Συζητούμε σήμερα τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2020. Πρόκειται για τον 1ο Προϋπολογισμό της νέας Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Προϋπολογισμός αυτός σηματοδοτεί την επιστροφή της Πατρίδας μας στο μέλλον.
Ένας Προϋπολογισμός που ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε. Ένας Προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ένας Προϋπολογισμός που αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
O Προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η «ευημερία για όλους» δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης έχουν ήδη προκαλέσει αλλαγή στο κλίμα και στην εικόνα της Ελλάδας. Οι οικονομικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες το επιβεβαιώνουν.
1) Υπήρξε πλήρης άρση των capital controls.
2) Αποπληρώθηκε πρόωρα το υψηλότοκο τμήμα των δανείων του Δ.Ν.Τ..
3) Ξεμπλόκαραν μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.
4) Ξεμπλόκαραν περίπου 170 αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς σε μη-διασυνδεδεμένα νησιά.
5) Απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της Δ.Ε.Η. και προχωρά η εξυγίανσή της, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν από τις ευρωεκλογές.
6) Εγκρίθηκαν από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άλλα έξι επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 50 εκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργούν 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας.
7) Εγκρίθηκαν επίσης 119 επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.
8) Καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό που αποτυπωνόταν στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και διασφαλίστηκε υπερπλεόνασμα που διατίθεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
9) Υπήρξε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s.
10) Το Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν – για πρώτη φορά – αρνητικό επιτόκιο.
11) Η Ελλάδα δανείστηκε με δεκαετές ομόλογο, που είχε επιτόκιο μόλις 1,5%, έναντι επιτοκίου 3,9% λίγους μήνες πριν.
12) Ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο των 900 μονάδων, αυξημένος κατά 45% περίπου, έναντι των 613 μονάδων που ήταν στην αρχή του χρόνου.
13) Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται στις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.
14) Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται σε υψηλά 20ετίας.
Είναι σαφές ότι οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά και ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Χτίζοντας πάνω στην εμπιστοσύνη, γιατί αυτή είναι η λέξη-κλειδί που εξασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο για την Πατρίδα μας, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και η ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.
Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να τονώσουμε την πραγματική οικονομία. Για να μειώσουμε την ανεργία και να βελτιώσουμε ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής, με μείωση φόρων και συγκράτηση δαπανών, που αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2020 σπάει τον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης. Και με επενδύσεις, λιγότερους φόρους και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα από ουραγός στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία, θα γίνει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης.
Για του λόγου το αληθές, σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω. Ο Προϋπολογισμός προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020.
Όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά. Οδηγείται έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνεται δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό μεγαλύτερο εισόδημα. Και αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός, δίνει την απάντηση και σε μια σειρά από εσφαλμένες απόψεις που εκφράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την αντιπολίτευση από αυτό εδώ το βήμα.
Ακούστηκε, για παράδειγμα, πολλές φορές η άποψη ότι «αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου το 2020, άρα δεν μειώνονται οι φόροι». Επειδή μας ακούει ο Ελληνικός λαός, πρέπει να είμαστε σοβαροί και να λέμε την αλήθεια. Και, όπως διδάσκει η θεωρία και δείχνει η πράξη, η αλήθεια είναι ότι όταν μια οικονομία βρίσκεται σε περιοχή υπερφορολόγησης, η μείωση των φόρων προκαλεί αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και η ελληνική οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, έσπασε όλα τα ρεκόρ υπερφορολόγησης.
Επιπλέον, η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2020 θα προέλθει από την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης. Όσο μεγαλώνει η πίτα της οικονομίας -και το 2020 όπως ανέφερα μεγαλώνει κατά 7 δις ευρώ περίπου- είναι προφανές ότι θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα, καθώς το αυξημένο εισόδημα θα φέρει άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επομένως, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ναι, γίνεται, να μειώνεις φόρους και ταυτόχρονα να αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα. Δεν είναι θέμα ούτε ιδεολογικό, ούτε μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Είναι θέμα σωστής οικονομικής πολιτικής, και κοινής λογικής, που τόσο έλειψε τα προηγούμενα χρόνια.
Μαζί με την υπερφορολόγηση, ο Προϋπολογισμός του 2020 βάζει -επιτέλους τέλος- και στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2016-2018 αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους πιστωτές. Μια εντελώς αχρείαστη και αντιπαραγωγική πολιτική που στραγγάλισε την ελληνική οικονομία, ψαλιδίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να χαθεί μια εξαιρετικά ευνοϊκή διεθνής συγκυρία το διάστημα 2015-2018. Όταν, δηλαδή, η παγκόσμια οικονομία απολάμβανε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλές τιμές ενέργειας και φθηνή ρευστότητα χάρη στα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Ως απόδειξη για τα παραπάνω, καταθέτω στα Πρακτικά δύο γραφήματα για το 2017 και το 2018, που δείχνουν ότι όσο υψηλότερο ήταν το «αχρείαστο υπερπλεόνασμα», τόσο χαμήλωνε ο ρυθμός ανάπτυξης. Αντί για μοχλός ανάπτυξης, ο Προϋπολογισμός έγινε στα χέρια της προηγούμενης κυβέρνησης ένα μεγάλο, αριστερό, όπως θα έλεγε ο κ. Τσακαλώτος, ψαλίδι. Η πολιτική αυτή τελειώνει.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Με τον Προϋπολογισμό του 2020 αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι εδώ για να πράξει αυτό που είναι σωστό, και όχι αυτό που είναι εύκολο. Με όραμα και ρεαλιστική αισιοδοξία. Με τόλμη και σύνεση. Για να επιστρέψει η Πατρίδα μας με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Σας καλώ, λοιπόν, με αίσθημα ευθύνης να υπερψηφίσετε τον Προϋπολογισμό του 2020.
Σας ευχαριστώ.
*Τα γραφήματα που κατατέθηκαν στα Πρακτικά της Βουλής μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://we.tl/t-lAXnUxG9jA