Άγιον Όρος- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Μονή Παντοκράτορος: «Μοναχός σημαίνει αυταπάρνηση, σημαίνει άρση Σταυρού»

«Μοναχός σημαίνει αυταπάρνηση, σημαίνει άρση Σταυρού, σημαίνει εκούσια απάρνηση του εγωισμού» τόνισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, το πρωί στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, υπογραμμίζοντας ότι η μοναστική ζωή αποτελεί ένα διαφορετικό «ομορφότερο και πλέον παρήγορο» παράδειγμα βίου, από εκείνο που έχει επικρατήσει στον σύγχρονο κόσμο.

«Αυτή η άλλη βιωτή, είναι ότι ομορφότερο και πλέον παρήγορο παρέμεινε σε ένα κόσμο ο οποίος διώκει το πρόσωπο και αναδεικνύει το άτομο, ο οποίος έμαθε να αγαπά μόνον με συμφέρον με αντάλλαγμα, ο οποίος ιδρύει ΜΚΟ για την φιλανθρωπία και εντούτοις δεν χαρίζει μια καλημέρα, ή μια μερίδα τροφής εις τον πλησίον» τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Και χριστιανός άνευ ανιδιοτελούς αγάπης εις τον πλησίον δε νοείται. Όμως, υμείς οι μοναχοί έχουμε ως  πυξίδα και οδηγό, ως φρόνημα, τα λόγια του Κυρίου: «Αύτη εστί η εντολή, αγαπάτε αλλήλους».

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «σπουδαιότατη ευκαιρία πνευματικής ανατάσεως και αναζωογονήσεως» την κάθε επίσκεψη στο Άγιο Όρος και συνεχάρη την αδελφότητα της μονής Παντοκράτορος και τον ηγούμενο Γαβριήλ για το μοναστικό ήθος και το έργο τους. Υπογράμμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «προσεύχεται, όλως ιδιαιτέρως» για τα «πνευματικά τέκνα» του, στο Άγιο Όρος και πρόσθεσε: «Προτρεπόμεθα δε υμάς, όπως καθ εκάστην μνημονεύετε ημάς τους ταπεινώς διακονούντες το ιερόν της Ορθοδοξίας κέντρον και να είστε βέβαιοι ότι εκεί κρύπτεται επιμελώς το μεγαλείον ενός ολοκλήρου γένους, του γένους μας, της Ρωμιοσύνης, του Όρους και της Οικουμένης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε ευχές από τους μοναχούς για τη συμπλήρωση εικοσιοκτώ χρόνων από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συνέπεσε με τη σημερινή επίσκεψη του, στη μονή Παντοκράτορος.

«Ως προσκυνητές της χάριτος Αυτού, προσήλθαμε αυτή τη φθινοπωρινή πρωία, καθ’ην μνημονεύομε και τη συμπλήρωση των είκοσι και οκτώ ετών από της Ελέω Θεού αναρρήσεως ημών εις στον Θρόνο της βασιλίδος των πόλεων, γεγονός δια το οποίον αίνος και δοξολογίαν αναπέμπομε εις τον μόνον Θρόνον του εν Τριάδι Θεού» είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Αναφερόμενος στη μοναστική ζωή, επεσήμανε ότι «ατυχώς» συνηθίζεται να εκλαμβάνεται από ορισμένους «ως ραστώνη και ραθυμία και αποφυγή ευθυνών και δυσκολιών της ζωής» και πρόσθεσε: «Εν τούτοις η πραγματικότης είναι, ότι το να είναι κανείς αληθείς και γνήσιος μοναχός αποτελεί δυσκολοκατόρθωτο έργο. Μοναχός σημαίνει αυταπάρνηση, σημαίνει άρση Σταυρού, σημαίνει εκουσία απάρνηση του εγωισμού και των αποτόκων του, ότι ακριβώς δηλαδή ο κόσμος θεωρεί δικαίωμα και ως αυτονόητο. Αύτη η ζωή του μοναχού διαθέτει όμως τη γοητεία της ησυχίας, τη χαρά της ελπίδος, την ελπίδα της αιωνιότητος, την αποκαραδοκία Εκείνου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε αγιασμό και εγκαινίασε της νέας πτέρυγα φιλοξενίας της μονής. Νωρίτερα, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού ηγουμένου Βησσαρίωνα. Αργότερα, πλαισιωμένος από τους μοναχούς, φύτεψε ένα κυπαρίσσι στον περίβολο της μονής.

Στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη μονή Παντοκράτορος παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί, ο πρώην υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης και πλήθος προσκυνητών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΣυρία: Ο πρόεδρος Άσαντ δηλώνει έτοιμος να στηρίξει τους Κούρδους “απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα”