Τελευταία ευκαιρία για όλους! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί που αφήνουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες επιχειρήσεις που θέλουν να τακτοποιήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ζητά με παρέμβασή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κύριος Βασίλης Κορκίδης.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις με ευνοϊκότερους όρους. Προς αυτή την κατεύθυνση μειώνεται η ελάχιστη δόση από τα 30 στα 20 ευρώ και το επιτόκιο από το 5% στο 3%, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση όσες επιχειρήσεις έχουν βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ ενώ πλέον θα αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για όσο καιρό παραμένει κάποια επιχείρηση στη ρύθμιση. Επίσης, οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα ολοκληρώνουν τη ρύθμιση θα επιβραβεύονται με επιστροφή μέρους των τόκων.

Σύμφωνα με τον κύριο Βασίλη Κορκίδη «οι εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις βρίσκονται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μετά από 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και παρατεταμένη αγοραστικής καθίζησης χιλιάδες επιχειρήσεις επωμίσθηκαν με χρέη χιλιάδων ευρώ τόσο στο Δημόσιο όσο και στις τράπεζες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, πραγματοποιούν, έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολε συνθήκες, πωλήσεις εκατομμυρίων ευρώ και ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Η άρση των κατασχέσεων με την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση, η επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων, η μείωση του επιτοκίου ήταν προτάσεις μας οι οποίες ευτυχώς εισακούστηκαν.

Γνωρίζουμε όμως, και το δηλώνουν κατηγορηματικά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν οφειλές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή την τελευταία ευκαιρία, ακόμη και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, θα πρέπει να την έχουν όχι μόνο οι επιχειρηματίες που οφείλουν στο Δημόσιο μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ αλλά και αυτοί που χρωστούν περισσότερα. Σε διαφορετική περίπτωση αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν με μαθηματική σε οικονομικό αδιέξοδο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια μέριμνα για όλες τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο, θέλουν και μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Να υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία για όλους»!

Προηγούμενο άρθροΈως τις 2 Αυγούστου σε δημόσια διαβούλευση, η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο
Επόμενο άρθροΚώστας Σκρέκας: Αναζητούμε βιώσιμη λύση στην παραγωγή ζάχαρης και στην τευτλοκαλλιέργεια
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ