Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς: Συγκλίσεις, διαφωνίες και «σταθερή επιδίωξη συναίνεσης»

Με γνώμονα την επιδίωξη συνεννόησης στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του απόντος Δημήτρη Κουτσούμπα -με τον οποίο θα συνομιλήσουν τη Δευτέρα- ενημερώνοντάς τους για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και διευρυμένη ατζέντα για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τον νέο εκλογικό νόμο.

Ήταν η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, που ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση «διακομματικής συναίνεσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά το πέρας των σημερινών συναντήσεων.

Με συνομολογούμενες από κάθε πλευρά τις καλές προθέσεις, οι υπαρκτές διαφωνίες διαμόρφωσαν το φόντο των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό να ακούει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών και εκείνους από την πλευρά τους να διατυπώνουν τις θέσεις τους για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στις 12 το μεσημέρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Οι σύντομοι διάλογοι μπροστά στους δημοσιογράφους διαμόρφωσαν ένα κλίμα οικειότητας ενώ μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τα σημεία στα οποία διαφοροποιήθηκε, ανέφερε ότι εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας καθώς και ότι ζήτησε αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», αλλά  και ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στο δικό της τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά επέμεινε πως ο καταλληλότερος τρόπος ενημέρωσης θα ήταν το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία της εθνικής γραμμής, ενώ ο πρωθυπουργός της απάντησε ότι υπάρχει ήδη εθνική γραμμή. Ο χρόνος της συζήτησης όπως ανέφερε αργότερα η κ. Γεννηματά αναλώθηκε κατά 99% στα εθνικά θέματα και ελάχιστα στο θέμα του εκλογικού νόμου, για τον οποίο όπως είπε «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Συγκλίσεις και αποκλίσεις έδωσαν γενικότερα το στίγμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» και σχεδόν μία ώρα αργότερα, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Η συνάντηση με τον κ. Βελόπουλο ήταν η πιο σύντομη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εξερχόμενος υπογράμμισε τη μείζονα σημασία των εθνικών θεμάτων και έκανε δηλώσεις στις κάμερες.

Μετά την ολοκλήρωση και της δικής του συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ενημερώθηκε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και τις εξωτερικές υποθέσεις  επισημαίνοντας ότι το ΜέΡΑ25 έθεσε με έμφαση τις δικές του θέσεις για όλ’ αυτά τα ζητήματα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο το εκλογικού νόμου, επιμένοντας στην ανάδειξη «των στοιχείων της αναλογικότητας, της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας» και επανέλαβε ότι είναι σταθερή του επιλογή να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.

Απομένει τώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΈφη Αχτσιόγλου: Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι μονά – ζυγά η εργασία θα χάνει
Επόμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 11-01-2020