Σ. Τσιόδρας: Στόχος μας να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου υπάρξει πρόβλημα με νέα κρούσματα

Η χώρα μας παραμένει σε χαμηλή θνησιμότητα συνολικά για την περίοδο αυτή και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο νέο, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα όπως ο ίδιος είπε στη σημερινή ενημέρωση Τύπου.

«Υπάρχουν τα μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν αν έχουμε αύξηση της επιδημίας και θα μας βοηθούν να επανερχόμαστε στην τάξη» είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πως αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα  με διευρυμένο εργαστηριακό έλεγχο για να παρέμβουμε άμεσα όπου υπάρξει πρόβλημα».

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες έως ότου έχουμε την αποτελεσματική ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, είπε ο ίδιος και ανέφερε ότι ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε επιδημίες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να παραμένουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία γίνεται έως ότου να έχουμε εμβόλιο.

«Τα δυο κύρια μέτρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες τις ασχολίες μας. Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα» για να διατηρήσουμε όπως είπε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός.

 Εξήντα ασθενείς έχουν βγει από τις  ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 27 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2490, εκ των οποίων το 55,6% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 580  σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1160 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 48 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Από τους διασωληνωμένους, 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 130 με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Εξήντα άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα νεώτερα στοιχεία τα οποία δείχνουν ποιοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές του κορονοϊού και σε ποιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εμφανίζουν επιπλοκές οι καρδιοπαθείς κατά 19.4%, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εκτός του άσθματος κατά 16.5%, όσοι έχουν αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη 14.8%, όσοι έχουν υπέρταση που δεν έχει ρυθμιστεί σε ποσοστό 11.6% και οι νεφροπαθείς κατά 9.5%

Το πάθημα από τις κλινικές να μη γίνει μόνο μάθημα αλλά και καμπανάκι κινδύνου

Αναφερόμενος ο Σ. Τσιόδρας στα κρούσματα σε κλινική στο Περιστέρι, είπε ότι η αμεσότητα της παρέμβασης των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική. «Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον», όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά αυτό να γίνει καμπανάκι για όλους.

Ο κος Τσιόδρας είπε ότι 3 ασθενείς πέθαναν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς. Όπως επισήμανε, ολόκληρο το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται ήδη σε κατ’ οίκον καραντίνα, καταλήγοντας ότι ανά 2-3  μέρες θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και σε όσους έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορονοϊό. Οι νεφροπαθείς αυτοί είναι 96 στον αριθμό όπως είπε και πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους  και να αισθανθούν ότι κάποιος υπάρχει δίπλα τους για να τους βοηθήσει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε άτομα αυξημένου κινδύνου καθώς και ότι εκπαιδεύτηκε το προσωπικό της κλινικής για τα μέτρα προστασίας μετάδοσης από τον κορονοϊό.

 Μ. Κεφαλογιάννης /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροCOSMOTE: Έκτακτη χρηματική επιβράβευση για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής
Επόμενο άρθροΕγρήγορση και απόλυτη επαγρύπνηση συνέστησε ο Ν. Χαρδαλιάς