Οι αρχές της Ιταλίας ενημέρωσαν αργά χθες Δευτέρα το βράδυ το πλοίο Alan Kurdi ότι δεν του επιτρέπουν να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας, λίγη ώρα αφού τρεις ακόμη μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό αποβιβάστηκαν στη Μάλτα.
Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye, που έχει ναυλώσει το πλοίο, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter το μήνυμα της ιταλικής ακτοφυλακής με το οποίο απαγόρευσε στο πλοίο την είσοδο στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας επικαλούμενη έναν πρόσφατο νόμο του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
Ωστόσο οι αρχές της Μάλτας απομάκρυναν για τρίτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας μετανάστες από το Alan Kurdi, το οποίο είναι ακινητοποιημένο στη Μεσόγειο περίπου 35 χιλιόμετρα νότια της Μάλτας χωρίς άδεια να ελλιμενιστεί.
Τρεις μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Μάλτα, δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, περίπου στις 04:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας). Πλέον στο Alan Kurdi απομένουν μόνο 5 από τους 13 ανθρώπους που είχε διασώσει.
Νωρίτερα η Sea-Eye είχε απευθύνει δημόσια έκκληση προς τις αρχές της Μάλτας για βοήθεια, τονίζοντας ότι ένας 17χρονος Τυνήσιος που βρίσκεται στο πλοίο προσπάθησε δύο φορές να πηδήξει στη θάλασσα, προφανώς για να αυτοκτονήσει.
Τόσο η Ιταλία όσο και η Μάλτα προσπαθούν να περιορίσουν τις διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, αρνούμενες να επιτρέψουν σε πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων να εισέλθουν στα λιμάνια τους και επιχειρώντας να τα αναγκάσουν να επιστρέψουν στη Βόρεια Αφρική.
Στην περίπτωση του Alan Kurdi η Μάλτα έχει προτείνει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τυνησία.
Το πλοίο έχει ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ προκειμένου να βρεθούν χώρες μέλη που θα δεχθούν τους υπόλοιπους μετανάστες, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπέρτραουντ χθες, ενώ πρόσθεσε ότι κάποιες «φαίνονται διατεθειμένες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ