ΕΟΦ: Είκοσι επτά είναι οι επίσημες δηλωμένες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων και όχι 400

Είκοσι επτά είναι οι επίσημες δηλωμένες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), διαψεύδοντας τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Θεσσαλονίκης περί ελλείψεως 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ , οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα και μέχρι σήμερα προκύπτει ότι αυτές είναι 27.

“Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)”, τονίζει ο ΕΟΦ.

Προσθέτει ότι, “το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευασμάτων, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας”.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. “Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη”.

Τονίζεται ότι “ο ΕΟΦ με συνεχείς ελέγχους στην αγορά, την επιβολή κυρώσεων και την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, προασπίζει τη Δημόσια Υγεία. Οι θεσμικοί φορείς του χώρου του φαρμάκου οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΔιατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη διαδοχική ασφάλιση και την απασχόληση συνταξιούχων
Επόμενο άρθροΤουρκική επίθεση κατά του Ελληνισμού – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης