Η προοπτική που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας για απέλαση του πρέσβη της Λιβύης αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν δοθεί στην Ελλάδα το κείμενο του Μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνησή του, με την Τουρκία, έχει θετικά στοιχεία αλλά πάλι κινείται στο χώρο της μετριότητας.
Δεδομένου ότι η συμφωνία του Μνημονίου έχει υπογραφεί με την Τουρκία, το ΑΚΚΕΛ τονίζει ότι ακριβώς ίδια αντιμετώπιση θα πρέπει να έχει και ο πρέσβης της Τουρκίας. Δηλαδή να ζητηθεί το ίδιο και από τον πρέσβη της Τουρκίας και να του τεθεί η ίδια προοπτική της απέλασης αν η Τουρκία δεν παρουσιάσει το κείμενο εντός του χρονικού ορίου που έχει τεθεί και για την Λιβύη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει κάποιο λόγο να φοβάται την Τουρκία ή να της παρέχει ειδική μεταχείριση; Γιατί δεν δόθηκε το ίδιο τελεσίγραφο και στις δύο πλευρές μέσω των πρέσβεών τους;
Το ΑΚΚΕΛ τονίζει επίσης ότι κανονικά δεν θα έπρεπε ούτε καν να δοθεί αυτή η εξυπηρέτηση στο πρόσωπο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί (ως πρέσβης) την Λιβύη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στην οποία υπακούει, είναι ουσιαστικά η κυβέρνηση της πρωτεύουσας Τρίπολης και της γύρω περιοχής ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας διοικείται από τις επαναστατικές δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ.
Ο Χαφτάρ έχει αντιδράσει σθεναρά με αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας η οποία τροφοδοτεί με όπλα και κατασκοπευτικό εξοπλισμό την κυβερνητική δομή πού βρίσκεται στην Τρίπολη και υποστηρίζεται από δυτικές χώρες. Η κυβέρνηση έχει εθνική υποχρέωση να άρει την αναγνώριση αυτής της κυβερνητικής δομής και να στηρίξει τον Στρατηγό Χαφτάρ.