Π. Σταμπουλίδης στο emvolos.gr: Έρχονται έλεγχοι στις αγορές μέσω διαδικτύου

Συνέντευξη στον Δημήτρη Χριστούλια

Τα χαρτιά του ανοίγει σε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης ύλης που παραχώρησε στο emvolos.gr ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος και προαναγγέλλει τη δημιουργία μιας νέας διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, αναφέρεται στους κλάδους της αγοράς στους οποίους θα εστιασθούν οι έλεγχοι.

 

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία και Προστασίας Καταναλωτή για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας;

Καταρχήν οφείλω να σας γνωρίσω ότι πολύ καιρό πριν το ξέσπασμα της κρίσης του COVID-19 ως Γενική Γραμματεία είχαμε προβεί τόσο στην αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μας μηχανισμών, όσο και στην θωράκιση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου φαινόμενα όπως αυτό της αισχροκέρδειας, του παράνομου εμπορίου κλπ να μπορούν να αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και επιμονή. Ωστόσο σήμερα που οι συνθήκες επιβάλλουν επιπρόσθετα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων των καταναλωτών, έγκαιρα θεσπίσαμε με την ΠΝΠ Α΄68-20.03.2020 το μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά αγαθά και υπηρεσίες να μείνει ίδιο με την προηγούμενη περίοδο της κρίσης. Τέλος με την ανάπτυξη του πληροφοριακού μητρώου αποθεμάτων για υγειονομικό υλικό και τρόφιμα (αιγοπρόβατα και αυγά) διασφαλίσαμε την αποφυγή παράνομης διακίνησης και ελληνοποιήσεων. Θέλω να σας πω ότι τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Σε ποιους κλάδους της αγοράς έχετε εστιάσεις τους ελέγχους;

 

Έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ελέγχων στους τομείς των καυσίμων, των ταχυμεταφορών, των τροφίμων και της διακίνησης υγειονομικού υλικού.

Αυξάνονται τα κρούσματα παραπλάνησης των καταναλωτών που κάνουν αγορές από το διαδίκτυο;

 

Ναι. Η μετατόπιση των αγορών των καταναλωτών από το φυσικό κατάστημα προς το διαδίκτυο έχει αυξήσει τα φαινόμενα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και των παραβάσεων. Ωστόσο η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού ευνοούσε τους παραβάτες και άφηνε απροστάτευτους τους καταναλωτές. Αυτή η απουσία σύντομα θα καλυφθεί από την νέα διυπηρεσιακή μονάδα ελέγχου της αγοράς που θεσπίζουμε, δίνοντας στην πολιτεία τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παράνομου και αθέμιτου εμπορίου.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 299 νέοι θάνατοι, 3.380 νέα κρούσματα στη Γερμανία, όπου η εξάπλωση επιταχύνεται ξανά (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)
Επόμενο άρθροΣαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού για το Πάσχα, που επεκτείνονται από αύριο το βράδυ