Έχω εκφράσει χιλιάδες φορές προς συνδικαλιστές την ερώτηση: Γιατί πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος ο υπάλληλος καθαριότητας του δήμου; Γιατί πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος ο υπάλληλος της ΔΕΗ ή των ΕΛΤΑ; Γιατί πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ ή ο υπάλληλος που απασχολείται στο λογιστήριό της; Γιατί πρέπει να έχουν δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπως οι μάγειρες, οι καθαρίστριες ή οι τραπεζοκόμοι; Και πολλά πολλά ακόμη.
Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Κι όταν πήρα ήταν κραυγές και ύβρεις. Μέχρι και ακροδεξιό με αποκάλεσε προσφάτως μια κυρία σε δημόσιο νοσοκομείο! Μη γνωρίζοντας προφανώς ούτε την διαδρομή μου αλλά ούτε και το γεγονός ότι και η Ακροδεξιά τάσσεται υπέρ του μεγάλου κράτους και του κρατισμού σε παράλληλη πορεία με την Αριστερά!
Γιατί τα λέω αυτά; Επειδή η Ελλάδα βρομάει και ζέχνει από τη μια μεριά της μέχρι την άλλη από τα σκουπίδια. Επειδή οι συνδικαλιστές αρνούνταν ν’ αποδεχθούν την ρύθμιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που αναφέρει ότι κάθε ΟΤΑ έχει τη δυνατότητα (αν θέλει κλπ κλπ) να δίνει την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό σε ιδιώτες. Έτσι, κατέβηκαν σε απεργία κι η Ελλάδα γέμισε σκουπίδια. Αν η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε ισχύ, ο κάθε δήμος θα προσλάμβανε ιδιώτες να τα μαζέψουν κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δεν μπορεί πια η κάθε συντεχνία να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο προς όφελός της.
Ρώτησα έναν συνδικαλιστή που είχα καλεσμένο στο ραδιόφωνο για ποιον λόγο πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος. Ξέρετε τι μου απάντησε; Ότι αν οι υπηρεσίες καθαριότητας δοθούν σε ιδιώτες δεν θα είναι ούτε καλύτερες ούτε φθηνότερες. Γιατί, όπως εξήγησε «ο επιχειρηματίας το μόνο κίνητρο που έχει είναι το κέρδος!
Όταν του ζήτησα να μου πει τι κακό έχει το κέρδος, κάτι ψέλλισε κάτι περί … πλουτοκρατίας και δίκιου του εργάτη… Όταν τον ρώτησα αν εκείνος εργάζεται με κίνητρο το μισθό που εισπράττει κι όχι για την –υποθέτω- κοινωνική ευημερία, έκλεισε το τηλέφωνο καταγγέλλοντάς με ως εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου!!!
Απάντηση, πάντως, δεν πήρα. Όπως δεν πήρα στο ερώτημα πώς γίνεται η αποκομιδή σκουπιδιών να κοστίζει, ανά τόνο, ως δημοτική υπηρεσία τριπλάσια χρήματα απ’ ότι ως ιδιωτική;
Εγώ θα πρότεινα στους συνδικαλιστές και στους έχοντες την γνώμη ότι η αποκομιδή σκουπιδιών πρέπει να είναι δημόσια υπηρεσία, να δεχθούν ένα απλό πείραμα. Σε κάθε δήμο της χώρα και για διάστημα 2 μηνών να δοθεί ένα δημοτικό διαμέρισμα σε ιδιώτη για αποκομιδή σκουπιδιών. Κι εκεί θα δούμε και θα συγκρίνουμε. Και υπηρεσίες και κόστος…
Να τονίσουμε κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό: Η διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο στο άρθρο 178 και προκάλεσε την απεργία της βρόμας, είναι αντιγραφή του νόμου Ραγκούση το 2011. Τον οποίο κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Το τονίζω για να καταλαβαινόμαστε. Επειδή τα συριζόπουλα μαζί με τους κνίτες πρωτοστάτησαν στην απεργία…
Θέλω να πω κάτι ακόμη. Η κοινωνία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις συντεχνίες αλλά αδύναμη ν’ αντιπαρέλθει εκβιασμούς. Πότε ο ένας κατεβάζει διακόπτες, πότε ο άλλος αφήνει βρόμικες τις πόλεις, ο τρίτος σταματά το μετρό ή τις συγκοινωνίες….
Δεν πάει άλλο. Βλέπουν την ανοχή ή τον δισταγμό της κοινωνίας και ορμούν με λύσσα. Έχουν το κράτος λάφυρο τους, έτσι τους έχουν πει όλες οι κυβερνήσεις, χρόνια τώρα.
Δεν πάει άλλο. Όλο κεκτημένα και διεκδικήσεις. Διεκδικούν συνεχώς από αυτούς που πραγματικά «ματώνουν» για να επιβιώσουν. Τη μία η ΔΟΕ, την άλλη η ΟΛΜΕ, μετά η ΠΟΕΔΗΝ, τα παιδιά του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ, η ΠΟΕ ΟΤΑ, η μία μετά την άλλη οι κρατικοδίαιτες συντεχνίες εκβιάζουν και ζητούν την αποστολή κι άλλων λογαριασμών στους φορολογούμενους.
Φτάνει πια.