Αλεξάνδρεια: Ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Ανθόπουλος ενημερώνει για τη λειτουργία των ναών. – βίντεο

Ανοίγουν από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου οι εκκλησίες της χώρας, για να υποδεχτούν τους πιστούς αποκλειστικά για ατομική προσευχή.

Ρεπορτάζ: Βασίλειος Σιμόπουλος

Από την μεθεπόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, οι λειτουργίες και όλες οι θρησκευτικές τελετές θα τελούνται με την παρουσία πιστών και πάντα με τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και προστασίας, όπως προβλέπει η ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο 2 Μαΐου. Στην ισχύουσα καθημερινή λειτουργία των εκκλησιών, δεσπόζουν τρεις θεμελιώδεις κανόνες:

  1. Ανάρτηση σε εμφανές σημείο του ναού των ωρών που τελούνται οι λειτουργίες και οι λοιπές θρησκευτικές τελετές.
  2. Ανάρτηση των ωρών που παραμένει ανοιχτός ο ναός για ατομική προσευχή.
  3. Ανάρτηση που θα ενημερώνει για τον προβλεπόμενο αριθμό ατόμων πού δύναται να παραβρεθούν ταυτόχρονα εντός του ναού, προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Η κάμερά μας βρέθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξάνδρειας, όπου ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης πατήρ Διονύσιος Ανθόπουλος, μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τον ισχύοντα αλλά και τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας του ναού.

Όσο αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που ήδη τηρούνται και άλλα που θα εφαρμοστούν από της 17 Μαΐου:

-Στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχουν δύο σταθμοί αντισηπτικών καθώς και δύο κάδοι απόρριψης τον χρησιμοποιηθέντων υλικών προστασίας (γάντια, μάσκες, χαρτομάντιλα κά).

-Συνίσταται -χωρίς να είναι υποχρεωτική- η χρήση μάσκας εντός του ναού.

-Οι απόσταση μεταξύ των ατόμων εντός του ναού καθορίζεται στα 1,5 μέτρα, ενώ προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

-Εντός του ναού έχει ήδη αφαιρεθεί μεγάλος αριθμός καθισμάτων, με τα παραμένοντα να βρίσκονται στην προβλεπόμενη μεταξύ τους απόσταση.

-Υπεύθυνοι τήρησης των απαραίτητων κανόνων ορίζονται οι εκκλησιαστικοί επίτροποι.

-Σε ναούς μεγαλύτερου εμβαδού των 500 τ.μ. (όπως της Παναγίας στην Αλεξάνδρεια), προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός των 50 ατόμων ταυτόχρονα εντός της εκκλησίας.

εκκλ 1

Η είδηση που αποκομίσαμε από αυτή τη συνέντευξη είναι, ότι με γνώμονα τα νέα μέτρα προστασίας και με τη βούληση να εκκλησιάζεται μεγαλύτερος αριθμός πιστών, υπάρχει το ενδεχόμενο να τελείται κάθε Κυριακή διπλή Θεία Λειτουργία. Η πρώτη αναμένεται να αρχίζει στις 8 το πρωί και η δεύτερη στις 10 το πρωί. Επίσης ο  Όρθρος θα τελείται μαζί με τον Εσπερινό από το Σάββατο το απόγευμα, ώστε να μειωθεί ο χρόνος της Κυριακάτικης Λειτουργίας. Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα από τους πιστούς να εκκλησιάζονται υπαίθρια στο προαύλιο του ναού, όπου θα βρίσκονται ανοιχτά μεγάφωνα. Όλα αυτά φυσικά σε συνάρτηση με συγκεκριμένες οδηγίες που θα δοθούν από πλευράς της Ιεράς Μητρόπολης και εν αναμονή το γραπτών αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

Δείτε το βίντεο:

Προηγούμενο άρθροΝίκος Χαρδαλιάς: Κλειδί για την επιτυχία η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα
Επόμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση απολύμανσης και απομάκρυνσης των κιγκλιδωμάτων στη Νέα Παραλία