Στέλιος Πέτσας: Σημεία συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου  Στέλιου Πέτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Ανδρέα Παπαδόπουλο

Για την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κ. Τσίπρα

Ρωτάμε λοιπόν τον κ. Τσίπρα: Από πότε οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας παρουσία εισαγγελέων είναι καταδικαστέες; Πότε καταδίκασε τις καταλήψεις κατοικιών, Πανεπιστημίων ή ολόκληρων γειτονιών; Πότε καταδίκασε τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές, ακόμα και τους εμπρησμούς δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών; Πότε καταδίκασε τις οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών; Πότε καταδίκασε τη δολοφονία τριών συμπολιτών μας και ενός αγέννητου παιδιού στον εμπρησμό της Marfin; Και ως πότε επιτέλους θα ρωτάει «και τι κακό έχουν οι μολότοφ;».

Όσο σιωπά ο κ. Τσίπρας  κρατάει μια πολιτική ομπρέλα στη βία και στην ανομία. Κάτι το οποίο η κοινωνία ζητά να τελειώσει. Και για αυτό η Κυβέρνηση, πάντα στο πλαίσιο του νόμου, σταθερά και μεθοδικά, όπως έχει δεσμευτεί πριν από τις εκλογές, κάνει πράξη αυτήν την απαίτηση των πολιτών. Αυτή είναι η απάντησή μας προς τον κ. Τσίπρα.

Για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας

Ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου δεν είναι α λα καρτ. Όπως καταγγέλλουμε την καταστροφή ή την κατάληψη μιας ιδιωτικής περιουσίας και την αυθαιρεσία σε αυτό το πεδίο, έτσι καταγγέλλουμε και λαμβάνουμε τα μέτρα μας για την αυθαιρεσία όταν αυτή γίνεται από ένα κρατικό όργανο. Είτε αυτό είναι αστυνομικό είτε κάποιο άλλο.

Από το 2011, ο Συνήγορος του Πολίτη παρακολουθεί τέτοιες καταγγελίες και δημοσιεύει σχετικές εκθέσεις. Στην τελευταία έκθεση για το χρονικό διάστημα από το μέσο του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 καταγράφει 321 περιστατικά, από τα οποία τα 262 αμιγώς της Αστυνομίας. Επομένως υπάρχει ένας μηχανισμός που ελέγχει αυτά τα ζητήματα. Η αυθαιρεσία δεν χωρά σε ένα Κράτος Δικαίου και για αυτό υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου. Ταυτόχρονα η κοινωνία ζητά να μπει τέλος στη βία και την ανομία. είτε αφορά καταλήψεις, είτε εμπρησμούς είτε σπάσιμο καταστημάτων. Και στο αίτημα αυτό της κοινωνίας δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Πολιτική μας δέσμευση -που δεν υπήρχε στην προηγούμενη διακυβέρνηση- είναι να μην υπάρχει βία και ανομία και η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εμείς της λύνουμε τα χέρια -που πριν ήταν δεμένα- να κάνει τη δουλειά της στο πλαίσιο του Νόμου.

Για εισφορά αλληλεγγύης

Η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει από το 2020.Το ποσοστό, αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε.  Στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός είχε πει  ότι τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά. Το ίδιο είπε και στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό: Ότι θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο και αυτό τον δημοσιονομικό χώρο θα τον χρησιμοποιήσουμε  μήνα-μήνα. Επομένως η μείωση θα είναι κάτι το οποίο θα δούμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Το ποσοστό θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα έχουμε. Έχω δει σήμερα δημοσιεύματα που μιλούν για μείωση κατά 20% ή 30%. Αυτό θα το εξετάσουμε όταν θα δούμε τι δημοσιονομικό περιθώριο έχουμε. Πάντως, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είναι μια σημαντική ανακούφιση της μεσαίας τάξης, γιατί από την εισφορά αλληλεγγύης, σε μεγάλο βαθμό, πλήττεται η μεσαία τάξη.

Συνήθως τα δημοσιονομικά στοιχεία για την προηγούμενη χρονιά  ανακοινώνονται τον Απρίλιο. Άρα τον Απρίλιο του 2020 θα έχουμε πλήρη στοιχεία για το πώς έκλεισε το 2019, ενώ θα  έχουμε και μία πρώτη εκτίμηση για την  εκτέλεση του Προϋπολογισμού του α’ τριμήνου του 2020. Επομένως, μέσα στην Άνοιξη, θα είμαστε σε θέση να λάβουμε τις αποφάσεις μας και ο Πρωθυπουργός να δώσει τις κατευθύνσεις.

Για την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Έχουμε πολύ βαρύ νομοθετικό έργο. Έχουν ψηφιστεί ήδη σε αυτούς τους έξι μήνες 32 νομοσχέδια και, φυσικά, το Σύνταγμα. Έχουμε, όμως, πάρα πολλά να κάνουμε στο επόμενο διάστημα. Αφορούν θέματα από τα υδατοδρόμια και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μέχρι νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας και την Πολιτική Προστασία. Όμως, πρώτη προτεραιότητα, όπως ετέθη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις πορείες και το ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες για προσωπικό ασφαλείας όταν γίνονται απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά τα δύο θέματα είναι προτεραιότητα. Θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα δοθούν οι άξονες της πολιτικής, προκειμένου να προχωρήσουμε από τις αρχές της χρονιάς στην απαραίτητη νομοθέτηση. 

Για την στελέχωση του Κράτους

Όταν ένα κόμμα έχει πάρει το 40% του εκλογικού σώματος στις εκλογές, είναι φυσικό μέσα σε αυτούς που στελεχώνουν κρατικές θέσεις να υπάρχουν και στελέχη του. Πρέπει βέβαια να έχουν τα προσόντα τα οποία χρειάζονται, χωρίς να αποκλείεται κάποιος άλλος, ο οποίος θα έχει περισσότερα προσόντα. Και πρέπει να πούμε ότι εμείς έχουμε κάνει τα πάντα όλο το προηγούμενο διάστημα, ακριβώς να ανοίξουμε το κόμμα μας σε κόσμο από την αγορά, προκειμένου να έρθει κοντά στην πολιτική. Και το κάναμε με το Μητρώο Στελεχών. Είχαμε, επομένως, μια πολύ μεγάλη βάση ανθρώπων, που δεν είχαν σχέση με τα κόμματα, τα οποία ήρθαν κοντά μας, όχι προ των εκλογών, αλλά από το 2016 που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Και όλοι αυτοί είναι πάρα πολύ αξιόλογοι άνθρωποι. Και, φυσικά, δεν μπορούμε να τους πούμε ότι ελάτε κοντά στην πολιτική γιατί δίνετε οξυγόνο στη Δημοκρατία, αλλά όταν έρθει ή ώρα να λάβετε κάποιες θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση, θα σας αποκλείσουμε επειδή είχατε σχέση με το κόμμα. Άρα, αυτά τα ζητήματα πρέπει να έχουν μια ισορροπία. Και ελπίζουμε αυτή, όσο περνάει ο χρόνος, να παγιώνεται.

Για ελληνοτουρκικά 

Οι Έλληνες θυμούνται ότι το ζήτημα που έχουμε ως διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επομένως ένα παλιό ανοιχτό ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά την άκυρη και χωρίς τη δυνατότητα να παράξει κανένα νομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Αυτό το ζήτημα για να φθάσει σε μία νομική διευθέτηση, όπως για παράδειγμα μέσα από το Δικαστήριο της Χάγης, χρειάζεται πρώτα να έχουμε οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Ευτυχώς συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μετά χρειάζεται να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές και να καταλήξουν σε συνυποσχετικό για να φτάσουμε στη Χάγη. Άρα, είναι  μια μακρά διαδρομή και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι, ακόμα κι όταν είναι πιο δύσκολες συνθήκες, πρέπει να έχεις κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. Αυτό κάνουμε. Συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπάρχει και θα θέλαμε εκεί πραγματικά να δούμε την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και να δούμε μετά πως θα προχωρήσουμε, αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά.

 

Προηγούμενο άρθροΣέλι: Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το χιονοδρομικό κέντρο
Επόμενο άρθροΚαρδίτσα: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού