Το βράδυ που η μουσική έχασε την καρδιά της – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Χθες το απόγευμα, σκεφτόμουν τι θέμα θα έχει το σημερινό άρθρο. Κοίταξα λίγο την ειδησεογραφία, τι λένε τα κόμματα, μίλησα με κάποιους πολιτικούς και πολιτικάντηδες στο τηλέφωνο. Κι ύστερα σκάλισα λίγο και το δημοσιογραφικό αρχείο. Αυτό έδωσε τη λύση στα διλήμματά μου. Αφού εκεί, ήταν σημειωμένη μια αποφράδα ημέρα για τη μουσική και τον πολιτισμό.  8 Δεκεμβρίου 1980: Η δολοφονία του Τζων Λένον. Το βράδυ που η μουσική έχασε την καρδιά της.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Εκείνο το βράδυ, πιτσιρικάς, ήμουν με μια καλή φίλη στο σπίτι της στο Παγκράτι. Σπούδαζε μουσική κι αρχιτεκτονική στο Λονδίνο. Είχε έρθει σχετικά νωρίς στην Ελλάδα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Έλα σπίτι να τα πούμε και να  σου παίξω στο πιάνο κάτι καινούργια κομμάτια που έχω φτιάξει».

Έτρεξα! Χειμωνιάτικο απομεσήμερο, βροχερό. Το ζέστανε με τις υπέροχες μελωδίες της. Πραγματικά υπέροχες! Πέρασαν κάποιες ώρες, με συζήτηση, πιάνο κι απόπειρες να βάλουμε στη μελωδία στίχους. Ώσπου, κτύπησε το τηλέφωνό της. Είπε δυο τρεις κουβέντες κι είδα το πρόσωπό της να «παγώνει». «Δεν είναι δυνατόν», ψέλλισε! Κι ύστερα στράφηκε προς το μέρος μου: «Σκότωσαν τον Τζον Λένον»!

Δεν τα πάω καλά με τις ημερομηνίες. Και εξ αιτίας αυτού έχω μπει πολλές φορές σε «περιπέτειες» ξεχνώντας επετείους, γενέθλια κλπ! Μα εκείνη την ημερομηνία, 8 Δεκεμβρίου 1980, δεν θα τη ξεχάσω ποτέ! Δεν γίνεται να τη ξεχάσω.   Ο Λένον, για εμένα την γενιά μου μα και την προηγούμενη από εμάς, ήταν ένας μύθος! Ήταν η προσωπικότητα, ο καλλιτέχνης που είχε τρυπώσει στις ψυχές κι είχε δώσει δύναμη σε όνειρα και πράξεις. Ήταν ο άνθρωπος που –πλην όλων των άλλων- έγραψε το «Imagine». Ύμνος! Παγκόσμιος ύμνος!

Η σφαίρα του ψυχοπαθούς δολοφόνου του, δεν σκότωσε μόνο τον Τζον Λένον.  Γέμισε σημάδια και τις δικές μας καρδιές και ψυχές.  Το κακό έγραφε πια «4».  Δεχόμαστε ακόμη μια σφαίρα μετά από εκείνες των δολοφονιών  του Τζων Κένεντι, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κένεντι!

Λίγες μέρες πριν, ο Λένον είχε κάνει ένα εντυπωσιακό come back στην δισκογραφία με το άλμπουμ «Double Fantasy», που ηχογράφησε με την Γιόκο. Κι εκείνο το πρωί της  8ης Δεκεμβρίου είχαν δεχθεί στο σπίτι τους την φωτογράφο του Rolling Stone, Άνι Λίμποβιτς. Στις 4.30 το απόγευμα, φεύγοντας από το Dakota, Λένον και Γιόκο συναντήθηκαν με έναν άνδρα που τους ζήτησε να υπογράψουν ένα αντίτυπο του «Double Fantasy». Επιστρέφοντας στο σπίτι, αργά το βράδυ, τους πλησίασε ο θαυμαστής που είχε ζητήσει, το απόγευμα, το αυτόγραφο. ‘Έβγαλε ένα πιστόλι και πυροβόλησε τέσσερις φορές τον Λένον στο στήθος. Η μουσική σταμάτησε! Ο κόσμος μαύρισε!

Τότε δεν υπήρχαν κινητά, τηλεοράσεις και κάμερες παντού. Τυχαία μαθεύτηκε το γεγονός. Ένας δημοσιογράφος που είχε μεταφερθεί τραυματισμένος από τροχαίο στο Νοσοκομείο, έμαθε τι συνέβαινε και τηλεφώνησε στο ABC News. Η είδηση δόθηκε αμέσως στον παρουσιαστή της εκπομπής «Monday Night Football», Χάουαρντ Κοζέλ. Κι έτσι, ο θάνατος του μέγιστου Τζων Λένον, ανακοινώθηκε στην οικουμένη από μια αθλητική εκπομπή! Τα νέα ταξίδεψαν αστραπιαία σε όλη την υφήλιο. Ήταν σαν να ακούστηκε ο πρώτος πυροβολισμός σε όλον τον κόσμο!
Η μουσική, η ποίηση, η δημιουργία, ο κόσμος, ήταν πια φτωχότεροι…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 09 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο άρθροΝέα Ζηλανδία: Τουλάχιστον ένας νεκρός εξαιτίας της έκρηξης στο ηφαίστειο Ουακατάνε, υπάρχουν παγιδευμένοι στο νησί Γουάιτ
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.