Ομιλία κ. Γ. Ζανιά
Κυρίες και Κύριοι μέτοχοι,
Μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο οικονομικό περιβάλλον τα οποία επιτρέπουν μια θετική ανάγνωση των ευκαιριών για την ελληνική οικονομία, για τις προοπτικές ανάπτυξής της και για την επιστροφή του βασικού μοχλού της, του τραπεζικού συστήματος, σε συνθήκες κανονικότητας.
Την βελτίωση των προοπτικών πιστοποιούν μια σειρά από εξελίξεις σε κρίσιμους τομείς. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές αποτελεί ίσως τον ασφαλέστερο δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν ραγδαία πτώση. Το Ελληνικό Δημόσιο πρόσφατα επέστρεψε στις αγορές αντλώντας κεφάλαια μέσω τριών εκδόσεων ομολόγων ενώ πριν από λίγες μέρες η έκδοση 7ετούς ομολόγου απέσπασε το ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν επιτόκιο του 1,9%.
Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βέβαια παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά υπάρχει βάσιμη πια προσδοκία επιστροφής σε αυτήν ίσως και μέσα στο επόμενο έτος.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα ακόμη κρίσιμο σταυροδρόμι. Η χώρα κατάφερε, με μεγάλο κόστος, να εξαλείψει τα τεράστια δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), κατάφερε να κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις αλλά και να αφήσει πίσω της την εποχή που οι αδυναμίες στην εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής οδηγούσαν σε σκέψεις περί εξόδου της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (GRexit).
Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως μετά από μια σωρευτική απώλεια της τάξης του 26,4% σε όρους πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο της κρίσης, η χώρα μπήκε σε ένα μονοπάτι ήπιας ανάκαμψης. Το 2017 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5%, ενώ η θετική επίδοση επαναλήφθηκε και το 2018, με ρυθμό αύξησης στο 1,9%. Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούλιος 2019), ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης για το 2019 και το 2020 αναμένεται στο 2,1% και 2,2% αντίστοιχα. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας, αν και ακόμη υψηλό, έχει μειωθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες περίπου.
Το δημόσιο χρέος βέβαια παραμένει σε υψηλά επίπεδα – είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης – στο 181,1% του ΑΕΠ για το 2018. Τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά όμως είναι πολύ καλά. Aν δεν υπήρχε μάλιστα το λεγόμενο cash buffer το χρέος θα ήταν χαμηλότερο κατά τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η επίτευξη γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης μπορεί να το αποκλιμακώσει γρήγορα.
Η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου είναι η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Ρυθμοί ανάπτυξης του 1,5-2%, που επιτεύχθηκαν πρόσφατα, μερικώς μόνον ανταποκρίνονται στο παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται μπροστά μας μεσοπρόθεσμα και το οποίο έχει να κάνει με κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες, κυρίως της Ευρωζώνης. Τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση στη χώρα μας σε όρους αποτίμησης κάποιων επενδυτικών σχεδίων όσο και με το αναπτυξιακό απόθεμα που έχουν δημιουργήσει οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης και στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής.
Εξάλλου, και οι άλλες χώρες τις Ευρωζώνης που έχουν βγει εδώ και καιρό από μνημόνια έχουν «τρέξει» με αρκετά γρηγορότερους ρυθμούς, παρόλο που η κρίση δεν άφησε επάνω τους το ίδιο αναπτυξιακό απόθεμα. Η Πορτογαλία πχ, μια αρκετά συγκρίσιμη με μας χώρα, ήδη δανείζεται στη δεκαετία με λιγότερο από 0,5% και στην τριακονταετία με λιγότερο από 1,5%. Αυτό βέβαια σημαίνει πως η χώρα μας ακόμη συνδέεται με ένα υψηλότερο country risk.
Η ενεργοποίηση των νέων πλεονεκτημάτων της χώρας απαιτεί την αντιμετώπιση των νέων «δίδυμων» ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν. Τα νέα «δίδυμα» ελλείμματα δεν είναι εκείνα που μας οδήγησαν στην κρίση, αλλά αυτά που προέκυψαν από την κρίση και κυρίως από τον τρόπο που την χειριστήκαμε. Πρόκειται για το έλλειμμα των επενδύσεων και το έλλειμμα χρηματοδότησης της οικονομίας. Μάλιστα, τα δύο αυτά ελλείμματα συνδέονται μεταξύ τους, όπως εξάλλου συνδέονται και τα άλλα δίδυμα ελλείμματα που μας οδήγησαν στην κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, πριν την κρίση, το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας ήταν πάνω από 20%, όπως εξάλλου συνεχίζει να είναι και σήμερα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα όμως αυτό το ποσοστό σήμερα είναι στο μισό περίπου, δηλαδή κοντά στο 10%. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν λάβουμε υπόψη το δεύτερο έλλειμα το οποίο προκύπτει: 1ον από την έλλειψη ικανών αποταμιευτικών πόρων στη χώρα, καθώς η αποταμίευση αποτελεί μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ, και 2ον από το ότι οι τράπεζες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων τους.
Οι τράπεζες δεν μπορούν βέβαια να λύσουν το πρόβλημα της αποταμίευσης στη χώρα. Αυτό εξαρτάται από τους κυβερνώντες οι οποίοι πρέπει να αποκαταστήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και με την ταχεία υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος να διαμορφώσουν ένα οικονομικό περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ιδίως τις ξένες οι οποίες αναπληρώνουν και την έλλειψη εσωτερικών αποταμιευτικών πόρων. Χρειάζεται επίσης, μια οικονομική πολιτική που δεν θα ενισχύει μόνο την κατανάλωση αλλά και την αποταμίευση, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια.
Οι τράπεζες, για να αποκαταστήσουν πλήρως τον ρόλο τους πρέπει να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να λειτουργήσουν σε μια οικονομία όπου οι θετικές προσδοκίες την σπρώχνουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η πρόοδος βέβαια η οποία έχει συντελεστεί, το τελευταίο διάστημα είναι σημαντική. Ήδη το ύψος των εκταμιεύσεων νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις έφτασε σχεδόν στο 1 δις ευρώ σε μέση μηνιαία βάση το 2018. Και βέβαια πρέπει και αναμένεται να επιταχυνθεί γιατί αυτό που λέμε creditless growth δεν μπορεί να πάει μακριά την ανάπτυξη.
Συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης μάλιστα θα βοηθήσουν σημαντικά και το τραπεζικό σύστημα να ολοκληρώσει τη διαχείριση των προβλημάτων που κληροδότησε η κρίση, και κυρίως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι συστημικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο και το 2018 επέστρεψαν όλες σε λειτουργική κερδοφορία – κάτι που η Eurobank βέβαια είχε επιτύχει από το 2017. Οι στόχοι που είχαν τεθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση του αποθέματος ΜΕΑ επιτεύχθηκαν στο σύνολό τους και η στοχοθεσία αναθεωρήθηκε με πιο φιλόδοξους στόχους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο δείκτης ΜΕΑ είναι σήμερα 41,4%, και η μείωση που έχει προδιαγραφεί, στο 20% στο τέλος του 2021, οδηγεί και πάλι σε μέσο ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Εδώ, οι διαφορές μεταξύ των Τραπεζών είναι σημαντικές και, όπως θα εξηγήσει και ο Διευθύνων Σύμβουλος, η Eurobank σε αυτόν τον τομέα ξεχωρίζει.
Όσον αφορά την ρευστότητα του συστήματος, έχει υπάρξει σταδιακή αλλά σημαντική αύξηση των εγχώριων καταθέσεων, κατά 5,6% μέσα σε ένα χρόνο στα €135,3 δις τον Μάιο 2019, από €128,1 δις τον Μάιο 2018. Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, η βελτιωμένη πρόσβαση του τραπεζικού συστήματος στην διατραπεζική αγορά και η επιστροφή των καταθέσεων συνέβαλλαν μεταξύ άλλων και στον μηδενισμό του δανεισμού από τον μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος, ήδη από το τέλος του 2018.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Eurobank βρίσκεται σε άριστη θέση να πρωταγωνιστήσει στο νέο κύκλο της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα, ύστερα και από την πρόσφατη συγχώνευση με τη Grivalia, έχει θωρακίσει την κεφαλαιακή της βάση, διαθέτοντας τον ισχυρότερο δείκτη συνολικών κεφαλαίων στον κλάδο, 18,2%, σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο του κλάδου στην Ελλάδα (15,51%) αλλά υψηλότερο και από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (17,99%). Διαθέτει, επίσης, ένα δοκιμασμένο επιχειρηματικό μοντέλο, που παράγει σταθερή κερδοφορία.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης χαρακτηρίζεται από συνέπεια, ρεαλιστικούς στόχους και ξεκάθαρο εφαρμοστικό σχέδιο. Η Διοίκηση έχει την πλήρη στήριξη του Δ.Σ. στην επιλογή της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης του ισολογισμού, που θα επαναφέρει τα βασικά οικονομικά δεδομένα της Τράπεζας σε επίπεδα απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα των αντίστοιχων τραπεζικών οργανισμών της Ευρωζώνης με χρονικό πλεονέκτημα έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή θα είναι καθοριστική για τη δυνατότητα της Τράπεζας να κινηθεί επιθετικά για τη βελτίωση της θέσης της και των μεριδίων αγοράς, ιδιαίτερα στους τομείς που έχουν τεθεί ως στρατηγικές προτεραιότητες, και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία του οργανισμού και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους του.
Αγαπητοί Μέτοχοι,
Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω πως η Ελληνική Οικονομία διαθέτει δυναμικό ανάπτυξης σημαντικά ταχύτερης από τη σημερινή. Η Eurobank, από την άλλη πλευρά, διαθέτει τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό, ικανή Διοίκηση και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργούνται καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την περίοδο της κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι αξίζουν και πως θα έχουν την πλήρη στήριξή σας σε αυτό.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ομιλία κ. Φ. Καραβία
Αγαπητοί μέτοχοι,
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζάς μας.
Η φετινή συνέλευση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία τόσο για την Eurobank όσο και για τη χώρα μας. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν διαμορφώσει ένα νέο οικονομικό περιβάλλον με θετικές προοπτικές. Οι εκλογές ανέδειξαν μια κυβέρνηση που διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα δείχνει να εξομαλύνεται:
όπως και η προηγούμενη, έτσι και η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα ανοιχτό χρονικό πεδίο για την εφαρμογή των πολιτικών που θα επιλέξει. Τα νέα αυτά στοιχεία, συνεκτιμήθηκαν ασφαλώς από τις αγορές και η ετυμηγορία τους φαίνεται στη συνεχή και ραγδαία πτώση της απόδοσης των 10των ελληνικών κρατικών ομολόγων – από 4,4% στην αρχή του έτους σε κάτω από το μισό σήμερα. Αντίστοιχη είναι η γενικότερη τάση ανατιμολόγησης προς τα πάνω όλων των ελληνικών assets, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων.
Η ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Δύο από αυτές – θα έλεγα από τις πιο σοβαρές – αφορούν άμεσα ή έμμεσα το τραπεζικό σύστημα: η ανάγκη για σημαντική αύξηση των επενδύσεων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Τράπεζα μας δηλώνει παρούσα και στις δύο προκλήσεις. Είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όχι μόνο στις ανάγκες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας που αναλογούν στο σημερινό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και να προσφέρει τη χρηματοδότηση που θα οδηγήσει το ΑΕΠ σε αύξηση 3% ή και υψηλότερα. Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε πριν από μερικούς μήνες και εφαρμόζουμε για την εξυγίανση του ισολογισμού μας οδηγεί σε δείκτη ΝΡΕ 16% στο τέλος του τρέχοντος έτους και μονοψήφιο στα τέλη του 2021. Όπως έχουμε υπογραμμίσει, η επίτευξη αυτών των στόχων, σηματοδοτεί την επιστροφή της Τράπεζας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 10%.
Η συγκυρία, επομένως, είναι ξεχωριστή και για τη Eurobank. Βρισκόμαστε στη στροφή, πριν από την τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού. Μπορέσαμε να το εκπονήσουμε χάρη και πάλι στη στήριξη των μετόχων, τόσο της Eurobank όσο και της Grivalia, που από κοινού συνθέτουν σήμερα τη μετοχική βάση του ομίλου μας. Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη σταθερή εμπιστοσύνη και αρωγή των μετόχων μας – και επιτρέψτε μου να αναφερθώ ξεχωριστά στη Fairfax και τον Πρεμ Ουάτσα, που ήταν και πριν από λίγες μέρες ξανά στη χώρα μας, τον επενδυτή που πίστεψε όσο κανείς άλλος ότι η Ελλάδα μπορούσε να τα καταφέρει. Αισθανόμαστε ακέραιη την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων των μετόχων μας.
Σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία τα δύο από τα τέσσερα στάδια του πλάνου μας και έχουμε δρομολογήσει εκείνα που υπολείπονται. Πρώτα ολοκληρώσαμε τη συγχώνευση με τη Grivalia. Η ένωση των δυνάμεων των δύο εταιρειών ενίσχυσε τα κεφάλαια της Eurobank κατά 940 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το βασικό δείκτη κυρίων κεφαλαίων στο 15,7% και τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 18,2%, την υψηλότερη του κλάδου, με βάση στοιχεία Μαρτίου 2019. Η θωράκιση της κεφαλαιακής μας βάσης ήταν το απαραίτητο πρώτο στάδιο για την απαλλαγή του ισολογισμού από την κληρονομιά του παρελθόντος.
Στη συνέχεια, πρόσφατα, ανακοινώσαμε δεσμευτική συμφωνία για την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξίας περίπου 2 δις ευρώ, το project Pillar, με τον κορυφαίο διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων, την Pimco. Ταυτόχρονα, με τον ίδιο επενδυτή έχουμε εισέλθει σε φάση αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την πώληση της άλλης μεγάλης τιτλοποίησης, ύψους 7,5 δις ευρώ, καθώς και για την πώληση πλειοψηφικής συμμετοχής στην FPS, τη θυγατρική μας για τη διαχείριση δανείων, που είναι η κορυφαία εταιρεία στο χώρο της. Η δεδηλωμένη πρόθεσή μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία και για τις δύο συναλλαγές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και να τις κλείσουμε μέσα στο έτος – οπότε και θα έχουμε ολοκληρώσει στην πληρότητά του το σχέδιο εξυγίανσης μέσα στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, εκπληρώνοντας απολύτως τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει.
Τα αποτελέσματα του 2018, που καλείστε να εγκρίνετε, αποτέλεσαν το θεμέλιο για να προχωρήσουμε σε όλες τις παραπάνω κινήσεις. Το περασμένο έτος πετύχαμε όλους τους επιχειρηματικούς και στρατηγικούς στόχους που είχαμε θέσει. Η Eurobank παρέμεινε σταθερά κερδοφόρα, ενίσχυσε σημαντικά τη ρευστότητά της, μείωσε περαιτέρω το κόστος, διεύρυνε τα μερίδια αγοράς της σε βασικούς τομείς, προχώρησε σε κινήσεις ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της, εξακολούθησε να επενδύει σε τομείς αιχμής, όπως η ψηφιακή παρουσία και οι τεχνολογικές υποδομές, ενώ ξεπέρασε τη στοχοθεσία στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
H Τράπεζα παρουσίασε ισχυρή οργανική κερδοφορία με καθαρά κέρδη (προ εκτάκτων αποτελεσμάτων) €200 εκατ. και με σημαντική συμβολή από τις διεθνείς δραστηριότητες. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέτεινε η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 16,4%. Η περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων αυτής της κατηγορίας αποτελεί επιχειρηματική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.
Η βελτίωση των εσόδων από προμήθειες αντιστάθμισε την ελαφρά μείωση των εσόδων από τόκους, με αποτέλεσμα τα οργανικά έσοδα να παραμείνουν περίπου αμετάβλητα στα επίπεδα του €850εκ.
Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην ενίσχυση των ποιοτικών χορηγήσεων, προσβλέποντας στην αύξηση της υγιούς ζήτησης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια μείωσης του κόστους. Το 2018, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,7% στον Όμιλο και 3,5% στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα δείκτη κόστους προς έσοδα σε επίπεδο Ομίλου στο 47,6%.
Τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στο σκέλος της ρευστότητας. Οι καταθέσεις των πελατών του Ομίλου ανήλθαν στα €39,1 από €33,8 δισ. στο τέλος του 2017, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε και αύξηση του μεριδίου αγοράς. Τα περίπου 5 δις αύξησης των καταθέσεων, μαζί με τις κατάλληλες πράξεις διαχείρισης της ρευστότητας από το Treasury μας επέτρεψε να ενισχύσουμε το απόθεμα ρευστότητας και να μηδενίσουμε την εξάρτηση από τον ELA.
Ταυτόχρονα, σε όλη τη διάρκεια του 2018 συνεχίστηκαν οι προσπάθειες αποτελεσματικής διαχείρισης των ΝΡΕ με θετικά αποτελέσματα ξεπερνώντας τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το απόθεμα των NPE μειώθηκε κατά €3,5 δισ. το 2018, εκ των οποίων €1 δισ. από την πώληση καταναλωτικών δανείων, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 550 μονάδες βάσης στο 37%, το χαμηλότερο ποσοστό στον κλάδο. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 53,2% στο τέλος του 2018.
Η στρατηγική ανάπτυξης των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας συνεχίστηκε με επιτυχία. Βασικοί άξονές της είναι η ενίσχυση της θέσης μας στις αγορές της Βουλγαρίας και της Κύπρου και η σταθερή ανάπτυξη της κερδοφορίας του συνόλου των Διεθνών Δραστηριοτήτων. Ορόσημο αποτέλεσε η εξαγορά της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής μας Postbank, η οποία αναδείχθηκε έτσι ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Θεαματικές ήταν και πάλι οι επιδόσεις της Eurobank Κύπρου, ενώ συνολικά τα καθαρά κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων για το 2018, προ έκτακτων αποτελεσμάτων και μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων, ανήλθαν σε €145 εκ. σημειώνοντας αύξηση 12%.
Καθώς η Ελλάδα επιστρέφει σε σταθερή ανάπτυξη, έχουμε ορίσει ως στρατηγική προτεραιότητα για την Eurobank να είμαστε η τράπεζα επιλογής των καινοτόμων και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών. Συγχρόνως, ενισχύσαμε και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παρουσία μας στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, ενώ ειδική στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα αποτελεί ο τομέας Ξενοδοχείων & Τουρισμού, σε διαρκή συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Για τη στήριξη της δυναμικής ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε αναλάβει μια σειρά από μείζονος κλίμακας πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς εταίρους: τα Growth Awards, σε συνεργασία με την Grant Thornton, το Exportgate, πρωτοποριακή διαδικτυακή πύλη σε συνδυασμό πλέον με το Trade Club Alliance, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα εμπορίου μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της Eurobank με την Banco Santander και άλλες 12 διεθνείς τράπεζες, που καλύπτουν 40 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων συνεχίζουμε με επιτυχία την πρωτοβουλία «Go International», σε συνεργασία με τους τρείς κύριους εξαγωγικούς φορείς.
Αν και βλέπουμε θετικά σημάδια, η ζήτηση παραμένει σχετικά υποτονική για τις χρηματοδοτήσεις ιδιωτών. Παρακολουθούμε αυτό τον τομέα της αγοράς και θα κινηθούμε ανάλογα με τις εξελίξεις από την πλευρά της ζήτησης.
Η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή ανάπτυξη, που ευνοεί την αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, και η εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για τα δάνεια σε καθυστέρηση συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον, με πιο θετικούς όρους για την κοινωνία και τις τράπεζες, ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στους πελάτες μας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των οφειλών τους η Τράπεζα θα προσφέρει άλλη μια ευκαιρία, ιδιαίτερα τώρα που οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται και οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν. Ωστόσο, για εκείνους που συστηματικά και στρατηγικά παραμένουν κακοπληρωτές, η Τράπεζα θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που παρέχει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, και για αντικειμενικούς λόγους, ο δημόσιος διάλογος εστιάστηκε αποκλειστικά στο μεγάλο, πράγματι, αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων που δεν εξοφλούσαν τα δάνειά τους. Έχει όμως υποβαθμιστεί το γεγονός ότι μέσα σε αυτή την, πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια, οικονομική κρίση, περισσότεροι από τους μισούς πελάτες μας – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – συνέχισαν να πληρώνουν τακτικά τις οφειλές τους. Οι συνεπείς μας πελάτες, κάθε κατηγορίας, θα έχουν προτεραιότητα στις νέες χρηματοδοτήσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα προσφέρουμε δάνεια και όλο το φάσμα των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών με τους πιο ανταγωνιστικούς όρους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη εργασιών για τις επιχειρήσεις ή στην κάλυψη όλων των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών για τα νοικοκυριά.
Το μέλλον της τραπεζικής είναι ψηφιακό και είναι ήδη παρόν. Θέλουμε να γίνουμε η πιο ώριμη ψηφιακή τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέτρο σύγκρισης για τον ανταγωνισμό. Συνεχίζουμε το στρατηγικό επενδυτικό πλάνο για την αναβάθμιση των τεχνολογικών μας υποδομών, ενώ η ψηφιακή εμπειρία των πελατών ενισχύθηκε σημαντικά με το νέο e-banking, m-banking καθώς και το πρωτοποριακό v-banking για τις επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δώσαμε τη δυνατότητα έκδοσης πιστωτικής κάρτας αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών καναλιών, χωρίς καμμία επίσκεψη του πελάτη σε κατάστημα. Η e-card πιστεύουμε ότι θα έχει σημαντική ανταπόκριση σε ομάδες πελατών που στοχεύουμε, ιδιαίτερα σε νεώτερες ηλικίες και δυναμικά στρώματα.
Αγαπητοί μέτοχοι,
Έχουμε ένα καθαρό όραμα για την Τράπεζά μας και ένα καθαρό οδικό χάρτη για να το πετύχουμε.
Το πρώτο μας βήμα είναι να αποκαταστήσουμε όλους τους βασικούς δείκτες της Τράπεζας σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Είμαστε σε καλό δρόμο.
Με την εμπειρία των ανθρώπων μας, τις σχέσεις που έχουμε χτίσει με τους πελάτες μας για πολλά χρόνια και τις νέες δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας, θέλουμε να δίνουμε πάντοτε σε εκείνους που μας επιλέγουν και μας εμπιστεύονται την κορυφαία φυσική και ψηφιακή εμπειρία για όλες τις τραπεζικές τους ανάγκες, εξελίσσοντάς την διαρκώς για να συμβαδίζει με ένα κόσμο που αλλάζει αδιάκοπα. Αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό.
Η Eurobank υπάρχει για να μετατρέπει τη συνεργασία με τον κάθε πελάτη, άτομο, οικογένεια, επιχείρηση, σε αξία. Αξία για τον κάθε μέτοχό μας, αξία για την οικονομία κάθε χώρας που μας υποδέχεται, αξία για την κάθε κοινωνία και κοινότητα που υπηρετούμε. Αυτό είναι το μέτρο της επιτυχίας μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.
Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για την παρουσία σας στην Ετήσια Γενική μας Συνέλευση.