Πάλι επιδοματάκια αντί μειώσεις φόρων – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως με την πιθανή διανομή του υπερπλεονάσματος ή μέρους αυτού. Ακούμε και διαβάζουμε σκέψεις, απόψεις, θέσεις. Άλλος λέει να δοθούν επιδόματα, άλλος να στηριχθεί η ΔΕΗ, άλλος το μακρύ του και το κοντό του. Κανέναν δεν άκουσα να ισχυρίζεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν κάποιοι φόροι.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι η μοιρασιά του υπερπλεονάσματος είναι ένα ισχυρό τεστ για το τι οικονομία θέλει η κυβέρνηση κι όλοι εμείς συνολικά. Αλλά όπως φαίνεται … τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!

Εκτιμώ ότι ΔΕΝ μπορεί να συνεχίζεται η επιδοματική πολιτική. Τα λέγαμε και τα γράφαμε πριν τις εκλογές, τα λέμε και τα γράφουμε και τώρα. Δεν γίνεται να εγκληματούμε συστηματικά –με τους «σοβιετικούς θύλακες»- εις βάρος της  εθνικής μας οικονομίας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Ακούστε: Η υπερφορολόγηση της Αριστεράς δημιούργησε  υπερπλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ για το 2019. Αυτά τα χρήματα δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία στην κυβέρνηση ν’ ασκήσει την πολιτική της στην οικονομία και στην κοινωνία. Αλλά,  (σημειώνουμε εμείς), χωρίς το ένα να είναι σε βάρος του άλλου… Συνεννοηθήκαμε;

Προσέξτε:

Κάποιοι σιγοντάρουν τη διαχρονική φαυλότητα του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ, που απαιτεί  σωτηρία από την πτώχευση αλλά διατηρούν «ανοικτή» την πόρτα της  ΓΕΝΟΠ που ουσιαστικά  (ανάμεσα σε άλλα), απαιτεί… και μόνιμο τσάμπα ρεύμα για τους 17.000 που απασχολεί και (προφανώς) και για τους (άλλους τόσους) συνταξιούχους της…  Ας μη το διανοηθούν! Συνεννοούμαστε;

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για διάθεση κάποιου μέρους των 400 εκατ. σε δομές των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας που υποδέχονται το προσφυγικό –μεταναστευτικό.

Θα πει κάποιος: Είναι κακό αυτό; Είναι κακό που κάποια χρήματα θα πάνε σε έργα ανακούφισης των κατοίκων, για να καταλήξουν ως κέρδη στην κοινωνία;

Αντί απάντησης θυμίζω τη διαδρομή:  Το υπερπλεόνασμα (δηλαδή οι φόροι μας) θα μπουν αρχικά στα κρατικά ταμεία. Ύστερα θα πάνε στα ταμεία των Περιφερειών. Κι από εκεί στα ταμεία των Δήμων. Οι δε Δήμοι θα κάνουν ότι … θέλουν οι κάτοικοί τους!  Αυτές οι διαδρομές δεν είναι τωρινές. Δεκαετίες το σοβιετικό κράτος μας  σκέφτεται και λειτουργεί ΜΟΝΟ με γνώμονα του πώς θα κερδίσει το πελατειακό σύστημα.  Έτσι και τώρα, τα χρήματα του σοβιετισμού (από τα χαράτσια, τα λοιπά τέλη επιτηδεύματος , τις εισφορές αλληλεγγύης κλπ στις πλάτες κυρίως των ιδιωτών) θα έχουν την ίδια διαδρομή! Στο τέλος θα … χαθούν ή θα καταλήξουν σε ανούσια έργα βιτρίνας.

Αναρωτιέμαι: Ουδείς σκέφτεται ότι με τα 400 αυτά εκατομμύρια, θα μπορούσαν να μειωθούν –έστω και λίγο- οι γελοίοι φόροι; Που αφορούν δυνατούς κι αδυνάτους; Δηλαδή, όλους;  Ουδείς σκέφτεται ότι θα μπορούσαμε να κάναμε κι άλλη οικονομία και να είχαμε κι άλλα υπερπλεονάσματα αν δεν επέμενε και τούτη η κυβέρνηση να διατηρεί την «μπλε- πράσινη- ροζ και κόκκινη» Ελλάδα των 2,5 χιλιάδων άχρηστων οργανισμών και «υπηρεσιών»; Ουδείς σκέφτεται ότι θα έχουμε κι άλλα υπερπλεονάσματα αν σταματήσουμε να συντηρούμε τον, κατά 150 χιλιάδες άτομα, υπεράριθμο κομματικό στρατό κατοχής στο δημόσιο;

Εν κατακλείδι: Αφού με το υπερπλεόνασμα δεν θέλουν να ελαφρύνουν φόρους (εισφορά αλληλεγγύης ή κι άλλο τον ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ κλπ) ας προσέξουν τουλάχιστον να φτάσουν τα… επιδοματάκια σε ελληνικά χέρια. Κι όχι όπως συνήθως συνέβαινε (κυρίως) μέχρι τώρα σε αλβανικά,  βουλγαρικά, πακιστανικά κι αφρικάνικα…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Νέο “φρένο” της Γερουσίας σε απόφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.