Υγεία: Μονοκλωνικά αντισώματα μειώνουν τον κίνδυνο για νέο έμφραγμα σε άτομα με ιστορικό

Μία νέα κατηγορία φαρμάκων, φαίνεται πως είναι αποτελεσματική όχι μόνο για τη σημαντική μείωση της χοληστερίνης έως και 60% σε ασθενείς που το χρειάζονται και δεν ανταποκρίνονται στις κλασσικές θεραπείες, αλλά παράλληλα αποτελεί μηχανισμό μείωσης του κινδύνου για ένα νέο έμφραγμα, σε άτομα με ιστορικό.

Όπως δηλώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χαράλαμπος Βλαχόπουλος στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», πρόκειται για τους αναστολείς της PCSK9 πρωτεΐνης, μίας ειδικής πρωτεΐνης που ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. «Ουσιαστικά είναι μονοκλωνικά αντισώματα, που μετά την ογκολογία πλέον έχουν εφαρμογή και στην καρδιολογία. Πρόκειται για ανοσοθεραπεία κατά κάποιον τρόπο».

Σύντομα η δημοσίευση της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας «Jacc Imaging»

Τα νέα σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας προκύπτουν από πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη από το 2016, σε 22 ασθενείς, και στην οποία συνεργάστηκαν υπό την ομπρέλα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο», τα νοσοκομεία Αττικόν, Ωνάσειο, Αλεξάνδρα, Τζάνειο, ΑΧΕΠΑ από Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Ηρακλείου. Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευτεί άμεσα στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας «Jacc Imaging». Έχουμε χρησιμοποιήσει μία ειδική τεχνική,  την τεχνική μελέτης της εκπομπής ποζιτρονίων, (σσ pet scan) η οποία έγινε στο ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρει ο κ. Βλαχόπουλος.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης

 «Συνήθως γίνεται για την ανίχνευση καρκίνων, ακόμα και στα πολύ πρόδρομα στάδια του. Εμείς με αυτή την τεχνική βρήκαμε ότι αυτά τα φάρμακα, εκτός από τη βασική τους δράση να ρίξουν τη χοληστερίνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα έως και 60% (ειδικά σε ανθρώπους που χρειάζεται να έχουν πολύ χαμηλή χοληστερίνη όπως πχ όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα) έχουν και άλλη μία δράση: μειώνουν τη φλεγμονή του τοιχώματος των αρτηριών».Η φλεγμονή του αρτηριακού τοιχώματος, μπορεί να γεννηθεί και σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού. Και επειδή κυκλοφορούν αυτές οι φλεγμονώδεις ουσίες μέσα στα αγγεία, κάνουν τις αθηρωματικές πλάκες να σπάνε, και δημιουργούν το έμφραγμα, επισημαίνει ο κ. Βλαχόπουλος. «Άρα ο μηχανισμός που δρουν αυτά τα φάρμακα είναι σημαντικός, γιατί μειώνεται ο κίνδυνος να υποστεί ένα νέο έμφραγμα ένας ασθενής που ήδη έχει υποστεί έμφραγμα στο παρελθόν. (Η αθηροσκλήρωση είναι η νόσος που προκαλεί εμφράγματα και εγκεφαλικά). Αυτά τα φάρμακα που γίνονται ενέσιμα μία ή δύο φορές το μήνα υποδόρια όπως η ινσουλίνη, εξηγεί ο κ. Βλαχόπουλος, χορηγούνται στους ασθενείς οι οποίοι πρέπει να ρίξουν πολύ χαμηλά τη χοληστερόλη τους και η κλασσική θεραπεία, δεν επαρκεί. « Επίσης είναι για ασθενείς που έχουν δυσανεξία στις στατίνες, που είναι η πρώτη γραμμή φαρμακευτικής αντιμετώπισης της χοληστερόλης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας
Επόμενο άρθροΨυχολογία: Συντροφικότητα, η δύναμη της σωματικής επαφής – Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας