Πολλά εν ολίγοις και σήμερα
@ Η κυβέρνηση στο πλαίσιο μια διακομματικής συναίνεσης που επιζητά για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, πετά στα σκουπίδια την μεγάλη ευκαιρία να φτιάξει και να ψηφίσει έναν κανονικό νόμο. Ο νόμος Θεοδωρικάκου – Γεραπετρίτη που συμφωνήθηκε να ψηφιστεί είναι ένας νόμος συμβιβασμός στην οπισθοδρομικότητα της Αριστεράς. Ένας νόμος ταλαιπωρία που ελάχιστους Έλληνες του εξωτερικού θα συγκινήσει για να διανύσουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να ψηφίσουν σε πρεσβείες ή προξενεία.
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι χάνεται (χάθηκε) η ιστορική ευκαιρία της επιστολικής ή διαδικτυακής ψήφου για τους αποδήμους εξ αιτίας του κομματικού σταλινικού μαυσωλείου. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι δεν θα χανόταν ο κόσμος αν ο νόμος καταρτιζόταν και ψηφιζόταν σωστός έστω κι αν ίσχυε από τις μεθεπόμενες εκλογές… Ούτως ή άλλως οι επόμενες (με απλή αναλογική) θα είναι σαν να μην έγιναν αφού δεν θα έχουν αποτέλεσμα και θα γίνουν πάλι εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα. Όπου θα μπορούσε να ισχύει και η επιστολική- διαδικτυακή ψήφος. Τώρα, θα ψηφισθεί με ευρεία πλειοψηφία ένας νόμος, που στο όνομα, όμως, της συναίνεσης, θα απέχει από τις κυβερνητικές προθέσεις.
Έτσι, με την εξαίρεση της επιστολικής και ψηφιακής ψήφου — όπως απαίτησαν το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ- αποκλείεται ο μεγαλύτερος αριθμός αποδήμων από την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Χώρια που κάποιοι έγκριτοι νομικοί μιλούν ήδη για νόμο στα όρια της συνταγματικότητας. Αφού το άρθρο 51 του Συντάγματος αποκλείει κάθε περιορισμό με νόμο εκτός από ηλικιακό περιορισμό η δικαστική στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Παράδειγμα: Λέει ο νόμος ότι αυτός που έχει δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχει μείνει στην Ελλάδα 2 χρόνια τα τελευταία 3-40 χρόνια! Πώς διάβολο αποδεικνύεται αυτό; Και πώς μπορεί να γίνεται διαχωρισμός Ελλήνων; Κι επειδή η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού αναρωτιέμαι πώς στο καλό δεν σκέφτηκε κανένας ότι δικαίωμα ψήφου (επιστολικά ή ψηφιακά) θα μπορούσε να έχει όποιος μπορεί να πάρει το αεροπλάνο για να έρθει να ψηφίσει;
Ξέρετε κάτι; Καλή και άγια η συναίνεση. Και ζητούμενη. Αλλά όχι να βιάζεται η λογική με τις σταλινιές των παλαιών και νέων σταλινικών… Ξαναλέω ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει σωστός ο νόμος και δεν θα χάλαγε ο κόσμος να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές…
@Πάμε σε άλλο θέμα. Υπήρξε τελικά σκάνδαλο Novartis ;
Ασφαλώς και υπήρξε. Γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας χρηματίστηκαν επί σειρά ετών προωθώντας φάρμακα της εταιρίας. Τιμωρήθηκε κανείς για το σκάνδαλο Novartis ; Όχι γιατί στην Ελλάδα ζούμε όπου εκτός από ελάχιστα πράγματα, τίποτα εδώ δεν γίνεται σωστά και ένα υπαρκτό σκάνδαλο κατέληξε να εκφυλιστεί σε μια πολιτική αντιπαράθεση.
Υπήρξε συνωμοσία της κυβέρνησης Σύριζα προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικοί της αντίπαλοι ; Αναμφισβήτητα υπήρξε και η έκταση και ο βαθμός ενοχής των πρώην κυβερνώντων θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη.
Ήταν λάθος οι δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη ότι οι Τσίπρας/Πολάκης μπορεί να χρηματίστηκαν από φαρμακευτικές εταιρίες ; Προφανώς και ήταν. Όταν έχεις υπόνοιες ή αποχρώσες ενδείξεις χρηματισμού πολιτικών προσώπων, δεν κάνεις δημόσιες δηλώσεις αλλά πας κατευθείαν στον εισαγγελέα και καταθέτεις τα στοιχεία που έχεις.
Γκέλα ολκής του Άδωνι. Ο οποίος μιλώντας όλη μέρα στα ΜΜΕ, δεν μπορεί παρά να πέφτει σε λούμπες… Άρα ή πρέπει να αυτοπεριοριστεί ή κάποιος να του βάλει φρένο. Ο Κυριάκος εν προκειμένω.
Θεωρώ ανεπίτρεπτο να είναι υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και να μιλά γενικά, αόριστα και χωρίς στοιχεία (όπως παραδέχθηκε τελικά) για χρηματισμό από φαρμακευτικές εταιρίες! Δυσφημώντας στην ουσία συλλήβδην τον κλάδο που τα τελευταία 40 χρόνια έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σε τελική ανάλυση, ακόμη κι αν ο Άδωνις έχει όλα τα δίκια με το μέρος του εξ αιτίας της άδικης στοχοποίησής του, αδικεί ο ίδιος τον εαυτό του πέφτοντας στο επίπεδο των Τσίπρα/Πολάκη. Συν του ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να κοιτάζει μπροστά αφήνοντας πίσω το σκοτεινό παρελθόν του Σύριζα. Έκανε ο Κυριάκος την σπουδαία ανακοίνωση για την εξάλειψη του ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τελικά όλοι στάθηκαν στο είπε ο Άδωνις…
@ Προκόπης Παυλόπουλος και Κώστας Καραμανλής, μαζί την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη. Για τα ογδοντάχρονα της εταιρείας Μακεδονικών σπουδών. Ο πρώτος θα τιμηθεί με το «Χρυσό Μετάλλιο» της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κι αμέσως μετά θα καθίσει ν’ ακούσει τον Κώστα Καραμανλή που θα μιλήσει δημοσίως μετά από πολλά χρόνια. Κάτι που θα επαναλάβει (ως κεντρικός ομιλητής) σε Συνέδριο του Πανεπιστημίου City στο Λονδίνο, στις 6 Νοεμβρίου, με θέμα «Αυτός ο κόσμος αλλάζει».
Η κοινή παρουσία Καραμανλή και Παυλόπουλου ερμηνεύεται ως προτίμηση του πρώτου εν όψει της προεδρικής εκλογής. Η δε βράβευση Παυλόπουλου από την γηραιά Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών παραμένει χωρίς εξήγηση…
Για ποιον λόγο βραβεύεται άραγε ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις, επί υπερυπουργίας του, που συνετέλησαν τα μάλα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας; Για την παρακολούθηση της πυρπόλησης της Αθήνας το 2008; Για την άρνησή του να παρέμβει στις συστηματικές εξωθεσμικές ολισθήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα; Για την απαθή παρακολούθηση της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης; Για την απλή παρακολούθηση του γελοίου δημοψηφίσματος του 2015; Για την ανυπαρξία αντίδρασης στο Σκοπιανό; Για την γελοιότητα μπροστά στον Ερντογάν; Που ασχολήθηκε με θέματα που ο Τούρκος έθεσε στον Παπαχελά και του έδωσε τη δυνατότητα να τα θέσει από το πλέον επίσημο βήμα, το ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο; Εκτός αν τον βραβεύσουν ως κυνηγό! Του Μινώταυρου…
@ Μου λένε πάντως, ότι ο Καραμανλής θα εκφράσει ανησυχίες την Κυριακή. Για τις επιδιώξεις της Άγκυρας να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο για συνεκμετάλλευση, με αφορμή τις εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός με το οποίο είναι απολύτως αντίθετος. Ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μέλλον της, μετά το «άδειασμα» Ζάεφ από το «βέτο» Μακρόν και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μη χορηγήσει ενταξιακή ημερομηνία στη Βόρεια Μακεδονία.
Υπενθυμίζω ότι η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Βελλίδειο, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
@ Κάτι τελευταίο για σήμερα. Ο φιλελευθερισμός, ευτυχώς δεν αποτελεί δόγμα. Κι όσοι τον επικαλούνται δεν μπορούν να μη λάβουν υπ’ όψιν τους τις συνθήκες της πραγματικότητας που πολλές φορές φέρνουν τον υπερασπιστή του αντιμέτωπο με τις γενικές αρχές του.
Τι θέλω να πω; Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να θεωρεί ότι η δημιουργία κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα είναι απλό ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν να κλείνει τα μάτια στην ανασφάλεια μιας κοινωνίας που δεν έχει εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό της. Κι ας απαλλαγεί επιτέλους από τα ενοχικά σύνδρομα απέναντι σε όσους μονοπωλούν τον ανθρωπισμό και την πρόοδο καταπατώντας τα δικαιώματα του «λαού» που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Θα ήταν μοιραίο λάθος αν η σημερινή κυβέρνηση διαχειρισθεί ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα όσο το μεταναστευτικό με γνώμονα τον φόβο μην την κατηγορήσουν οι αποτυχημένοι για «ακροδεξιά» παρέκκλιση…
@ Χαιρετώ σας με την υπόμνηση ότι η ανησυχώ τα μάλα από την σιωπή του Μπίστη…