τον πρώτο κιόλας μήνα. Τι θα συμβεί εάν αρχίσουν να εκδηλώνονται κρούσματα μεταξύ των πελατών ενός ξενοδοχείου; Θα μπουν όλοι, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι, σε 14 μέρες καραντίνα; Ποιος θα καλύψει το κόστος; Είναι πολύ πιθανόν, η γνωστή πια «καμπύλη» να εκτοξευθεί. Θα αποφασιστεί νέο lockdown με τραγικές συνέπειες στο σύνολο της Οικονομίας, φυσικά και στον Τουρισμό; Αντιθέτως, το «φιλτράρισμα» των εισερχομένων θα ενισχύσει τις τουριστικές ροές στη συνέχεια, πράγμα ιδαίτερα σημαντικό σε μια χώρα που ο καλός καιρός κρατάει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό οι υποψήφιοι τουρίστες να παρακολουθούν την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού και να αποφασίσουν να κλείσουν διακοπές στη χώρα μας μετά την πρώτη περίοδο απελευθέρωσης της τουριστικής οικονομίας.
Αυτό θα τονώσει και την εσωτερική τουριστική δραστηριότητα, στηρίζοντας έτσι την ακτοπλοΐα και την Aegean / Olympic Air, διότι λίγοι Έλληνες θα αποφασίσουν διακοπές, εάν πρέπει να παίξουν ρώσικη ρουλέτα σε ένα ανεξέλεγκτο περιβάλλον.
Επιπλέον, έτσι θα μπορέσει να νομοθετηθεί μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας σε λεωφορεία και πλοία, πράγμα το οποίο θα μειώσει το κόστος των μεταφορών και θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους μεταφερόμενους.
Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε πως η είσοδος θα είναι ανεξέλεγκτη. Τον καλούμε να το ξανασκεφθεί. Το καλό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι αυτή τη στιγμή ένα πολύ σημαντικό “τουριστικό προϊόν”. Θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε.