ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων τις Σεϊχέλες, τις Νήσους Κέιμαν και τον Παναμά , όχι όμως και την Τουρκία

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέθεσαν τον Παναμά, τις Σεϊχέλες, τις Νήσους Κέιμαν και το Παλάου στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους, ενώ έδωσαν στην Τουρκία περισσότερο χρόνο ώστε να αποφύγει να περιληφθεί κι αυτή στον εν λόγω κατάλογο, αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μαύρη λίστα, η οποία συντάχθηκε το 2017 έπειτα από αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, περιλαμβάνει τώρα 12 φορολογικές δικαιοδοσίες.

Η προσθήκη χρηματοπιστωτικών κέντρων όπως οι Νήσοι Κέιμαν και ο Παναμάς σηματοδοτεί μια στροφή της ΕΕ. Στη λίστα περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα κυρίως νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής χωρίς σχεδόν καμιά οικονομική σχέση με την ΕΕ — προκαλώντας επικρίσεις ότι η τελευταία είναι υπερβολικά επιεικής με τους φορολογικούς παραδείσους.

Οι άλλες φορολογικές δικαιοδοσίες που περιλήφθηκαν είναι τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τα τρία εδάφη των ΗΠΑ –Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Όταν μια χώρα περιλαμβάνεται στην μαύρη λίστα η φήμη της πλήττεται, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της υποβάλλονται σε αυξημένους ελέγχους και υπάρχει κίνδυνος να χάσει κεφάλαια της ΕΕ.

Η Τουρκία

Η Τουρκία απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή αυτόματες διαβιβάσεις φορολογικών πληροφοριών προς όλα τα κράτη της ΕΕ, αλλά της δόθηκε περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της επειδή υιοθέτησε νομοθετικές αλλαγές για να επιτρέψει την κοινοποίηση δεδομένων, αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΕ.

Η απόφαση προκάλεσε εκνευρισμό στην Κύπρο, με την οποία η Τουρκία δεν ανταλλάσσει φορολογικά δεδομένα, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Τουρκία δεν μοιράζεται επίσης φορολογικά δεδομένα με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, τις χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες, δήλωσαν διπλωμάτες.

Παρά τα ζητήματα αυτά, τα οποία παραμένουν επί χρόνια ανεπίλυτα και μια τελευταία προθεσμία για την επίλυσή τους παρήλθε τον Δεκέμβριο, δόθηκε στην Άγκυρα άλλος ένας χρόνος για να αρχίσει να μοιράζεται τα δεδομένα και με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους, παρά τον κίνδυνο να υπονομευθεί η διαδικασία της μαύρης λίστας της ΕΕ. «Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση της σημασίας της Τουρκίας σε πολλούς τομείς πολιτικής οι οποίοι είναι σημαντικοί για μας», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟΑΕΔ: Απομένουν 10 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας ανέργων
Επόμενο άρθροΗ ‪30η Ιουνίου 2020 η νέα καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις ρύθμισης των δανείων του τέως ΟΕΚ