Η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από τα μέτρα περιορισμού που στόχο έχουν να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας, με τον αριθμό των επιχειρήσεων που χρεοκοπούν και το δημόσιο χρέος να διαμορφώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι είναι πιο αισιόδοξοι για μια ισχυρή ανάκαμψη ύστερα από την καταιγίδα.
Οι συγκρίσεις με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν είναι επαρκούν, με τόσο μεγάλα νούμερα.
Ζημιές για τις επιχειρήσεις, ο αριθμός των ανέργων, τα ποσά στήριξης της οικονομίας σε κάθε χώρα: τα μηδενικά στα στοιχεία αυτά είναι πολλά, ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό που βίωσε ο κόσμος εδώ και μια δεκαετία.
Τώρα πρέπει κανείς να ανατρέξει στη Μεγάλη Ύφεση του 1929 για να βρει αντίστοιχης κλίμακας μεγέθη, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Η παγκόσμια ανάπτυξη θα γίνει έντονα αρνητική το 2020», και το 2021 μπορεί να αποδειχτεί «χειρότερο» από το 2020 εάν διαρκέσει η πανδημία, εκτίμησε η Γκεοργκίεβα την Πέμπτη.
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη από τη στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορέσουν να βγουν από τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
-Τυφώνας –
Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης μοιάζουν με αυτές μιας φυσικής καταστροφής, για παράδειγμα ενός τυφώνα, παρά μιας κανονικής χρηματοπιστωτικής ή οικονομικής κρίσης, σημείωσαν οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης.
«Οι υφέσεις εξελίσσονται σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου», εξήγησαν χθες οι ερευνητές Τζέισον Μπραμ και Ρίτσαρντ Ντις.
Από την άλλη, η πανδημία του κορονοϊού, που έχει επηρεάσει 1,6 εκατ. ανθρώπους σε όλη τον κόσμο και έχει προκαλέσει πάνω από 100.000 θανάτους, «ξέσπασε απότομα, πλήττοντας την οικονομία με πλήρη ισχύ μέσα σε ένα μήνα», εξήγησαν.
Όπως ένας τυφώνας, έπληξε πρώτα τους κλάδους ταξιδίων και τουρισμού. Αλλά αντίθετα με τους φυσικούς κινδύνους, δεν έχει προκαλέσει φυσικές καταστροφές, «κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη», προέβλεψαν οι ίδιοι.
Ακόμα και με τεράστιες δημόσιες δαπάνες, που είναι απαραίτητες για να επιτρέψουν τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, «οι απώλειες των θέσεων εργασίας θα είναι τραυματικές και η αποκατάσταση μετά τον ιό…. με πλήρη ανάκαμψη θα χρειαστεί 12 με 18 μήνες», εκτίμησε από την πλευρά του ο Γκρέγκορι Ντάκο, από την Oxford Economics.
Αλλά πότε θα επανεκκινήσει η οικονομία; Ενώ η Κίνα ήρε τον αποκλεισμό των κατοίκων στις πλέον πληγείσες περιοχές ύστερα από δύο και πλέον μήνες καραντίνας, και οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να συζητούν το χρονοδιάγραμμα για την άρση των μέτρων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής του.
«Θα πρέπει να προχωρήσουμε με αργούς ρυθμούς…. Και θα δούμε πισωγυρίσματα», εκτίμησε η Κάρεν Ντάιναν, πρώην στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
-Παγκόσμια πτώση κατά 3,4% το 2020-
Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, γνώριζαν μια κατάσταση ευημερίας στις αρχές του 2020, με την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών και με μια ανάπτυξη που επισκίαζε τις ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η κρίση του κορονοϊού ανέτρεψε την κατάσταση, με 17 εκατ. ανθρώπους να μένουν χωρίς δουλειά μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.
Η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 20% τον Απρίλιο προέβλεψε χθες η Κάρεν Ντάιναν, που αναμένει συρρίκνωση κατά 8% για το σύνολο του 2020. Για την παγκόσμια οικονομία η Ντάιναν αναμένει συρρίκνωση κατά 3,4%, μια πρόβλεψη πιο απαισιόδοξη από αυτές που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Είναι όμως πιο ενθουσιώδης για το 2021 και αναμένει ανάκαμψη της τάξης του 7,2%. Αναγνωρίζει πάντως ότι πολλοί συνάδελφοί της στο Ινστιτούτο Πέτερσον -στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του οποίου συνεργάστηκε και εκείνη– δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της.
Στις ΗΠΑ, η ισχυρή ένεση ρευστότητας στην οικονομία θα πλήξει τα οικονομικά της χώρας. Τίποτα δεν αποτυπώνεται ακόμα στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τον Μάρτιο. Οι πρώτες επιπτώσεις αναμένεται να είναι ορατές τον Απρίλιο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ