Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Πέμπτη το βράδυ σε περίπου 50 γερμανικές πόλεις για να συμμετάσχουν σε ολονυκτίες στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης εναντίον δύο μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χανάου.
Ένας 43χρονος Γερμανός, ο Τομπίας Ρ., με ρατσιστικά κίνητρα εξαπέλυσε τις επιθέσεις αυτές την Τετάρτη το βράδυ στη μικρή αυτή πόλη κοντά στη Φρανκφούρτη με αποτέλεσμα να σκοτώσει εννέα ανθρώπους, με καταγωγή από το εξωτερικό. Στη συνέχεια, αφού σκότωσε την 72χρονη μητέρα του, αυτοκτόνησε.
Στη Χανάου ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ τόνισε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι Γερμανοί και αλλοδαποί θα πρέπει να ενωθούν για να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό.
«Θρηνούμε, συμμετέχουμε σε ολονυκτίες και βλέπουμε ότι είμαστε ενωμένοι τόσο στον θρήνο όσο και κατά του ρατσισμού και της βίας», υπογράμμισε ο Στάινμαϊερ, αφού κατέθεσε στεφάνι έξω από ένα από τα μπαρ με ναργιλέδες που έγινε στόχος του ενόπλου.
Η Συνομοσπονδία Κοινοτήτων του Κουρδιστάν στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι αρκετά από τα εννέα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής και κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι «δεν αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα τα ακροδεξιά δίκτυα και την ακροδεξιά τρομοκρατία».
Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής, ανάμεσά τους και ένα εκατομμύριο Κούρδοι.
Εξάλλου το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βουλγαρίας BNT ανακοίνωσε ότι ένας 32χρονος Βούλγαρος είναι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης στη Χανάου.
Επίσης σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανήρτησε στο Twitter ότι ένα από τα θύματα ήταν ένας 23χρονος Ρουμάνος
Αλληλεγγύη από τη Χάλε
Περίπου 350 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Χάλε για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους προς τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης στη Χανάου.
Αυτή η επίθεση σημειώθηκε τέσσερις μήνες αφού ένας βαριά οπλισμένος ακροδεξιός προσπάθησε να σκοτώσει περισσότερους από 50 πιστούς που βρίσκονταν στη συναγωγή της Χάλε, στις 9 Οκτωβρίου 2019.
Αφού δεν κατάφερε να εισέλθει στη συναγωγή ο δράστης σκότωσε στον δρόμο μια 40χρονη γυναίκα και έναν 20χρονο πελάτη σε εστιατόριο κεμπάμπ, προτού συλληφθεί.
Πρωτοβουλίες όπως η Συμμαχία κατά της Δεξιάς κάλεσαν σε συγκέντρωση χθες στην κεντρική πλατεία της Χάλε.
«Σοκαριστήκαμε και επηρεαστήκαμε βαθιά, κυρίως λόγω της ομοιότητας (της επίθεσης) με αυτή στη Χάλε», δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Χάλε, ο Μαξ Πριβορόζσκι, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στη Χανάου έχουν τις ίδιες ιδεολογικές ρίζες με αυτή εναντίον της συναγωγής: το μίσος και τις ακροδεξιές απόψεις.
Παράλληλα αρκετοί ομιλητές στη συγκέντρωση στη Χάλε επέκριναν τους πολιτικούς, εκτιμώντας ότι παρά τις ανακοινώσεις δεν γίνονται αρκετά για να προστατευθούν οι πολίτες από επιθέσεις.
«Είμαστε οργισμένοι διότι αυτοί που επηρεάστηκαν μιλούν για τους κινδύνους του ακροδεξιού εξτρεμισμού επί χρόνια και δεν τους παίρνουν στα σοβαρά», τόνισε μία εκπρόσωπος.
«Τα πράγματα σίγουρα δεν είναι καλά για τις μειονότητες –κυρίως για τους εβραίους και τους μουσουλμάνους– και αυτό δεν πρόκειται να βελτιωθεί», σχολίασε ο Ράινχαρτ Σραμ, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στο κρατίδιο της Θουριγγίας.
Ο Σραμ εκτίμησε ότι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να επιτρέψει το 2015 την είσοδο στη χώρα σχεδόν ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο –κυρίως μουσουλμάνων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν– συνέβαλε στην άνοδο του ρατσισμού.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι ψηφίζουν κόμματα οι ηγέτες των οποίων είναι ξεκάθαρα ρατσιστές, αντισημίτες και ακροδεξιοί εξτρεμιστές», κατήγγειλε ο Σραμ. «Φυσικά δεν είναι όλοι οι υποστηρικτές του AfD ρατσιστές, όμως η γλώσσα που χρησιμοποιούν κάποιοι από τους ηγέτες του ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μετατρέψουν τα ρατσιστικά τους αισθήματα σε βίαιες ενέργειες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ