ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κινδυνεύουν οι αγροτικές περιουσίες να περάσουν στα χέρια των κερδοσκόπων”

Είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος να βρεθούν στα χέρια των distress funds του εξωτερικού, τα χωράφια των αγροτών που είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επισημαίνει ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Βεσυρόπουλος μαζί με 35 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν, ότι η σχετική νομοθεσία την οποία ψήφισε η κυβέρνηση, αναμένεται να επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις στον αγροτικό κλάδο, αφού περισσότερα από τα μισά αγροτικά δάνεια είναι “κοκκινισμένα” και έχουν χορηγηθεί με εγγύηση τα προς καλλιέργεια χωράφια. Είναι σαφές, πως αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το Άρθρο 3 παρ. 9 του Νομοσχεδίου 4354/2015, η ελληνική αγροτική γη ενδέχεται να περάσει κάτω από τον έλεγχο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που θα αγοράσουν από τις τράπεζες τα συγκεκριμένα δάνεια.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει:

«Επιβεβαιώνεται η στοχοποίηση των αγροτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την πολιτική που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν, καθώς ετοιμάζουν αυξημένη φορολόγηση για τα επόμενα έτη, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τις κατασχέσεις των επιδοτήσεων και παράλληλα αυξάνουν τις εισφορές προς τον ΟΓΑ ενώ τριπλασίασαν τον Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο από 1/10/2015. Με το νομοσχέδιο που ψήφισαν στη Βουλή, κινδυνεύουν τώρα άμεσα και οι αγροτικές περιουσίες να περάσουν στα χέρια των κερδοσκόπων, καθώς αυτά τα ξένα επενδυτικά σχήματα θα πάρουν στα χέρια τους τα υποθηκευμένα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: Κίνδυνος ξεπουλήματος Ελληνικής αγροτικής γης σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια (distress funds)

Με το μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοχοποιήθηκε οικονομικά/ φορολογικά η αγροτική παραγωγή και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με τρόπο που τους επιβαρύνει βάναυσα, καταστρέφει τον αγροτικό κλάδο, απειλεί με εξαφάνιση την κατηγορία των μικρών και μεσαίων παραγωγών με συνακόλουθη υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την απασχόληση, την ανάπτυξη και τη στροφή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά, τριπλασιάστηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο από 1-10-2015, για πρώτη φορά φορολογούνται οι επιδοτήσεις, η φορολογική κλίμακα για το έτος 2016 θα ανέλθει στο 20% και για το 2017 στο 26%, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει και αναδρομικά αυξημένη φορολογική κλίμακα για το 2015. Παράλληλα, από το τέλος Νοέμβρη με τη διαδικασία του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, χιλιάδες αγρότες είδαν να εξανεμίζονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μέσα στον φορολογικό καταιγισμό για τα αγροτικά εισοδήματα, με το Νομοσχέδιο “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων” που κατέθεσε και ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στις 15.12.2015 – για άλλη μια φορά – δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και ξαφνικού θανάτου για τον μέσο Έλληνα Αγρότη, που προκειμένου να πάρει δάνειο από κάποια Τράπεζα υποθήκευσε την ιδιοκτησία του σε αγροτική γη. Αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότερα από τα μισά αγροτικά δάνεια είναι “κοκκινισμένα” και έχουν χορηγηθεί με εγγύηση τα προς καλλιέργεια χωράφια, είναι σαφές πως, αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το Άρθρο 3 παρ. 9 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, η ελληνική αγροτική γη δίνεται βορά σε ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα, δίχως δυνατότητα άμυνας.

Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί το Κοινωνικό Πρόσωπο του Κράτους για όλες τις κοινωνικές ομάδες ισότιμα και είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί η εθνική ιδιοκτησία και η κυριότητα της Ελληνικής γης για τον πρωτογενή τομέα, παράγοντας ελληνικά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς και δημιουργώντας υπεραξίες προϊόντων και χρήσεων γης.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

α. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα; Θα υπάρξει ειδική μέριμνα με νομοθετική πρωτοβουλία ή με συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για τα ενυπόθηκα με γεωργικές εκτάσεις δάνεια των αγροτών;

β. Θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών;

γ. Τί προτίθεστε να κάνετε ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των γεωργικών εκτάσεων σε Ελληνικά χέρια και να μην εισέλθουν τα ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «κοράκια των αγορών» και στον πρωτογενή τομέα;

δ. Επί ποιας βάσης και σχεδίου γίνεται ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα; Έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες και ποια τα πορίσματά τους;

 

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη από τους αστυνομικούς της Νάουσας, στο Γηροκομείο.
Επόμενο άρθροΦρόσω Καρασαρλίδου-Ομιλία στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Σύμφωνο συμβίωσης…”