Όσο ανεβαίνει διαχρονικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας, τόσο τείνει να αυξηθεί και το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των πολιτών της, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει και εμπλουτίζει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντεμπαμπράτα Ταλουκντάρ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, συσχέτισε στοιχεία του ΑΕΠ και της παχυσαρκίας σε 147 χώρες μεταξύ 1975-2014.
Διαπιστώθηκε ότι μια άνοδος κατά μια ποσοστιαία μονάδα (1%) του ΑΕΠ μιας χώρας σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 1,23% της παχυσαρκίας στους άνδρες αυτής της χώρας και κατά 1,01% στις γυναίκες. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη «παχαίνει» περισσότερο τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες.
Στο παρελθόν ορισμένοι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι όταν μια χώρα φθάσει σε υψηλό εθνικό και ανά κεφαλή επίπεδο εισοδήματος, το ποσοστό παχυσαρκίας θα τείνει να μειωθεί, με το σκεπτικό ότι οι πολίτες της θα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να επενδύσουν στην υγεία τους (διατροφή, άσκηση κ.α.). Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι, παρόλο που η σχέση παχυσαρκίας και ΑΕΠ είναι λιγότερο αισθητή στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, δεν παύει να υπάρχει.
Επίσης η νέα μελέτη κατέληξε στην διαπίστωση ότι η θετική σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ΑΕΠ είναι πιο έντονη στις χώρες με υψηλότερα επίπεδα πολιτικής παγκοσμιοποίησης. Από την άλλη, η σχέση εξασθενεί στις χώρες με υψηλότερα επίπεδα αστικοποίησης και μεγαλύτερο ποσοστό αγροτικής παραγωγής στο ΑΕΠ.
Η μελέτη προβλέπει ότι το παγκόσμιο ποσοστό παχυσαρκίας θα αυξηθεί από 17,7% το 2014 σε 21,6% το 2024. Υπό διερεύνηση σε μελλοντική μελέτη θα είναι πώς το επίπεδο εισοδηματικής ανισότητας σε μια χώρα επηρεάζει το ποσοστό παχυσαρκίας στον πληθυσμό της.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0232236
ΑΠΕ-ΜΠΕ