«Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι σε πάρα πολύ θετική κατεύθυνση. Πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό κανείς.
Υπήρχε, όμως, ένα θέμα ασαφές με τις λειτουργίες της Κυριακής. Πήρε την απόφαση ο πρωθυπουργός ότι αυτές θα γίνονται μόνο με τους ιερείς. Κι αυτό, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά για όλα τα δόγματα.
Δηλαδή, δεν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου εκτιμώντας ότι «είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι, όμως, παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες. Θα περάσουμε αυτές τις δύο εβδομάδες και μετά θα αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση. Με αίσθημα ευθύνης θα παίρνουμε κάθε φορά την απόφαση που χρειάζεται».
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι πρέπει να φροντίσουμε ώστε το σύστημα Υγείας να αντέξει. «Να μην τρέχουμε για “ψύλλου πήδημα” στο νοσοκομείο, ώστε οι άνθρωποι που πραγματικά το έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν. Αν μείνουμε στο σπίτι, θα το καταφέρουμε πολύ πιο εύκολα αυτό το εγχείρημα. Και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε τέτοιου είδους μέτρα, που έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Όταν μας πουν οι ειδικοί ότι πρέπει να άρουμε αυτά τα μέτρα, θα το κάνουμε» είπε. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τόνισε: «είμαστε για όλα έτοιμοι, αν χρειαστεί.
Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να πάμε βήμα-βήμα. Θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί, πολλές φορές νωρίτερα από όσο χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση. Είμαστε, με βάση την εικόνα των ειδικών και τις εισηγήσεις τους, σε μια περίοδο που πρέπει να επεκτείνουμε σε βάθος χρόνου τη διασπορά του ιού. Και αυτό θα κάνουμε». Επισήμανε ότι ένα από τα βήματα που φαίνεται αυτή τη στιγμή να προχωρά, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι το πώς θα περιφρουρήσουμε τη ζώνη Σένγκεν. «Η Ελλάδα είναι σε μία πλευρά της Ευρώπης που τα σύνορά της είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα τα σύνορά της με την Τουρκία. Ήδη έχουμε κλείσει άλλα σύνορα, όπως με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για περιορισμό των αεροπορικών μετακινήσεων. Ενδεχομένως και ένα γενικότερο κλείσιμο συνόρων, εάν αυτή είναι η κατεύθυνση που θα υπάρξει σήμερα το βράδυ, μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έχει συγκαλέσει για το απόγευμα ο πρόεδρός του κ. Μισέλ» είπε και πρόσθεσε: «Μαζί με τα περιοριστικά αυτά μέτρα έρχεται και η ανάγκη ανακούφισης της οικονομίας. Γιατί βάζουμε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, κλείνουμε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, αναστέλλουμε μετακινήσεις από το εξωτερικό, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και την οικονομία, γιατί πολλές επιχειρήσεις και πολλοί εργαζόμενοι πλήττονται».
Αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να αυξήσει τη δυναμικότητα του συστήματος και επανέλαβε ότι αν πάρουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, αν μείνουμε στο σπίτι μας, δεν θα κινδυνεύσει να γονατίσει το Σύστημα Υγείας. «Είναι ατομική ευθύνη του καθενός μας να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών» τόνισε και υπογράμμισε ότι «καθημερινά, η πολιτική ηγεσία και το προσωπικό του υπουργείου Υγείας αναζητούν λύσεις. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θυμίζω ότι από την πρώτη ΠΝΠ προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και η επίταξη ιδιωτικών κλινών. Πάλι, όμως, η ατομική ευθύνη είναι αυτή που θα καθορίσει το αποτέλεσμα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ