Σε εργαστήριο με θέμα «Ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας για το μέλλον της Ευρώπης» στις Βρυξέλλες συμμετείχαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.
Το εργαστήριο διοργανώθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019 από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (DG for Research and Innovation) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) και τα Καινοτομικά Οικοσυστήματα – Task Force II.
Τα ευρωπαϊκά «οικοσυστήματα καινοτομίας» αποτελούν ειδικό τμήμα του Πυλώνα ΙΙΙ της πρότασης Horizon Europe (HEU), με προτεινόμενο προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπούν στη διασύνδεση περιφερειακών και εθνικών φορέων καινοτομίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας κοινά διακρατικά και διεθνή-περιφερειακά προγράμματα καινοτομίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις Περιφέρειες και τις συνδεδεμένες χώρες.
Το εργαστήριο με θέμα «Ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας για το μέλλον της Ευρώπης» αφιερώθηκε στις περιφέρειες της ΕΕ και είχε ως πρωταρχικούς στόχους τη χαρτογράφηση των περιφερειακών προκλήσεων, αναγκών και προτεραιοτήτων, τη διερεύνηση βέλτιστων πρακτικών σε συνεχιζόμενες και προγραμματισμένες πρωτοβουλίες, καθώς και τη συγκέντρωση προτάσεων για το πώς το Horizon Europe μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις δραστηριότητες για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας και των επιπτώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το εργαστήριο συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Καινοτομίας Περιφερειών (ERRIN), την Ευρωπαϊκή Ένωση Αναπτυξιακών Οργανισμών (EURADA) και το “Startup Europe Regions Network” (SERN). Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ-ΚΜ) εκπροσώπησε το στέλεχος του ΠΤΑ-ΚΜ Ιωάννης Σπάνδος.