Ο ήλιος με μέτρο είναι ευεργετικός στην ψωρίαση

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική επειδή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Όμως, για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση ο ήλιος είναι ευεργετικός, καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες θεραπείες. Ωστόσο, σε ποσοστό 1% των ασθενών ο ήλιος δεν δρα θεραπευτικά, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ», Κώστας Λούμος.

     Σύμφωνα με τον κ. Λούμο, το καλοκαίρι συνιστάται στους ασθενείς με ψωρίαση να εκτίθενται στον ήλιο και ιδιαίτερα να εκτίθενται οι περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν την ασθένεια. Προσοχή, όμως. Τριάντα λεπτά την ημέρα αρκούν για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά, χωρίς χρήση αντιηλιακού, αποδεικνύεται ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης. Αν κάποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο, θα πρέπει να προστατευθεί με αντιηλιακό μετά τα πρώτα 15 λεπτά, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

     Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για αυτόν τον λόγο η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.

     Αποτελεί, δε, μία πολυπαραγοντική νόσο με έντονο κληρονομικό υπόβαθρο. Η γενετική προδιάθεση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης ψωρίασης, η οποία εκδηλώνεται σε τυχαία στιγμή.

     Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή και έξαρση της ψωρίασης όπως άγχος, παχυσαρκία, μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς, τραυματισμός του δέρματος ή ηλιακά εγκαύματα, φάρμακα (με λίθιο ή β-αναστολείς), μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα και κατάσχεση 11.000 πακέτων
Επόμενο άρθροΦρόσω Καρασαρλίδου: Δυναμικά παρούσα και στη νέα θητεία